Rize’de bir binanın çatısında bulunan baca görünümündeki GSM vericileri Yargıtay’ın verdiği kararla bugün yerlerinden söküldüler.
Rize’nin Eminettin Mahallesi’nde 2 yıl önce 4 katlı bir binanın çatısına yerleştirilen baca görünümündeki üç GSM vericisi, 76 yaşındaki Emine Topçu’nun verdiği hukuk mücadelesi sonucunda bugün bulundukları yerden söküldüler.
Rize’nin Eminettin Mahallesi’ndeki binanın çatısına bundan iki yıl önce bir GSM firması tarafından baca görünümündeki üç adet Baz İstasyonu kuruldu. İstasyona ait trafolar çatının içerisine yerleştirilirken, vericiler ise baca şeklinde kamufle edilmiş kabinlerin içerisinde gizlendi. Baca görünümündeki istasyonlara 5 metre uzaklıkta dairesi bulunan Emine Topçu, bir süre sonra istasyonların kaldırılması için Rize Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme istasyonların sökülmesi yönünde karar verdi. Ancak istasyonları diken firma avukatları karara itiraz etti. Bir üst mahkemede kararı onadı. Bu kez avukatlar kararı Yargıtay’a götürdü. Yargıtay ise vericilerin Emine Topçu’nun ailesi ile yaşadığı daireye 5 metre mesafede bulunması, GSM vericilerinin yaydığı radyasyonun kanseri tetiklediğinin bilimsel olarak kanıtlanmış olması ve vericilerin Topçu ve ailesi üzerinde psikolojik açıdan olumsuz etki bıraktığı gerekçeleri ile sökülmesine karar verdi. Karar üzerine bugün baca görünümlü baz istasyonundaki vericiler yerinden sökülerek götürdü.
Konuyla ilgili açıklama yapan Emine Topçu, 2 yıl boyunca verdiği hukuk mücadelesini kazandığı ve baz istasyonunun söküldüğü için mutlu olduğunu belirterek, “Balkon ve iki odamı bu cihazlar yüzünden kullanamıyordum. 2 yıldır balkona çıkamadım. Torunlarımın psikolojisi bozuldu. Artık benim evinde kalmak istemiyorlardı. Kanser hastamız var. Bana bu davayı kazanamayacağım, çok masrafım olacağı söylenmişti. ‘Yaradan büyüktür’ dedim ve ona sığınarak davamı açtım. Şükürler olsun baz istasyonundan kurtuldum. Artık evimin diğer odalarını ve balkonunu da kullanabileceğim” dedi.