Emlak müşavirlerinin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de alım satım, kiralama, danışmanlık işlemlerinin en önemli ayağını oluşturduğunu belirten Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon İnşaatçılar Odası ve Trabzon Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan, emlak müşavirlerinin gayrimenkul piyasasına yön verilmesi, hareket kazandırılması ve vatandaşların doğru yönlendirilmesini sağlayan en önemli meslek mensupları olduğunu dile getirdi. Ayhan Taflan, "Türkiye genelindeki oda ve derneklerimizin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün görüşleri de alınarak hazırlanan Emlak Müşavirliği Kanun Taslağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a arz edildi. Bu konuda ilgili bakanlarımızla da görüşülerek destekleri talep edilmiştir. Uzun yıllar uğraş verdiğimiz meslek yasamızın yasalaşmasına ilk defa bu kadar yaklaştık. Gayrimenkul sektöründeki muhtemel ekonomik kayıp ve kaçakların önlenmesi, emlak müşavirleri ve emlak müşavirliği mesleğinin hak ettiği kariyer ve unvanı kazanmasını sağlamak, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, mağduriyetlerin yaşanmaması için kanun taslağı hazırlanmıştır" dedi.

KANUN NE GETİRİYOR?

Emlak müşavirleri faaliyet belgesi ve kimlikle işlemlerini yapacağını dile getiren Taflan, "Emlak müşaviri yeminli ve üniversiteli olacak. Sektöre yeni girecek olanlara bir yıllık eğitim ve staj zorunluluğu getirilecek. Emlak müşavirliği lisans sınavını kazanmış olmalı ve her ofiste lisanslı bir emlak müşaviri bulunacak. İlgili meslek odalarının verdiği kurs belgesini sahip olunacak. Mevcut emlakçılar ilgili odalara kayıtlı emlak meslek odaları ve ticaret odaları ve mesleki kurs sertifikaları varsa, müktesep haklardan yararlanacak. Sözleşme kullanılması mecburiyeti gelecek" diye konuştu.

"EMLAKÇILARIN KAYIT VE SİCİLİ HERKESE AÇIK OLACAK"

Yasa sayesinde emlak müşavirlerinin mesleki sorumluluk sigortası yaptıracağını ve teminat vereceğini anlatan Taflan, "Emlak Müşavirleri Birliği kurulacak. Birliğin internet sayfasında tüm emlakçıların kayıt ve sicili bulunacak vatandaşa açık olacak. Hizmet ücretleri Türkiye’nin her yerinde aynı olacak. Meslek haklarını kullanma ehliyetine sahip olmak ve ceza veya disiplin soruşturması sonucunda meslekten çıkarılmamış olmak. Sektördeki en büyük sıkıntı olan ayakçılar ve kaçaklar ayıklanarak ciddi yaptırımlar ve cezalar getirilecek" ifadelerini kullandı.