Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Türkiye'de evlere ve iş yerlerine fiber optik internet getiren ilk şirket olduklarını, 31 bin kilometre fiber altyapı yaptıklarını söyledi.

Erkan, Trabzon'da düzenlediği basın toplantısında, eskiden İpek Yolu olduğunu anımsatarak, "Dijital olmayan bir ticaret yoluydu. Bu yol üzerindeki ülkeler zenginleşiyordu. Artık dünya değişiyor, bir dijital yola dönüşüyor. Artık at üzerinde ticaret yapmıyorsunuz, ticaret elektronik ortamda oluyor. Biz de 'İpek Yolu'nu fiber yoluna çevireceğiz' dedik ve bu önemli hedefle yola çıktık" dedi.

Türkiye'de 5 yılda, 12 şehirde 1.6 milyar liralık yatırım yaptıklarına dikkati çeken Erkan, "Bu yatırımlarla da 12 şehirde 70 şehre bedel bir şebeke oluşturduk. Türkiye'de, evlere ve iş yerlerine fiber optik internet getiren ilk şirket biziz. 31 bin kilometre fiber altyapı yaptık. Trabzon dahil 12 ilde 1000 Mbps'e varan hızlarda internet verir hale geldik. Orta Doğu ile Avrupa'yı birbirine bağlayan operatör haline geldik" diye konuştu.

Bu teknolojinin Türkiye'ye dünya ile aynı zamanda geldiğini ifade eden Erkan, "Gelişmiş 20 ülke içinde 7. sıradayız, bir önceki yıl 8. sıradaydık. Dünyada evlere kadar 1000 Mbps internet veren 5 ülkeden biri Türkiye, operatör olarak biziz. Avrupa'da Ukrayna ve Hollanda'dan sonra en hızlı büyüyen 3. ülkeyiz" dedi.

Bir 'bulut' kavramı olduğunu, herkesin artık bunu konuştuğunu dile getiren Erkan, şunları söyledi:

"Yani artık kurumlar, şirketler, bireyler verilerini kendi iş yerleri, kendi lokasyonlarında tutmuyor. Bunu, bu işler için tasarlanmış veri merkezlerinde tutuyor ve onun üzerinden hizmetlerini kullanıyorlar. Bu hizmeti kullanma yöntemine 'bulut teknolojisi' deniyor, orası sanki sanal ortam, oradan hizmetleri alıyorsunuz. Biz de bu hizmetleri Türkiye'ye getirdik. Türkiye'de toplam 7 bin metrekare büyüklüğünde toplam 7 lokasyonda veri merkezleri kurduk. Bu 7 merkezden kurumsal müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Bununla beraber, dünya lider şirketleriyle işbirliği yapıyoruz. Avrupa'daki ilk uzaktan yedekleme servisi sunan operatörüz. Yani uzaktan siz bütün bilgilerinizi yedekleyebiliyorsunuz. Artık her şey dijital ortamda olduğu için fiziksel olarak koruyamıyorsunuz her şeyi ve o koruduğunuz şeyler sanal ortamda birden kaybolabiliyor. Biz bu yedekleme servislerini özellikle kurumsal müşterilerimiz için devreye alıyoruz."

-"Türkiye'de insanlar ayda 32,7 saati internette geçiriyor"-

Erkan, bu hizmetleri yarını bugüne getirmek için yaptıklarını kaydederek, "12 şehirdeyiz, 1 milyon 200 bin eve ulaştık. 374 binin üzerinde abonemiz var" diye konuştu.

Erkan, 2011'den 2012'nin 3. çeyreği arasında Türkiye'de toplam internet kullanımının yüzde 45 arttığını belirterek, "Talep her geçen gün artıyor. Türkiye'de insanlar ayda 32,7 saati internette geçiriyor. Almanya ve Hollanda'dan sonra Avrupa'da 3. sıradayız. Facebook uygulamasında abone sayısı olarak Avrupa'da birinci, dünyada 7. sıradayız. Toplam trafiğimizin dörtte biri Facebook ve Youtube'da tüketiliyor. Bunun anlamı çok fazla video tüketiyoruz. Bizim abonelerimiz günde 2 saat internette video seyrediyor" dedi.

Türkiye'nin internet hızının ortalama 2,8 Mbps olduğunu ifade eden Erkan, "1 GB büyüklüğünde video indirme hızı Türkiye ortalamasında 48 dakika. Biz müşterilerimize en düşük 20 Mbps veriyoruz. Böyle bir videoyu Türkiye ortalamasında bir kullanıcı 48 dakikada indirirken 1000 Mbps kullanan müşterimiz 8 saniyede indiriyor. Artık iletişimde hız çok önemli. Fiber internet bunu sağlıyor" diye konuştu.

-"Trabzon ana şebekenin önemli kalelerinden biri"-

Erkan, Trabzon halkının bu teknolojiyi kullanarak bilgiye ulaşması için 60-70 milyon liralık ciddi bir yatırım yaptıklarını kaydederek, "Trabzon ana şebekenin önemli kalelerinden biri. Şehir merkezinde 150, kırsal alanda 370 olmak üzere toplam 520 kilometre fiber optik döşedik. Trabzon'da ortalama internet hızı 20,44 Mbps, Türkiye ortalamasının 7 katından fazla. Dünyadaki birçok şehirden de daha yüksek. Şu anda 21 bine yakın haneye eriştik, hedefimiz daha da artırmak. Aktif abonemiz 3 bin 339. Abone başına da aylık 20 GB kullanım var. Yani bir abone bir ayda 20 GB tüketiyor" dedi.

Dünyada dijital şehirler diye bir konsept olduğuna dikkati çeken Erkan, "Birçok şehir bu konuda birbiriyle yarışıyor. Ülke olarak bilgi çağında çok önemli noktada olduğumuzu düşünüyorum. Potansiyelimiz çok yüksek. Birçok yerde artık yabancılarla rekabette öne çıkmaya başladık. Bence bunun temel noktası da bu teknolojik gelişmelerde onları yakalamamız, zaman zaman da geçmemizin etkisi var. Hedefimiz dijital şehirler dönüşümünde Trabzon'u stratejik bir ortak yapmak" diye konuştu.

Akıllı şehirler için fiber altyapı kurduklarını anlatan Erkan, "Bu, bilgi toplumunu tetikliyor. Bunu yaptıktan sonra bilişim sektörü gelişiyor. 2023 hedefimiz var, hane halkının yarısına 1000 Mbps internet götürebilmek. Önümüzde 10 yıl var, biz bu hedefin çok rahat aşılabileceğine inanıyoruz" dedi.