Türkiye fındık ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını elinde bulunduran firmaların üye olduğu ve sektörde de söz sahibi olan Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Eylül-Nisan ayları arasını kapsayan rakamlarına göre söz konusu sürede 234 bin 329 ton iç fındık ihraç edilerek karşılığında 1 milyar 338 milyon dolar döviz elde edildiğini hatırlattı. 

Şükrü Güngör Köleoğlu, ihracatta geçen sezonun aynı dönemine göre miktar bazında 66 bin tonluk artış bulunduğunu belirterek, “Geçen sezonun tamamında ihraç edilen miktar 229 bin ton idi. Daha 8 aylık dönemde bu miktarın çok üzerine çıkıldı. Fındık ihracatında hedefimiz yılların rekoru olan 2010-2011 sezonundaki 281 bin tonluk miktarı aşıp, tarihimizde ilk defa 300 bin tonun üzerine çıkmaktır” dedi. 

Fındıkta hedefin, Türkiye’nin ürettiği fındığın tamamını satabilmesi olduğunu, bunun da normal şartlarda 800 bin tona kadar çıkabilen bir üretimin ihraç edilmesi anlamına geldiğine dikkat çeken TTB Başkanı Köleoğlu; “Fındık tek kuruş ikame girdisi olmadan, yani ihracatta her kuruşuna kadar net döviz kazandıran bir üründür. Zaten bu özellik de Trabzon’u ülkemizde dış ticaretten net döviz kazanan illerin başına yerleştirmiştir. Böyle bir ürün için her aşama istikrarlı ve kazandırıcı politikalar izlemeliyiz. Bu da üreticisinden ihracatçısına kadar hesap edilerek oluşturulmuş politikalar demektir” diye konuştu. 

Çiftçinin verim ve kaliteyi arttırarak, lisanslı depoculuk ve ürün borsacılığının  var olduğu bir sistemde üretim yapması gerektiğini vurgulayan Şükrü Güngör Köleoğlu şunları söyledi:

“Üreticiden sonraki kısımda yer alan manav, fabrikacı ve sanayici aynı zamanda büyük bir istihdam yaratmaktadır. Sektördeki fabrika ve entegre fındık işleme tesislerinde yaklaşık 25 bin kişi çalışmaktadır. Bu nedenle daha fazla ihracat, daha fazla istihdam demektir. İşte bunun için diyoruz ki, Türkiye ürettiği fındığın tamamını satabilmelidir. Bunun için başta Çin olmak üzere bir çok pazarda tanıtım noktasında daha aktif olmalıyız. İnanıyoruz ki, bu sezon 300 bin ton iç gibi bir rakamla bir rekora imza atarsak, ardı gelecektir. Yani ihracatımız her geçen gün artacaktır.”