Fındığın toplandıktan sonra çok iyi kurutularak, jüt çuvallara konulması gerektiği belirtildi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın açıklaması düzenleyen TZOB Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kozoğlu fındık üreticilerine tavsiyelerde bulundu. Fındığı iyi olgunlaştıktan sonra toplanması gerektiğini belirten Kozoğlu, "Kesinlikle fındıklarımızı iyi olgunlaştıktan sonra toplayalım. Hergün topladığımız fındığımızı harmana toplu olarak bırakmayalım. Dağıtarak harmana serelim ve zaman zaman karıştıralım. Patoza vurulacak duruma gelen fındıklarımızı hemen patoza vuralım, iyi seçelim içerisinde kesinlikle boş ve bozuk fındık bırakmayalım. Fındığımıza çok ama çok iyi kurutalım. Bu şekilde kuruttuğumuz fındıkta kesinlikle bozulma olmaz. Ayrıca iyi kuruttuğumuz fındığın kabuk kısmı tamamen kuruduğu için suyunu tamamen attığı için randımana katkı sağlar. İyi kuruyan fındıkların kabuk kısmı çok hafif gelir içerisindeki iç ise daha çok randıman verir" dedi.

Fındığın sıcakken çuvala konulmaması gerektiğini söyleyen Kozoğlu, "Fındıklarımız sıcakken çuvallara koymayacağız. Eğer sıcak olarak çuvallara doldurursak kabuktaki sıcaklık içeride bulunan iç fındığı nemleştirir ve bozulmalar meydana gelebilir. Onun için çuvallara doldurma işi güneş geçtikten sonra dane fındığın sıcaklığı geçtikten sonra yapılmalıdır. Kesinlikle naylon çuvallara koymamalıyız, çünkü bu çuvallara hava giremez fındıklarımız bozulur. Jüt çuvallara doldurmalıyız. Fındıklarımızı çuvalladıktan sonra nemsiz ortamlarda, hava sirkülasyonunun olduğu ortamlara istif edelim, böylece fındıklarımız bozulmayacaktır. Kesinlikle fındıklarımızı emanete vermeyelim. İhtiyacımız olursa ihtiyacımızı karşılayacak kadar fındık satalım. İhtiyacımız yoksa fındık satmayalım ki fındık piyasaya inmesin ve fiyatlar yükselsin. İhracatçı yurt dışına fındık vermek zorunda olduğundan fındık almak için fiyatı arttırmak zorunda kalacaktır. Böylece malımız para edecektir" diye konuştu.

Alan bazlı gelir desteği için destek beklediklerini vurgulayan Kozoğlu şöyle konuştu:

"Özellikle Ziraat Odaları üzerinde alan bazlı gelir desteğinin devamı konusunda fındık üreticilerimiz tarafından büyük baskılar var. Bu baskıların haklı olduğunu biliyoruz. Bu baskıların haklılığının herkes tarafından farkında olunduğunu tahmin ediyoruz. Onun İçin bölgemizden Bakanlık yapan Sayın Bakanlarımızın ve bölgemizden seçilen sayın milletvekillerimizin alan bazlı gelir desteği konusunda üreticilerimize destek vermelerini bu olaya katkı yapmalarını fındık üreticilerimiz adına kendilerinden bekliyoruz. Ayrıca bu desteğin kısa zamanda açıklanmasını çiftçilerimiz beklemektedirler."