61SAAT HABER SERVİSİ - CHP’nin 18 Eylül’de Ordu’dan başlattığı “Fındık İçin Yürüyoruz” yürüyüşü bugün  Giresun’da düzenlediği mitingle son buldu.  Giresun'da saat 18:00'dra başlayan mitingde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuştu... .Alanın dolduğu mitingin sonunda Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, CHP Genel Başkanı Kılıdaroğlu'na plaket verdi... 

Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarından satır başları şu şekilde: 

Size bir örnek vermek isterim. Hollanda'yı düşünün... Konya'dan küçük Hollanda. Yıllık tarım ürünü ihracatı Türkiye'nin 5 katı. Fındığın var, her yerden talep var ama gidiyorsun üreticini ezdiriyorsun. Sömürtüyorsun. Hollanda kadar bile olamıyorsun. Biz alınterine değer veren, Bülnt Ecevt'in geleneğinden gelen bir parti olarak çiftçiyi sömürtmeyeceğiz, alın terinin hakkını ona teslim edeceğiz. 
Ziraat Odaları Birliği bir açıklama yapıyor; 166 tarım ürününden 99'unun fiyatı enflasyonun altında. İnsanlar kazanamıyor, fakirleşiyor. Birileri kazanıyor ama kaybeden çiftçi, yoksul oluyor. Onlara sahip çıkmak benim ve vatanını, milletini, bayrağını seven herkesin ortak görevi. 

Türkiye’de Milli gelirimiz 800 milyar dolar. 8 milyar dolar kanuna göre üreticiye destek verilmesi lazım. Peki soru şu? 8 milyor dolar üreticiye veriliyor mu? O zaman kanunun gereğini yapmıyorsa Ziraat Odaları da, sizlerde yeri geldiğinde mücadele edeceksiniz.. 

1 milyar dolar parayı veremiyor musun? 8 milyar dolar kanuni hakkı var. Çiftçiye verilmesi gereken bir değerdir... 
Çiftçiye vereceğiz ama elde para yok.. İnanıyor musunuz paranın olmadığına.. 
Çiftçiye para yok, Suriyelilere kaç lira para harcadılar biliyor musunuz? 30 milyar dolar harcadılar. Ben söylemiyorum onlar söylüyor. Onlar oldu 1. Sınıf vatandaş, Karadenizli’nin fındık üreticisi oldu 2. Sınıf vatandaş.. Bunların hesabını soracaksınız? Gelene söyleyin. Suriyelere verdin 30 milyar dolar. “Biz insan çalıştırdık, fındık ektik, milyarlarca dolar para gelecek Türkiye’ye, bizim alın terimizin karşılığını vermiyorsun, çalışmayan Suriyeli’ye 30 milyar dolar veriyorsun”

FINDIK ÜRETİCİSİ DARBE Mİ YAPTI?

Bunun hesabını soracak mısınız? Söz veriyorsanız sorun değil. 

Fındık üreticisi kalktı darbe girişiminde mi bulundu? Bu milletin hakkını hukukunu mu yedi... 

Oturdular masaya, Habur’da, İmralı’da, Oslo’da oturdular. Hiç dediler mi şu tarım fındık üreticileri ile bir araya gelelim. Onların derdini dinleyelim. Geldiler mi masaya oturdular mı? Bunun sandıkta hesabını soracak mısınız? Söz mü? Bende size söz veriyorum, namus sözü veriyorum sizin hakkınızı hukukun savunmazsam, sonuna kadar arkasından gitmezsem, yediğim ekmek bana haram olsun. 

Sadece bu mu? Fındık üreticisine gelince para yok, şimdi Marmaris’te 350 odalı yazlık sarayı yapılıyor. 1100 odalı senin neyine yetmiyor. Şimdi 350 odalı.. Bir uçak aldın yetmedi, 5 uçak aldın yetmedi, 1100 odalı saray yetmedi. 350 odalı yeni yazlık saray yapacaksın. Fındık üreticisi kardeşim, Karadeniz’in yiğit evlatları bunları unutacak mısınız? Hesabını sandıkta soracak mısınız? Söz mü? Bende size söz veriyorum. Bu ülkede hakkı hukuku, adaleti gerçekleştirmek için her türlü mücadeleyi sonuna kadar yapacağım.

Bir şeyi değiştireceğim. Eski algıları değiştireceğim. Eskiden, “Şu CHP varya hep eleştirir” diyorlar. Şimdi bunu diyemiyorlar. Nerede bir sorun varsa, sorunun çözüm adresi CHP’dir. Fındık üreticisinin sorununu, üzüm sorunu çözeceğiz. Türkiye’nin çözülmeyecek sorunu yok. Elin oğlu kendi sorununu çözüyorda biz mi çözemeyeceğiz. Çözeceğiz.

FINDIK SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR? 6 MADDE SAYDI... 

Fındık konusunda sorun nasıl çözülür.  Fiyat istikarı nasıl sağlanır.

6 Madde sayacağım. Ankara’da ki beyler duysunlar.

1. Madde Fiskobirlik’i, 2010’lu yılların en görkemli kurumu haline getireceğiz. Bu kuruma siyaset bulaşmayacak. Taban alımı, ürün alımı, fiyatı, ihracatı burası yapacak. Hem çiftçinin hem de Türkiye’nin hakkını koruyacak. Götüreceğiz parayı yabancıya vermeyeceğiz. Bu ülkenin insanı hakkını alacak.

2. Madde. Yürürlükte fındık kanunu var. Bu kanun doğru dürüst kanun değil. Yeniden oturup kanun çıkarmamız lazım. Herkes katılacak. Üreticisi, ihracatçısı katılacak. Bu fındık milli mi? Bizim insanımız mı üretiyor. Bu para Türkiye’de mi kalsın. Herkes bu parayı adil şekilde bölüşsün mü? Bölüşsün. Yeni bir fındık kanunu çıkaracağız. Ortak akılla çıkaracağız.

3. Madde... Lisanlı depoculuğu dahil ederek fındık ihtisas borsasını kurmak zorundayız. Dolayısıyla burada bir fındık ihtisas borsası kurulacak. Artık fındığın fiyatı yabancı ülkelerde değil bu ülkelerde belirlenecek. Fındığın kalitesini, nasıl ihraç edileceğini biz karar vereceğiz. Elin oğlu karar vermeyecek.

4. Madde... Fındığı alıyoruz fındık olarak ihraç ediyoruz. Fındık ARGE merkezi kurulmak zorunda. Fındıktan katma değeri yüksek gıda üretmeliyiz. Elin oğlu işliyor 1 liraya aldığı fındığı 15 liraya satıyor. Bizim ne eksiğimiz var. İmkan bizde... Biz niye yapmıyoruz? Elin oğlu para kazanıyor da biz niye kazanmıyoruz.

5. Madde.. Fındık ekim alanları.. Bakın Karadeniz’i görüyorsunuz. Fındık dışında bir şey yok. Bu coğrafyada fındık ekiliyor. Siz gidip düz alanda başka ürünün yetiştiği alanda fındık üretirseniz burada ki insanın alın terini çalmış olursunuz. Fındık ana vatanı Karadeniz’dir.. Gelir burada. 502 bin aile burada geçiyor. Başka yerde ekilecekse devlet teşvik versin, gitsin başka bir şey eksin. Karadeniz’in fındığına başkasını ortak etmeyelim.

6. Madde. Fındık ağaçlarımız yaşlandı. Onların gençleştirilmesi lazım. Gençleştirirken ağaçları ekmemiz lazım. Alın terinin karşılığını vermemiz lazım. Hem gençleştireceğiz, gençleştirirken fındık üreticisinin gelirini düşürmeyeceğiz. Ona uygun teşvik getireceğiz.

Hadi terör konusunda karşıma çıkmıyorsunuz. Gel kardeşim fındık konusunda gel.. Gelebilir mi? Bende adım gibi biliyorum ki gelemez. Çünkü ben haklıyım, biz haklıyız, o haksız.. Onun için karşımıza çıkıp uygar medeni insanlar gibi tartışamaz...

Canlı yayın: