Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon teşkilatları bayramın ikinci gününde kucaklaştı. Parti il binasında düzenlenen bayramlaşma törenine CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, İl Başkanı Yavuz Karan, Merkez İlçe Başkanı Ahmet Kaya ile il, ilçe, belde ve belediye başkanları katıldı.

Bayramlaşma töreninde partililere fındık ikram eden milletvekili Volkan Canalioğlu, hükümetin fındık politikalarını sert bir dille eleştirdi. Canalioğlu, “Eğer fındık 7 lira olmazsa dışarıdan fındık ithal edebiliriz” dedi. Parti il binasında fındıkla ilgili değerlendirmelerde bulunan milletvekili Canalioğlu, “Bu hükümet bütün tarımsal ve hayvansal ürünleri ve üreticileri zora soktuğu gibi fındık ürününü de kaderine terk etmiştir. Bugün fındık üreticisi sattığı ürün karşılığında kaç lira alacağı, fındığa ne kadar verileceğini merakla beklemektedir. Piyasadaki fiyat 3 ile 4 lira arasındadır. Oysa fındık üretici en az 7 lira görmeliydi ki günlükçünün ve kendisinin parasını karşılayabilsin. Bugün bir günlükçüye 60 ile 70 lira arasında para ödeniyor. Fındık üreticisi topladığı ürünü günlükçüye verse kurtaramıyor. Üretici zaten eşine dostuna, bankalara borçlu. Eskiden üretici bakkala gittiği zaman mal alırdı ve bunu fındık ayında vereceğim derdi. Bu söz senetti. Şimdi gelinen noktada üreticinin ne alacağı meçhuldür. Hükümet buna acilen tedbir alması gerekiyor. Yoksa yakında fındığı da dışarıdan alabiliriz. Hayvanlar ve otlar dışarıdan alınıyor, fındık da dışarıdan ithal edilirse şaşmayın. Fındık değerini bulmazsa dalda kalır ve milli ekonomi zarar görür” dedi.



Her yıl fındık üreticisine ödenen destekleme primleri hakkında bakanlığı soru önergesi verdiğini hatırlatan Milletvekili Canalioğlu, “Tarım Bakanlığına bu konuda soru önergesi verdik.

Giresun ve Ordu illerinin CHP’li milletvekilleriyle bunu yaptık. ‘Bu destekleme niye kalktı’ diye sorduk.

Bize yönetmeliği gösteriyorlar. Maalesef fındığı bilmeyen bakanımız var. Fındık ekilmesin diyor. Fındık ekilmez dikilir. Destekleme priminin devam etmesi şarttır. Üreticiyi biraz olsun rahatlatıyor” diye konuştu. Canalioğlu fındığın gerçek değerini bulması için yapılması gerekenlerden de bahsederek, “Hükümet piyasa araştırması yapacak. Kooperatiflerle, dermeklerle konuşarak bir yol haritası çıkarılacak. Kamuoyu araştırması yapması gerekiyor. Üreticilerle konuştum en az 7 lira olmalı diyorlar. 7 liradan başlayıp 11 liraya kadar giderse o zaman üretici kendini kurtarır” şeklinde konuştu.