Gümrükçüoğlu Trabzon'un 3. bölgede yer almasına neden olan en büyük etkenin Trabzon Limanı'ndan yapılan ithalat ile ihracat arasındaki fark olduğunu dile getirererk şunları söyledi.


Yeni teşvik paketleri hazırlanırken Türkiye'de her il için geçerli olan 60 ayrı kriter göz önünde bulunduruldu. Bu kriterlere bakılaak Trabzon 3. bölgede yer aldı. Burada bir noktada Trabzon'un lehine gibi görünen bir konu aleyine döndü. Konuyu biraz açıklamak gerekirse;

Trabzon'dan 2011 yılında yapılan ithalat ve ihracat rakamları arasındaki farka bakıldığında, ihracat rakamı 1 milyon dolar önde çıkıyor. Yani yapılan ihracat, ithalattan 1 milyon dolar fazla.

Rakam az görülsede oranlama yaptığınızda Trabzon ithalat ile ihracat kıyaslamasında artı 1 milyondolarlık ihracat fazlasıyla zirveye oturuyor. Buda teşvikte 3. bölgeyye yükselmemize neden olan en büyük etken.





Fakat gelin görün ki bu rakamların tespiti yapıldığında Trabzon ile Sochi limanı arasına büyük bir ticaret hacmi vardı. Bu ticari hareketlilik nedeniyle rakamlar yükek çıkmıştı. Şimdi Sochi kış olimpiyatları nedeniyle limanını kapattı Ve Trabzon'dan yapılan ihracat Samsun'a, Zonguldak'a kaydı. Yani teşvikte bizi 3. sıraya yükelten en büyük etken ortadan kalktı.

Bu yıl sonu ihracat rakamlarımızın geçen yılki rakamlara ulaşması imkansız bir hal aldı. Şimdi biz Tabzon'un dinamikleri olarak topyekün hareket ederek bu konuyu Gerek Sayın Başbakanımıza gerkese Sayın Ekonomi bakanımıza anlatmalı, Trabzon'un 4. sıraya yükselmesini sağlamalıyız. Trabzon'daki tüm sivil toplum kuruluşları ve siyasi irade milletvekillerimizle birlikte bunu Ankara'ya taşımalı, anlatmalı.

Bu gerçekleşmesi mümkün bir olay. Çünkiü yeni yasadaki bir madde de yıl içersindeki herhangi bir zamanda, şehirlerdeki ekonomik parametrelerin değişmesi hailinde bölgeler arası geçişlerin yapılmasına imkan sağlanıyor. 3. bölgedeki bir ilin 4. bölgeye geçmesine fırsat veriliyor. Bizde tüm Trabzon olarak bunun için gayret vermeliyiz"

VATANDAŞ NE SORDU BAŞKAN NE CEVAP VERDİ


devamı2.sayfada...


VATANDAŞ NE SORDU BAŞKAN NE CEVAP VERDİ


Toplantının sonunda Erdoğdu Mahallesi sakinleri Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu'nu soru yağmuruna tuttu.

Murat Altuntaş isimli vatandaş uzunsokak ve Atatürk Alanın'nda güvenlik zafiyeti olduğunu, Trabzon'da işsizliği önyecek fabrikaların kurulması noktasında bir çalışmanın olup olmadığını ve Erdoğdu Mahallesi'nin kentsel dönüşüme alınıp alınmayacağını sordu.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yaz ayında yapacakları izlenimler neticesinde gerekirse Atatürk Alanı ve uzunsokak'a özel güvenlik görevlilerinin koyulabileceğini belirtti.





istühdam sağlayacak projeler noktasında işadamları ile sürekli istişare halinde olduklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, "Trabzon'a kurulması planlanan 2. çimento fabrikası hammadde temininde sıkıntı yaşayacağı düşüncesiyle şu anda beklemede. Arsin'de çağrı merkezi hizmete girecek burada en az 300 vatandaşımız iş bulacak. Trabzon'un yetiştirdiği işadamlarımızdan Süleyman Varlıbaş ile görüştüm. Yomra ilçesindeki fabrikaya bu yıl başlayacağını söyledi. Burada'da 100'ü aşkın istihdam sağlanacaktır. Ayrıca Trabzon'un ilçelerinde hükümetin yoğun çalışmaları ile hizmete giren Organize Sanayi bölgeleri bir bir doluyor.




Arsin OSB'nin yanına bir uydu kent yapılması planı var fakat ben oranın yani Arsin OSB'nin genişletilmesini uydukentten daha çok önemsiyorum" dedi.

Mustafa Bülbül'ün "Meslek ednme kurslarında aldığımız sertifikalar bir işe yaramıyor, neden" sorusuna Başkan Gümrülçüoğlu, "Trabzon'da iş beğenmemezlik gibi bir sorunda var. Bakınız bugün işe aldığımız ve park ve bahçelerde çalışmak istediğimiz birçok kişi "Ben kazma kürek salllamam" diyerek işi bırakıyor. Tabi bizde herkese sevdiği işi yaptırmak isteriz ama bu şehrin ihtiyaçları var. Yapılması zaruri işler var. Herkese masa başı iş veremeyiz. Hepsi bizim evladımız. Kimseyi küçümsemiyorum beni yanlış anlamayın ama böylede bir sorun var" şeklinde cevap erdi.




Temel Usta'nın "Başkanım her gelen belediye bizim Gümüş sokağa betoni asfalt döküyor. Mahakllemiz her yıl yükseliyor. Evlerimiz yolun altında kaldı. Yağmur yağınca perişan oluyoruz. Elektrik telleri mahallenin ortasından geçiyor. Yangın çıksa itfaiye merdivenini kaldıramaz. Ayrıca Pazarkapı mahallesindeki Çocuk esirgeme Kurumu yanında çay ocağım var. Buraların yıkılacağı söyleniyor doğru mu?" sorusuna Başkan Gümrükçüoğlu şu cevabı verdi, "Beleiyeyi devraldığımızda makine parkımız sıfırlanmıştı. 89 yeni iş makinesi aldık. Bunlardan 1 tanesi de asfalt kemirici. Hemen programa aldırıyorum. O makine bu mahalleye gelecek v yolun kotunu eski haline getirip yniden asfalt serecektir. Elektrik kablolalrı ile ilgilde ÇEDAŞ il yazışmalar yapılsın. İlgili Başkan yardımcımız bu konuyla ilgilenecektir. Çocuk Esirgeme kurumu ve Kadınlar Pazarının olduğu alanlar yıkılacaktır. Çocuk Esirgeme kurumu yanına işmerkezi yapılacaktır. Kadınlar pazarı ve etrafındaki belediyeye ait olan yerleri de kaldıracağız"




Mustafa kalkan'ın Bakkal Çıkmaz sokak ile ilgili sorununun kamulaştırma ile çözülebilceğini ifade eden Gümrükçüoğlu Fikri Bulut'un Erdoğdu Kışlası'nın yeri ile ilgili sorusuna, "Ora için Milli Savunma Bakanlığı ve TOKİ nezdinde girişim yaptık. SİT alanı olduğu için bir sonuç alamadık. Milli Savunma Bakanlığı'da bazı sözlerinden caydı fakat işin takibndeyiz" cevabını verdi. Gümrükçüoğlu okullara sevis çeken 27 şoförü ilgilndiren soruyu soran Mustafa Karabina'yı da 10 gün sonra belediyeye çağıracağını ve mesleki bu sorun hakkında kendilerinden bilgi alacağını ifade etti. Asgari ücretle geçnemediğini beliren ve asgari cretin artması için Başkan Gümrükçüoğlu'nun n gibi bir çalışma yaptığını merak eden Bayram İpek Ağar Kirpi sokaktaki su birikintilerinden dert yandı. Asgari ücretin artması yönünde İpek ile aynı fikirde olduğunu belirten Gümrükçüoğlu su birikintileri ile ilgili de gerekli talimatı vereceğini ifade etti.