61SAAT HABER SERVİSİ - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdüğan, bölge ihracatıyla ilgili açıklama yaptı. Genel Sekreterliğin yetki alanında bulunun Doğu Karadeniz Bölgesi, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinde ki 2017 yılının ilk 5 ayının ihracat rakamlarını açıklayan Gürdoğan, bu yıl ihracatın 586.455.494 Amerikan Doları tutarında olduğunu belirtti.
 
İHRACATTA İLLERE GÖRE YAŞANAN DÜŞÜŞLER
Ancak geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 3,5 yani 22 milyon dolar civarında bir düşüş yaşandığını kaydeden Gürdoğan, “İhracatın iller bazında dağılımında Trabzon ili ihracatında % 6,1, Rize ili ihracatında % 0,1 ve Artvin ili ihracatında % 13,8 oranında düşüşler yaşanırken Gümüşhane ili ihracatında % 187 oranında bir artış yaşanmıştır.
İl ihracatlarında yaşanan düşüşün en önemli nedeni, tarımsal ürün grubundaki ürünlerin başta fındık olmak üzere birim fiyatlarında bir önceki döneme oranla yaşanan düşüşten kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
GÜMÜŞHANE’DE REKOR ARTIŞIN NEDENİ
Gümüşhane’de ki ihracatta görülen yüksek artışın nedenlerini de açıklayan Gürodğan, “Gümüşhane ilimiz ihracatında görülen yüksek oranlı ihracat artışının nedeni ise; İl’den bu yıl önemli miktarda artış gösteren madencilik ürünlerinin ihracatında görülen artış yanında, uluslararası piyasalardaki metal fiyatlarındaki yükseliş trendi ihracatta da önemli artışa neden olmuştur” dedi.
 
FINDIK DÜŞTÜ AMA YİNE İLK SIRA
Gürdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2017 yılı ilk beş ayında gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla % 10,41 düşüşle 366.766.992 USD tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, % 22,6 oranındaki artışla 89.040.055
 
USD tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve % 28,8 artışla 60.844.886 USD tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır”
 
RUSYA’YA İHRACAT YÜZDE 87 ARTTI
Rusya’ya ihracat oranın ilişkilerin normalleşmesinden sonra yüzde 87 oranında arttığını kaydeden Gürdoğan, “Bölgemizden 2017 ilk beş ayında 101 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Fransa, Almanya, Gürcistan ve Rusya Federasyonu olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden; Ülkelerimiz arası normalleşen ilişkiler sonrasında Rusya Federasyonu’na ihracatımızda % 87 gibi yüksek oranlı bir artış yaşanırken diğer ülkelere olan ihracatımızda çok fazla bir değişim yaşanmamakta ve bir kısmında ise kısmi düşüşler görülmektedir.
Mevsimsel fiyat hareketlerinden kaynaklı görülen bu düşüşün önümüzdeki aylarda tekrar artış trendine döneceğini ummaktayız.” dedi.