Valilik B Toplantı Salonunda düzenlenen ödül törenine Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp, ödül alan öğrenciler, öğretmenler, veliler ve İnsan Hakları Kurulu üyeleri katıldı.
İnsan hakları sürecinin demokrasiyle aynı anda yürüyen bir süreç olduğuna vurgu yapan Vali Öz yaptığı konuşmasında, “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabulü dolayısıyla 10 Aralık gününü Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutluyoruz. Böylece insan hakları konusunda geldiğimiz aşamayı, yapılan çalışmaları, mevzuatımızı, hukuki durumumuzu gözden geçiriyoruz. Bu gün vesilesiyle yaptığımız etkinliklerle her kesimde ve her yaşta bir farkındalık oluşturmuş oluyoruz. İnsan haklarıyla ilgili ülkemizde yaşanan süreç demokrasimizle paralel giden bir süreç. Demokrasiniz ne kadar güçlüyse, uluslar arası normlara karşı ne kadar hassassak o kadar daha iyi mesafe alıp başarılı oluyorsunuz. Son yıllarda uluslar arası arenada faili meçhuller ve yargılamalar konusunda belli bir mesafe kat ettik. İnsan haklarıyla ilgili çalışmalarda biraz daha hassas davranmamız gereken hususlar var.
Dünyaya baktığımız zaman özellikle bölgemizde küresel anlamda menfaat çatışmalarının olduğunu görüyoruz. Bu çatışmaların doğurduğu insan hakları ihlallerini maalesef yaşıyoruz. Suriye ve Irak’ta yaşanan olaylar gibi dünyanın dört bir tarafında yaşanan sıkıntılar insan hakları ve demokrasi konusunda ülkelerin, uluslar arası ve uluslar üstü kurumların çok daha yapacak işlerinin olduğunu gösteriyor. Bu anlamda ciddi çalışmalara ihtiyacımız var. 
Ülkemize baktığımız zaman insan haklarıyla ilgili gelinen süreç demokrasimizle birlikte her geçen gün AB üyelik süreci ve Kopenhag kriterleri kapsamında değerlendirdiğimizde mevzuat, kurumsal yapı ve zihniyet dönüşümü anlamında önemli mesafeler aldığımızı görüyoruz. İnsan Hakları Kurulumuz daha kurumsallaştı" dedi.
Resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere seslenen Vali Öz, "İnsan haklarına vurgu yapan bu güzide eserlerin sahibi olan öğrencilerimizi kutluyor, onlara destek veren velilerimize, öğretmenlerimize ve hiçbir karşılık beklemeden İnsan Hakları Kurullarında fedakarca çalışan kurul üyelerine teşekkür ediyorum. Dünyada barışın hakim olduğu, insan hakları açısından bütün kurumlarımızın, mevzuatımızın, işleyişimizin uluslar arası normlara uygun hale geldiği, demokrasi güçlü bir Türkiye hedefimizdir” şeklinde konuştu.
Programın sonunda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.