61SAAT HABER  SERVİSİ - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyatı 17 TL, levant kalite fındığın kilogramı ise 16 lira 50 kuruş olarak açıkladı.  

Trabzon Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, açıklanan fındık fiyatından üreticinin memnun olacağını ifade etti. Bekar, “Önemli olan hasat başlamadan fiyatların açıklanması, TMO’nun derhal devreye girmesi. Fiyat konusunda yüzde 17 - 18 rakamına bir fiyat artışı sağlanmıştır. Bu da üreticiyi memnun edeceğini düşünüyoruz. Tabi kademeli olarak ilerde 21’e kadar çıkabilirse çok daha iyi olur. Ama öyle bir açıklamada bulunulmadı. 

Bizim istediğimiz 20 lira civarında bir fiyattı. Trabzon ve Trabzon fındığının 17 - 18 lira olması beklentimiz vardı ama yine de TMO’nun devreye sokulması, özellikle benimde ısrarım olan hasat başlamadan önce bunun açıklanması çok önemli bir gelişmedir. Bu konuyla ilgili hükümete teşekkür ediyoruz. Her zaman böyle müdahil olunmalı” dedi. 

DEVLET SERBEST PİYASADA ARGÜMAN HALİNE GELDİ
 Açıklanan fiyatın piyasada fiyat istikrarı sağlayacağına dikkat çeken Bekar, "Bu piyasada fiyat istikrarını sağlayacaktır. Bunun üstüne de çıkma ihtimali de piyasada vardır. Devlet serbest piyasada argüman haline geldi. Bundan memnunuz. 

Biz ısrarla hasat başlamadan yani fındık başlamadan fiyatın açıklanması talebindeydik. Milletvekilleri de bu konuda bizden görüş aldı. Geçen sene çok yanlış uygulamalar oldu. Bu sefer hataya düşülmemesi konusunda ciddi uyarılarımız oldu. Bunlar dinlendi. 

Birde bunun üzerine alan bazlı destek var.  Bu desteği de devlet veriyor. Yani üreticiyi memnun edeceğini düşünüyorum. Her ne kadar biz 20 liranın altında olmasın dememize rağmen Türkiye’nin şartlarında bu fiyat üreticiyi memnun edecektir diye düşünüyorum” dedi.