Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen Ortahisar Muhtarlar Derneği ile Ortahisar Ziraat Odası yönetimi adına açıklama yapan Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, “ fındık üreticimiz, maalesef yine bu günlerde, çektiği çilenin harcadığı emeğin alın terinin karşılığı, adeta serbest piyasa dedikleri, ama gerçekte olmayan bir piyasada gasp edilmiş durumdadır. Çok üreticinin olduğu az alıcının bulunduğu bir ortamda serbest piyasadan bahsetmek nankörlüktür. Piyasa adeta yabancı bir firmaya terk edilmiş durumdadır” dedi.

 Asla Müsamaha Gösteremeyiz

Başkan Bekar yaptığı açıklamada maliyeti 11 Lira ile 12 Lira arasında değişen fındığa 11.25 kuruş fiyat açıklanmasına karşı olduklarını belirterek bunun üreticinin hakkını gasp etmek olduğunu ifade etti. Bekar, “Bu gaspa asla müsamaha gösteremeyiz. Bizim göstermediğimiz yetmez. Buna başta devletimizin idare mekanizmaları da asla göstermemelidirler” ifadelerini kullandı.  

Dövizi Bahane Etmedik

“Mağduriyetlerin önlenmesi ve fındık üreticisinin hak ettiği korumanın sağlanması için devletimizin, hükümetimizin devreye girmesi T.M.O. eliyle üreticiden fındık alması kaçınılmazdır” diyen Bekar açıklamasında fındığa 15 Lira verilmesi gerektiğini ifaden ederek şunları kaydetti, “ Biz aylar önceden gerek telefonla vekillerle, gerek basın yoluyla yaptığımız açıklamalarla yapılması gerekli olanları ve çözüm yollarını her vesile ile dile getirip söyledik. Uyarılarımızı her zaman yaptık. Ülkemizin düştüğü sıkıntılı bu süreçleri de göz önünde bulundurarak dövizdeki artışı bahane etmedik. Biz fındık maliyetleri 11-12 lira arasıdır, üreticimizin fındığına 15 lira verilmelidir fındık fiyatı 15 lira olmalıdır dedik.  Bizler Ziraat Odası olarak Trabzon Muhtarlar Derneği başkanı ve muhtarlarımızla birlikte bu sıkıntıların giderilmesi ve üreticimizin mağduriyetinin önlenmesi için çağrımızı yine buradan tekrarlıyoruz. Çok bekledik. Sakin sükûnet içinde meseleye iyimser bakarak sabrettik, sabrediyoruz da ancak sabrında bir sınırı vardır. Bunu da unutmamak gerekir.”

Mağduriyet Giderilmeli

Başkan Bekar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’a gerçekleştirdiği ziyarette fındık ile ilgili yaptığı açıklamayı hatırlatarak, “Üreticimizin mağduriyetinin giderilmesi devletimizin en önemli görev ve sorumluluğudur. Cumhurbaşkanımızın daha önce "fındık üreticisini alaverecilerin eline bırakmayın." Fındıktaki sorunu çözün. Ayrıca Trabzon meydanından "fındıktaki sıkıntıyı biliyoruz konuyu görüşeceğiz." ifadesinin yankıları hala kulaklarımızda tap taze çınlamaktadır. Bu gerçekleri göz önüne alarak, Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanımız, yetkinin sizde olduğunu çok iyi biliyoruz lütfen ilgili tarım bakanımıza bir genelge çıkartmaları için hemen talimatlarınızı verip T.M.O.’nun devreye sokulmasını fındığını kg fiyatının 15 liradan alınmasını bu doğrultuda acilen açıklama yapılmasını sizlerden rica ile arz ediyoruz” diye konuştu.

Gereğinin Yapılmasını Bekliyoruz

Bekar açıklamasında, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin,  “Görevlendirildiği tarımsal ürünlerle ilgili piyasa düzenleme görevini başarıyla yürüten Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından; 2018 yılı ürünü fındık piyasasını düzenlemek için gerekli hazırlıklar yapılmış ve fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için her türlü önlem alınmıştır” şeklinde ki açıklamasına vurgu yaparak, “Biz açıklamanın gereğinin yapılmasını istiyoruz. Üretici sabırsızlıkla bekliyor” diye konuştu. (Sonay Çaluk Taka)