Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden Ferrero, 55 ülkede faaliyet gösteriyor, ürünlerinin yüzde 50’sinden fazlasında fındık kullanarak Türk fındığının dünyaya tanıtılmasında elçilik görevi üstleniyor. 

Ferrero Fındık Türkiye Genel Müdürü Bamsi Akın,  fındıkta gitgide artan önemi nedeniyle kalite konusunun konuşulması gerektiğini belirterek, "Her zaman belittiğimiz gibi amacımız fındıkta kalite ve verimliliği arttırmak. Bildiğiniz gibi 5 yıldır Değerli Tarım Uygulamaları Programı ile bu yönde ciddi çalışmalar yapıyoruz. Şimdiye kadar 35.000 çiftçiye ulaşan bu program için sahada ziraat mühendisleri ve sosyal uzmanlardan oluşan 120 kişilik bir ekibimiz çalışıyor; bu ekip her geçen gün genişliyor. Sadece Karadeniz bölgesinde 65 model bahçemiz bulunuyor. Bu bahçelerde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla dekarda 80-100 kg olan üretimin, 250 kg’a kadar çıkabileceğini gördük" dedi.
Dünyada, sağlıklı atıştırmalıklara olan talebin her geçen gün artığına dikkat çeken Bamsi Akın, “Türk fındığı da bu atıştırmalık arasında önemli bir yere sahip olabilir.  Yeter ki kaliteye ve verimliliği yatırım yapılsın. Fındık ağaçlarının da yaşlanmasıyla birlikte her yıl yüzde 10 – 20 verimlilik kaybı var. Türkiye’de dekar başına alınan fındık 800 kg civarındayken, dünyada modern tarım teknikleri ile bu miktarın dekar başına 3.200 kg’a kadar çıktığı yerler oldu. Fındık, Türkiye için çok önemli bir değer, yeter ki doğru değerlendirilsin” dedi. 


Tüketici talebi değişiyor, sürdürülebilirlik giderek önem kazanıyor…

Akın, “Dünyada tüketici talebi değişiyor, bilinçli tüketici satın aldığı ürünlerde sürdürülebilirlik arıyor.  Gelecek 10-15 yılda Türkiye’nin fındıktaki yerini dolduracak hiçbir ülke yok. Ancak önemli olan, Türkiye'nin uluslararası fındık talebine uyumlu bir şekilde hareket edebilmesi.  Gıda sektörünün talebi sadece ürün kalite ve miktardan ibaret değil. Artık dünya izlenebilir, sertifikasyonu olan, kalite parametreleri takip edilen ürünler talep ediyor. İlaç ve gübre kullanımı kadar her safha izlenebilir olsun, etik üretim olsun, şirketler çocuk işçi konusuna çok duyarlı olunsun istiyor. Türkiye fındık piyasasının da bu beklentilere ayak uydurması gerekiyor. Değer zincirinin iyi tarım, iyi üretim, etik değerleri ve çevre bilincini gözeten iyi sosyal uygulamalarla bir bütün halinde değerlendirilmesi gerekiyor. Piyasanın en büyüğü olarak bunu sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Değerli Tarım Programı bunun en önemli göstergesi.” dedi. 
Ferrero Fındık, Ferrero Değerli Tarım Uygulamaları Programı ile verimliliği, özellikle de  kaliteyi arttırmayı hedefliyor. Ferrero’nun ana amacı tarım reformuna katkıda bulunmak, üretimde kalite ve verimliliği arttırarak dünya fındık piyasasında Türkiye’yi daha rekabetçi hale getirmek.  Ayrıca doğru tekniklerin kullanılmasını teşvik ederek çiftçinin kazancı arttırmak.  

Ferrero, Değerli Tarım uygulamaları ile 5 yılda 35.000 çiftçiye ulaştı. Aralarında ziraat mühendisleri ve sosyal uzmanların bulunduğu 110’u sahada toplam 120 çalışan bulunuyor. Sosyal uzmanlar bölgedeki kadınlara ulaşarak mevsimlik işçilere yönelik iyi sosyal uygulamaları anlatırken ziraat mühendisleri fındık bahçelerini ziyaret ederek çiftçilere iyi tarım uygulamaları anlatıyorlar. Değerli Tarım uygulamaları kapsamında geleneksel yollarla yapılan gübreleme, budama, ilaçlama, hasat ve kurutma işlemleri modern yöntemlerle gerçekleştiriliyor.  Uygulamaların bir kısmı yüksek maliyeti olmayan zirai uygulamalar, bir kısmı da cüzi yatırım isteyen mekanik uygulamalardan oluşuyor. Ancak bu uygulamalar ancak birkaç yılda geri dönüş sağlıyor. 
Rakamlarlar Değerli Tarım Uygulamaları:
2018 yılında 28 bin çiftçi, 90.000 çiftçi ziyareti gerçekleştirildi. 2019 da 32.000 çiftçi ve 100 bin ziyaret hedefleniyor. 
•    Son üç yılda toplam kadın çiftçi eğitimi sayısı 11.300 
•    4.000 civarında gence, profesyonel meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken konuların yer aldığı eğitimler verildi.
•    100 civarında Dayıbaşı Eğitimi yapıldı ve katılımcılara sertifika dağıtıldı. Katılımcılar yaklaşık %30 mevsimlik tarım işçilerini sağlayan çalışanlardan oluşuyordu.
•    Son 2 yılda yaklaşık 15.000 sosyal konulara yönelik anket yaparak sosyal konularda durum tespiti yapıldı.
•    500 civarında hizmet sağlayıcı eğitimi gerçekleştirildi ve sertifika verildi.
•    Sadece bu yıl için 1.000 e yakın hasat makinası satışına öncülük edildi.
•    Yaklaşık 90 hasat ve bahçe günü etkinlikleri gerçekleştirilmesi ve etkinliklere yaklaşık 6.000 çiftçinin katılması bekleniyor. 
•    11.300 çiftçiye geçen kış ve ilkbahar döneminde budama eğitimi verildi
•    20 ton tarım ilacı atığına tekabül edecek 2 ton boş plastik tarım ilacı ambalajı değerli atık olarak geri dönüşüme kazandırıldı.