61SAAT HABER SERVİSİ - İtalyanların ünlü çikolata markası Ferrero, Trabzon’da şok bir karar aldı. Firma Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısı Oltan Gıda’yı satın aldıktan sonra bünyesine geçen Trabzon’un Maçka İlçesindeki Esiroğlu Mahallesinde bulunan ve yaklaşık 300 kişinin çalıştığı “Fındık Kırma’ fabrikasında faaliyetleri durdurdu. 
Faaliyet durdurmanın gerekçesi olarak ise fabrikanın, firma içi yapılan denetimlerden geçememesi olarak gösterildi. 
Fabrikada faaliyetlerin durdurulmasının ardından 300 işçi  firma tarafından 6 aylığına ücretli izne ayrıldı. İşçiler fabrikadan ayrılırken bir birleriyle vedalaştıkları ifade edildi. 

FABRİKANIN AÇILIP AÇILMAYACAĞINA CEVAP VERMEDİLER
Ferrore fındık ise bugün konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Ancak yapılan açıklamada fabrikanın yeniden açılıp açılmayacağı ile ilgili net bir bilgi verilmemesi dikkat çekti. 
Ferro’den yapılan açıklamada, “Yenilikçi üretimi destekleyeceğiz” başlığı taşırken değişikliklere gidileceği ifade edildi. 
Ferrero Fındıktan yapılan yazılı açıklamada, “Ferrero Fındık, kendisini Türk fındık sektörünün gelişmesinin devamına ve ulusal fındık değer zincirindeki kaliteye adamış, Türkiye’deki sadık bir paydaştır.” denildi. 
Açıklamada şu görüşlere yer verildi: 

ÜRETİM TESİSLERİNDEKİ AKTİVETELER ASKIYA ALINDI
“Değer Zinciri Boyunca Mükemmellik” programımızla fındık değer zincirindeki kaliteye aktif olarak katkı sağlamaktayız.  İlk adım olarak, çiftçilerin fındık bahçelerindeki kalite ve verimi arttırabilmelerine destek olmak amacıyla, 2015 yılında “Ferrero Değerli Tarım” uygulamasını başlattık.  Bu sene içinde ise ilk kez çiftçileri kaliteli fındık için ödüllendiren fiyat kalite mekanizmasını hayata geçirdik.  
Bundan sonraki aşamada ise tüm üretim tesislerimizde, Türk fındık sektöründe daha yüksek kalitede üretim ve daha yenilikçi üretimi destekleyecek bazı değişiklik ve gelişmeler yapılacaktır. Bunun gerçekleşebilmesi için üretim tesislerimizdeki bazı aktiviteler ise askıya alınacaktır. Bu bağlamda, çalışanlarımıza yönelik her türlü tedbiri almakta ve yerel uygulamaların ötesinde davranmaktayız.”

Öte yandan Ferrero yetkililerinden alınan bilgiye göre, işçilerin işten çıkarılmalarının söz konusu olmadığı, fabrikalarda ki bakım ve yenileme çalışmaları nedeniyle uygulamanın yapıldığı bildirildi. 

Fotoğraflar: Viratrabzon