61SAAT HABER SERVİSİ – Serkan KILINÇ - Serbest piyasada oluşan fındık fiyatı üretciyi memnun etmezken, düşüş bir türlü engellenemiyor. Rekoltenin önce ki yıllara göre düşük olmasına rağmen fındık fiyatında ki düşüş geçen yılın fındığının piyasaya sürülmesinden kaynaklandığı kaydediliyor. Üreticinin geçen yıl fiyat yükselecek beklentisi ile, beklettiği fındığı bu yıl satışa çıkarması fiyatların 12 Liraya kadar düşmesine neden oldu.
Trabzon’da 2 aylık dilimde 15 TL’ye kadar yükselen fındık fiyatı, bugün serbest piyasada 12-12,5 TL’den işlem görürken hem üretici hem de alıcı durumdan şikayetçi.
Trabzon’da fındık alımı yapan Celil Karabinaoğlu, fındığın fiyatının düşmesinde en büyük etkenin üreticinin elinde kalan geçen yılın fındığının piyasaya sürülmesinden kaynaklandığını ifade etti. Kendisinin satın aldığı fındığın ortalama yüzde 40’ının geçen yılın fındığı olduğunu kaydeden Karabinaoğlu, “
Fındık geçen yıla nazaran düşük. Geçen yıldan kalan fındık bayağı var. Eğer bu fındık geçen yıl satılmış olsaydı bu yıl fiyat çok daha farklı olurdu. Yüksek olurdu. Geçen yılın fındığı biraz piyasayı bozdu. Çok yoğun şekilde fındık geldi. Geçen yılın fındığı da yoğun geldi. Herkes elinden çıkarmak istedi, geçen yılın fındığını. O nedenle fiyat bu dönem gevşedi.  15’i gören fındık, yoğunluktan dolayı 12’ye kadar düştü. Bakalım ilerde ne olur. Bizde bekliyoruz.  Bekletmekte fayda var. İlla bu işin tersine dönmesi lazım. Üretici bölündü. Geçen yılın korkusu var” dedi.

Üretici Aytaç İskender ise, “Bizim beklentimiz böyle değildi. Herkes satmayın diyor. 126-18... Millet stok ediyor. Bunu alan biliyor işi. Yine olan köylüye oluyor. Şuan ki fiyattan memnun olur muyuz. Diyorlar ki rekolte yarısı. E fındık çıkacak. Ben gecen yıldan fazla fındık kaldığını düşünüyorum. 50 bin ton civarında var. Baştakiler ne oluyor anlaşma mı oluyor, düşürüyorlar aşağı.. Fındık bu korkuyla daha da düşecek korkusuyla pazara iniyor”