İlk konferans Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine, KTÜ İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkeziyle ortaklaşa düzenlenen,  “Kendini Bilmek” isimli konferans olurken ikincisi ise öğretmenler, eğitimciler ve velilere yönelik “Gençleri Anlama Sanatı” konulu oldu. 
İlk konferans İlahiyat Fakültesi Konferans salonunda yapılırken, bir diğeride Hamamizade İhsan Bey Merkezinde oldu. 
İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman oldu.
İlk programın açılış konuşmasını  KTÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Şenol Saylan yaptı. 
Gençlerin şahsiyet gelişimi üzerinde duran Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman ise, konferansında  “Ben kimim?  Ailen Kim? Benim Maharetlerim Neler?  Benim Hiç Yapamayacaklarım Nelerdir? Ben Şimdiye Kadar Ne Biriktirdim? Bundan Sonra Benden Ne Çıkar? Sorularına cevap aradı. 
Konferansa gelen öğrencilere Ensar Vakfı Trabzon şubesi tarafından Cahit Zarifoğlu’nun “Bir Değirmendir Bu Dünya” isimli kitabı hediye edildi. 

İkinci programa ise, Kuranı Kerim tilaveti ile başlandı. Programın açılış ve teşekkür konuşmasını yapan Ensar Vakfı Trazon Şubesi Başkanı Ömer Topaloğlu, Doç. Dr. Miraç YAMAN’ın  İmam Hatip Lisesi öğrencilerine yönelik yaptığı konferansta gençlerin salonu doldurarak sınavı geçtiğini, üzerlerine düşen görevi yerine getirdiğini belirtti. 
Yetişkinlerin çocuklar ve gençlerle günlük hayat pratikleri üzerinde duran Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman,  gençlerle doğru, samimi ve güvene dayalı bir iletişim dili yakalamanın önemi üzerinde durdu.  
Yetişkinlerin sorumluluklarını pratik hayattan örnekler vererek açıklayan Ömer Miraç Yaman, anne-baba rolleri, zor gençleri anlamak ve akran ilişkileri gibi başlıklarda, özellikle kronik dertler üzerinden durdu. 
Ensar Vakfı Trabzon Şubesi, programa katılan tüm katılımcılara Taha DAĞLI’nın  “Kırmadan İncitmeden”  isimli kitabı hediye edildi.