Keskin ‘’ Savunma alanında yapılan bu atağı en kısa sürede yenilenebilir enerji alanlarında da sağlamalıyız. Örneğin ben, desteklenmesi durumunda, Dalga Enerjisi Araştırmaları alanında üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin Dünya lideri konumuna çok kısa sürede yükselebileceğini düşünüyorum’’dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVACILIK FESTİVALİ ‘’TEKNOFEST’’

Öncelikle belirtmek isterim ki, şu ana kadar Dünyada yapılmış en büyük uluslararası bilim festivali unvanını taşıyan ve T3 Vakfının öncülüğünü yaptığı TEKNOFEST İstanbul Türkiye’nin yerli ve ulusal teknoloji gelişim sürecinde önemli bir yer edinmiştir ve bu önem artarak devam edecektir.

İki yıldır TEKNOFEST’e katılıyorum. Her iki etkinliğe de katılan biri olarak şunu belirtmeliyim ki bu yıl öğrenciler çok daha hazırlıklıydı. Bizim de yer aldığımız İnsanlık Yararına Teknolojiler Kategorisinde araştırmacıların projelerine harcadıkları emeğe bakıldığında öğrencilerin geçen yıldan edindikleri deneyimle çok daha erken çalışmalara başladıklarını söyleyebilirim. Dereceye girmesi gerektiğini düşündüğüm birçok projeyle karşılaştım. Ancak şunu da belirtmeliyim ki sunum yaptığımız üç gün boyunca bir yarışma ortamından çok ortak bir çalışma sergisinde gibiydik. Takımların birbirleriyle hem fikir hem de malzeme paylaşımında bulunduklarına şahit oldum. Yıllar sonra yurt hayatını yaşamak güzeldi. Takımların hemen hemen tamamının ulaşım ve barınma ihtiyaçları TEKNOFEST tarafından karşılandı. Yemekler geçen yılda bu yılda çok güzeldi. Ama bu yıl çok daha iyi organize olunmuştu. Örneğin geçen sene yemek kuyruğu oluşmuştu bu yıl sayımız çok daha fazla olmasına karşın etkinlik alanında hiç sıra olmadı. Ama yurtlarda yine yemek kuyrukları oluştu. Standart bir menü seçeneği konursa bu sorunda ortadan kalkacaktır.

Halk ise muhteşemdi. Hem geçen yıl hem de bu yıl etkinlik alanına gelen ziyaretçiler ile yakın ilişki kurma imkanı buldum. Her iki etkinlikte de halkın Ar-Ge nin önemini kavradığını ve özellikle yerli ve milli üretim olan hava araçlarına tam güvendiklerini gördüm. Hatta orta yaşlarda birinin “Bu kez başaracağız değil mi? Hocam” derken gözlerinde gördüğüm heyecanı unutamıyorum.

ÖZVERİ VE İNANÇLA 100 KİLOGRAMLIK BUZDOLABINI HAVALİMANINA TAŞIYAN ÖĞRENCİLERİ GÖRDÜM

Bizim alanımızda sergilenen tüm projeleri özellikle inceledim. Proje sahipleriyle görüşerek kendilerinden bilgi aldım. Dikkatimi çeken önemli noktalardan biri küçük yarışmacıların projelerini anlatırken kendilerine duyduğu özgüven oldu. Günümüz teknolojisinin de kazanımları ile artık çocuklarımız özgürce kendilerini ifade edebiliyorlar. Öğrencilerin çalışmalarında gösterdikleri özveri de dikkate değer. 100 kg’lık buzdolabını bir havalimanına getirmenin zorluğunu geçen sene 40 kg’lık bir Kevek taşını taşıyan biri olarak çok iyi anlıyorum. Bu yapılanlar özveri ve inanç olmadan yapılacak işler değil. Bu öğrencilerin hepsinin dereceye girmesi mümkün değildi elbette ama en azından jüri üyelerinin harcanan emeği gördüklerini ve anladıklarını yarışmacı öğrencilere hissettirmeleri gerekir. Ne yazık ki jüri üyelerinde bu hassasiyeti gördüğümü söyleyemeyeceğim.

UÇAN ARABA CEZERİ’NİN TASARIMI ÇOK GÜZEL

Birçok yerli ve milli ürün olmasına karşın özellikle hava araçlarında Türkiye’nin öncü bir rol üstlendiği etkin bir şekilde göze çarpıyor. Hava araçlarımızın son yıllarda gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gösterdiği başarı herkes tarafından bilinmektedir. Uçan araba Cezeri tasarım olarak çok başarılı, havada çalışır şekilde yakında göreceğimizi umut ediyorum. Ancak şunu da belirtmeliyim ki savunma alanında yapılan bu atağı en kısa sürede sağlık ve yenilenebilir enerji alanlarında da sağlamalıyız. Örneğin ben, desteklenmesi durumunda, Dalga Enerjisi Araştırmaları alanında üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin Dünya lideri konumuna çok kısa sürede yükselebileceğini düşünüyorum.

DR. ÖĞRETİM ÜYESİ FERUDUN KESKİN KİMDİR?

Avrasya Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü görevlerini yürüten Keskin, Erzurum doğumlu olup 1990 yılından beri Trabzon’da yaşamaktadır. Çeyrek asırlık meslek hayatında gerek MEB okullarında gerek özel ortaöğretim kurumlarında Fizik alanında eğitmenlik yaptı. Kuantum Alan Kuramları alanında Doktorasını tamamladıktan sonra Avrasya Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. Yenilenebilir enerjiler başta olmak üzere Havadaki Nemin Hasat Edilmesi, Dalga Enerjisinden Elektrik Elde edilmesi ve Eğitim Sistemleri üzerine araştırmalar yürütmektedir.