Açıklamayı, Dernek Başkanı İsmail Albayrak yaptı. Albayrak, “Tarım Orman Bakanlığının açıkladığı 665 bin ton rekolte afakidir. Bizzat sahadan gelen veriler rekoltenin 550 bin ton civarında olacağını  göstermektedir. Velev ki rekolte 665 bin değil 700 bin ton olsun artık fındıkta dışsatım sorunu yoktur. Türk fındığına talep yoğundur” dedi. 
       

Albayrak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Fındığın girdilerindeki yani gübre, ilaç, işçilik, nakliye gibi kalemlerdeki fahiş artışlar ve ülkemizde yaşanan pandemi nedeniyle daha da artan enflasyon fındığın maliyetini yükseltmiştir. Bu durum tarım Orman bakanlığının maliyet hesabında da görülmektedir. Bir işçi yevmiyesinin 150 -200  TL den konuşuldugu ortamda bir kilo fındığın maliyeti verim durumuna bağlı olarak 20 – 22  TL  TL civarındadır. Üreticiler olarak talebimiz fındık fiyatının tüm ürünlerinin fiyatının % 50-100 oranında arttığı ortamda 25 TL olmasıdır. Gecen yıl 1 TL olan bir goflet bugün 1.75 TL ise istediğimiz 25 TL çok değildir.

Bu belirlenen maliyetler civarında fiyatlar ile üreticinin fındığına elkoymak günahtır yazıktır üreticide bu ülkenin bir ferdi, sermayeye patronlara inşaatçılara paket üstüne paket açıklanırken kurtarma planları uygulanırken   açıklanan bu düşük fiyat üreticiyi küstürür gelecek yıllarda bahçeye inemez ürününe bakamaz  hale getirir. Üretim verim kalite düşer bundan da tüm ülke zarar görür. Bunun örneklerini diğer birçok tarımsal ve hayvansal  üretimlerde gördük. 

Yetkililerden acil talebimiz Karadeniz bölgesinin temel ürünü olan fındıkta açıklana fiyatın revize edilerek 25 TL olarak açıklanması ve TMO nun  hemen piyasayı dengeleyici olarak hemen alımlara başlamasıdır. Geçmiş yıllarda az da olsa Fiskobirlik alım yapmış desteklenerek onunda piyasayı dengeleyici alım yapmasını sağlamak gerekir.

Bayramdan önce üreticiye bayram hediyesi olarak açıklanan düşük fiyatın düzeltilerek 25 TL açıklanmasının Cumhurbaşkanından hükümetten yetkililerden talebimizdir bekliyoruz. 

TMO hemen devreye girmeli alım yerlerinin sayısı artırılmalı kota uygulaması kaldırılmalıdır”