GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "Yeni mahsul fındığın pazardaki açılış rakamının 10 liranın altında tutulması hedefleniyor. Buna izin vermeyeceğiz." dedi.

Karan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son haftalarda 10-11 lira seviyesinde durağan bir süreç izlenen fındık fiyatının bugün itibarıyla 10 liranın altına indiğini belirtti.

Fındık hasat dönemine 1,5 aylık zaman kalması nedeniyle yeni sezon ürün fiyatının şimdiden ayarlanmak istendiğini savunan Karan, "Pazardaki fiyat düşüşünü buna bağlıyoruz. Her yıl aynı senaryo uygulanır. Hasat öncesi fiyat aşağıya çekilir, yeni sezona fiyat düşük seviyelerden başlar. 10-11 lira arasında olan fiyatın hiç sebep yokken 9 liraya inmesinin başka izahı yok." diye konuştu.

Karan, bazı kesimlerin yeni sezonun 10 liranın altında bir rakamdan açılmasını planladıklarını, bunun için de hasat dönemine kadar fiyatı 8-9 lira seviyesinde tutmayı planladığını öne sürdü. Karan, "Şu anda yeni sezon için çeşitli senaryolar hazırlanıyor, özellikle de fiyat üzerine. Yasak olmasına rağmen bazı kurumlar rekolte açıklamalarında bulunuyor. Bu tamamen yeni sezon fındık fiyatı üzerinde baskı oluşturmak üzerine. Çünkü yeni mahsul fındığının pazardaki açılış rakamının 10 liranın altında tutulması hedefleniyor. Buna izin vermeyeceğiz. Üreticinin hakkını koruma adına mücadeleyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Karan, bazı tüccar ve sanayicinin, emanet fındıkların ücretlerini ödemek için çiftçiye çağrıda bulundukları yönünde kendilerine bilgilerin ulaştığını belirterek, "Tüccar ve sanayici yeni sezona emanet stoku ile girmek istemiyor. Bu nedenle de çiftçiye sezon kapanmadan çağrıda bulunarak ürün bedellerini 10 liranın altındaki rakamlardan ödemek istiyor. Üreticilerimiz kesinlikle bu çağrıya uymamalı. Çok ihtiyacı olmadığı müddetçe emanetlerinin ücretlerini almamalı." değerlendirmesini yaptı.

Alan bazlı gelir desteği ödemelerinin haziran sonlarına doğru başlayacağını, bu ödemenin hasat öncesi üreticiye adeta ilaç gibi geleceğini dile getiren Karan, sözlerini şöyle bitirdi

"Hasat öncesi yapılacak ödemeler hayati önem taşıyor. Eline bir miktar para geçeceği için üreticilerimiz hasat hazırlıklarını, işçi ücretlerini buradan karşılayacak. Yine elinde para olacağından pazara fındığını hemen hasat sonrası indirmeyecek. Bu da yeni sezonda fındık fiyatını olumlu yönde etkileyecektir."