Akçaabat Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık ekip arkadaşlarımız ile yapmış olduğumuz çiftçi ziyaretlerinde fındık bahçelerinde kozalak akarı zararlısının fındık bahçelerinde yoğun olarak görüldüğünü tespit ettik. 
 Fındık Kozalak Akarlarının gözle görülmeleri zordur. Ancak gözlerin kozalak şekline dönmesi ile varlıkları kolaylıkla belirlenir. Fındık Kozalak Akarlarının oluşturduğu içi sarı,dışı yeşil gal şeklindeki oluşuma halk arasında “Kozalak”,”Fındık Gülü” veya “Mantar” denilmektedir.En az fındık kurdu kadar önemli bir zararlıdır.  
Zarar şekli: 
Fındıkların meyve ve sürgün gözlerine girerek onları şişirir, yani halk arasındaki adıyla  “Kozalak” şekline sokar. Kozalaklar en çok sürgün uçlarında görülür. Deforme olan gözler fonksiyonlarını yerine getiremediğinden uç kurumaları ve meyvelerinde azalmalar görülür.  Çünki her bir kozalak ya bir “Meyve Gözü” ya da “Sürgün Gözü’dür. Tüm fındık bahçelerinde yaygın , özel bir fındık   zararlısıdır. 
Zararı %35-70 Arasında
Bölgemizde en fazla Sarı Yağlı ve Tombul fındık çeşitlerinin yoğun olduğu bahçelerde daha fazla zarar yapar. % 35  civarında fındıkta verim kaybına yol açar hatta Tombul, Mincane, ve Uzun Musa çeşitleri çok hassas olup % 70’ lere varan zararlara neden olmaktadır. 

Mücadelesi:
En iyi mücadele yöntemi kış aylarında fındık ocaklarının yapraksız olduğu dönemde elle kozalakları toplayıp bahçenin bir kenarına atmaktır. Böylece kozalak içindeki akarların baharda yayılmaları önlenmiş olur.
Bir dalda ortalama 5 kozalak varsa ilaçlamaya karar verilir. En uygun ilaçlama zamanı Mart sonu  Nisan ayının ilk yarısıdır. Kozalaklardan çıkan yavruların yeni oluşan tomurcuklara göç etmeye başladıkları, sürgünlerin 4-5 yapraklı olduğu, yeni tomurcukların iğne başına yakın ya da yarısı kadar olduğu dönemde ilaçlama yapılır. 
Kimyasal mücadelede kullanılabilecek ilaçlar mikronize ıslanabilir toz kükürt ya da abamectin etken maddeli ilaçlar ile yapılabilir.