Fındıkta son yıllarda özellikle dış satım ile tüketim artarken, üretimde yaşanan azalmanın Türk fındık sektörü için büyük bir tehlike oluşturduğu bildirildi. 

Fındık sektörünün usta isimlerinden Eski Ordu Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Başkan vekili Onur Şahin, fındık sektöründeki tehlikenin üreticiye verilen alan bazlı desteğin yarattığı olumsuzluklardan kaynaklandığını ileri sürerek, bu sistemin acilen değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Türkiye'nin sahip olduğu, 722 bin hektarlık alandan, dekarda ortalama 100 kg hesabıyla asgari 700 bin ton fındık üretmesi gerektiğine işaret eden Onur Şahin; "Oysa sın yılların ortalamasına göre  500 bin ton fındık üretiyoruz . Kaldı ki en son yaşanılan don hasarından sonra bu rakam 300 bin tona kadar düşmüştür. Çok düşük bir üretim var. Haliyle artık herkesin elindeki fındık politika kitapçığını değiştirmesi lazım. Buradaki amaç fındık üretiminin artırılması olmasıdır’’şeklinde konuştu.

2009'da uygulamaya konulan alan bazlı desteğin, üreticiye adeta sus payı olarak verilir hale geldiğini vurgulayan Onur Şahin şunları söyledi: 

"Bahçedeki ürünü soran yok. Verimi artırırsan, ben de destekleri artırırım diyen yok.Devlet olarak, bahçesine giren emek veren üreticiyle, bahçesine hiç girmeyen üreticiye aynı desteği veriyorsan bu yanlıştır. Desteklemenin ruhuna da aykırıdır.

Artık 2009 başlatılan destekleme modelinin içeriği, çalışmayı ve üretimi arttıracak tedbirlerle zenginleştirilmelidir.

Yeni dönemde üreticiye bahçedeki fındığın verimini artırmaya yönelik ve eski bahçelerin yenilenmesi yönünden alan bazlı destekler verilmelidir.

Ama maalesef üretici bu model bir desteklemeyi istemiyor.Hazır ve zahmetsiz bir desteklenmeden yana.Bahçesiyle de uğraşmak da istemiyor. Mevcut olanla idare edip tembellik yapıyor. Durum böyleyken devletin alan bazlı destekleri ve üreticinin de bundan şikayetçi olmaması karşılıklı tembelliği doğuruyor.

Alan bazlı desteklerin başlamasıyla birlikte üretimin yavaşlaması bence aynı oranda ilerliyor.Bu desteklerin neye mal olduğunu iyi ayrıt etmek gerekiyor.Bu destekler üreticiyi bahçelerden uzaklaştırdı.Alan bazlı destekler üretimin düşmesine sebep olmuştur. 

Yeni fındık stratejisi gerekiyor..

Devletin, destekleme modelinin şeklini değiştirmemesi halinde, arazinin rakımına göre sınıflama yaparak fiyatlandırmaya gitmesini talep eden Onur Şahin; "O zaman sahil ve yüksek kesimlere rakım durumuna göre fiyatlandırma yapıp destekleme uygulaması lazım.En azından bunu yapılabilir.Hedefimiz cebimize para gelsin demek olmamalı. Üretimi nasıl artırabilmeliyiz olmalı? Üniversitelerin Ziraat Fakülteleri ile Fındık Araştırma İstasyonu,  birlikte hareket edip sertifikalı fidan yetiştirip, üretimi artıracak çalışmalar yapmalıdırlar" dedi.