Akçaabat Söğütlü İl Jandarma Komutanlığı önünde düzenlenen törene; Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve eşi Rukiye Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vakili Osman Gökhan Bali, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Turgay Aras, Trabzon Deniz Komutanı Albay İlhan Öcalan, Türk Anneler Derneği Trabzon Şube Başkanı Ziynet Şener ile engelli vatandaşların aileleri katıldı.

            Törende bir konuşma yapan Vali Öz, “Gurur dolu, coşkulu bu günde sizlerle beraber olmaktan çok mutluyum. Engellilik ve engelli birey, engelli çocuk aslında önce ailelere sonra topluma ve milletimize daha sonra da devletimize Allah’ın verdiği bir emanet ve imtihan vesilesidir. Bu emanete sahip çıkarsak mutlaka toplumda bu bireylerimiz kendilerine daha iyi yer bulurlar. Onlara dahi iyi eğitim ve istihdam imkanı sağlanırsa ailelerin yükü kısmen hafiflemiş olur.

            Ülkemizde sosyal devlet olmanın gereği olarak özellikle son yıllarda hem mali sosyal haklar açısından, hem istihdam, hem de eğitimleri konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Trabzon bu anlamda gerekli imkanlara sahip olan şehirlerimizden birisidir. Her yaş gurubuna uygun eğitim kurumlarımız var. Engelli bireylerimize hizmet etme imkanına sahibiz. Ailelerimizle bu imkanları paylaşıyoruz ve bundan sonra da etkili bir şekilde paylaşacağız. Engelli bireylerimizden eğitime katılma oranı yüzde 95’lere ulaşmış durumdadır. Eğitim imkanları engellilerimizin istihdam oranını da arttıracaktır.


            Devlet olarak engelli bireylerin ve ailelerin yükünü paylaşmak istiyoruz. Bunun için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bugün burada bu çalışmalardan bir tanesini gerçekleştiriyoruz. Jandarma teşkilatımız burada engellilerimize bir günlük bir eğitim vererek onlara askerlik gururunu yaşattılar. Gelecekte onlar bu millete ve ailelerine faydalı birer bireyler olacaklardır” dedi.

            Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Turgay Aras ise, “ Engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak icra edilen 2014 yılı bir günlük temsili askerlik yemin törenine katılarak bizleri onurlandırdınız. Sizleri kışlamızda görmenin mutluluğu içerisindeyiz. Şahsım ve Trabzon İl Jandarma Komutanlığı Personeli adına şükranlarımı sunarım. Askerlik her Türk gencinin yapması gereken bir görevdir. Sizleri bu üniforma içinde ettiğiniz kutsal askerlik yemini ile tam bir asker oldunuz. Bugün sizlere kısa da olsa, kutsal askerlik görevini yapmanın gurur ve onurunu yaşatmaktan ve şanlı Türk ordusunun şerefli birer neferi olarak sizleri aramızda görmekten dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi.


            Engelliler adına bir konuşma yapan Cafer Velioğlu da, engelli vatandaşların duygularını dile getirerek, “Hayatta bir gün de olsa bu kutsal görevi yapmak bizleri son derece mutlu etmiştir. Biz engelliler bu gün burada büyük bir sevgi duyduğumuz asker ocağına gelmenin ve hayallerimizi süsleyen şerefli Türk askerinin üniformasını giymenin onur ve heyecanını taşıyoruz. Bizlere bu vatan sevincini tattıran ve yaşatan Trabzon İl Jandarma Komutanına ve Jandarma Teşkilatı mensuplarına ne kadar teşekkür etsek azdır. Engelliler olarak bu elbisenin içinde olmaktan ve askerlik vazifemizi bu vesile ile yerine getirmenin gururunu duyuyoruz” diye konuştu.


            Konuşmaların ardından sonra yemin töreni yapıldı. Yemin töreni sırasında aileler duygulu anlar yaşadı. Terhis belgeleri Vali Öz tarafından erlere takdim edilirken, tören Jandarmanın eğitimli köpeğinin gösterileri ile devam etti. Çeşitli halk oyunlarının ardından tören, resmi geçit ile son buldu.