61saat.com imtiyaz sahibi Erhan Esaspehlivan, Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen ve 61saat.com Yayın Danışmanı Ali Savaş, Gündem Trabzon programında bir araya geldi. 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE HAK VERMEK LAZIM
Ganita’da yapılan projeyle ilgili  soruya ise Şen, “bu projeyle ilgili Büyükşehir Belediyesinin her hangi bir görüşmemiz olmadı. Bunla alakalı bilgi almadık, görüşümüz de başvurulmadı. Her STK’nın, görüşünü almak zorundayız denebilir. O aydır bakış açısı. Kentte ortak akıl ve aidiyet açısından böyle göz bebeği dediğimiz üzerine titrediğimiz mekanların düzenlemesinde en azından bunu ortaya koyup fikir almak gerekir. Ben projeyi inceledim. Ağırlıklı olarak peyzaj projesinden hareketle kıyı düzenlemesini içeren proje. Ancak Büyükşehir Belediyesine hak vermek lazım. Orada işgaliye altında olan kısımları temizleyip oraları tamamen kamu yararına açacak olması büyük başarı. 

GANİTA’DA Kİ KOYUN KORUNMASI GEREKİYORDU! 


Bu açıdan doğru bir yaklaşım ama, orada sıkıntılı olan peyzaj projesinde imalatlar. Burada var olan tahkimat var. Deniz tahkimatı var. Denizin doldurulmuş olduğu bir alan var. Deniz tahkimatını bozmanız mümkün değil. Tepki çeken nokta. Ganita’da ki o koy alanı ile ilgili problem. O koy olananın birazcak dolduruluyor alması, yeni iskele ve mendirekler oluşturulması. Bunlar denize doğru çıkan alanlar. Bunlar kıyı kanunu ile yapılacak şeyler. Daha çok ağırlıklı olarak kıyıyı ve denizi kullanacak şekilde, korunacak proje ortaya koyulması gerekiyordu. Bu beklenti vardı. Proje evrileblir mi düzelebilir mi? Kıyı alanlarında ki uygulamalar ve Ganita üzerindeki uygulamalar farkılılaştırılabilir mi diye şeyimiz var. 
Bir noktadan sonra bu dolgu  işine dur demimiz lazım. Dolgunu almayan bir yer kalmadı! İlave dolgu yapmayalım. var olan doldurulmuş alan üzerinden, koruyabildiğimiz yerleri de koruyalım. Ganita’da ki projenin birazcık daha tartışılması ve evreli değiştirilmesi gerekiyor. Biraz görsellik açısından açısından sert zemin var. Ganita’da ki o koyun korunmasına yönelik kararlar yok. Ama diğer açıdan, kamunun kullanıma açılması hareketi Büyükşehir Belediyesinin takdire şayan bir hareket. Bizi de sevindirdi” dedi. 

Savaş ise, “Son 20 yıldır resmen işgale uğramıştı. Ben Ganita’da işgaller olduğu zaman iki günde bir köşe yazıyordum. Haber yapıyordum. Haftada bir bizim gazetemiz, köpeklerle basılıyordu. Artık devlet oradan elini çekmişti. 
Bu konuda hassasım. Mağdur insanım. tehdit edilmişim. Ganita bu şehrin en güzel  yeri en pis yeri oldu, en güvenli yeri en pis yeri oldu diye yazdık. 
Bundan önce hiç bir belediye başkanı müdahale edemedi. Şimdi bu başkan geldi adımını attı. İstiyor ki insanlar 30 yıl önce, 40 yıl önceki Ganita olsun. Ben Ganita’ya gittiğimde denizin keyfini yaşıyım, çağdaş bir ortamda denizle bütünleşeyim” dedi.