Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Trabzon Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya yaptığı açıklamada fındık altı ot temizliğinin bu günlerde mutlak suretle yapılması gerektiğini belirterek özellikle ilaç kullanarak temizlik yoluna gidilmemesi gerektiğinin altını çizdi..

Bu yıl bölgemizde havaların genellikle yağışlı gitmesi sonucunda, fındıklıklarımızda zararlı olan yabancı otlar da anormal şekilde çoğaldı. Bunların içerisinde en yaygın olarak görülenleri ise; Isırgan, İfteri (eğrelti otu) Diken (böğürtlen) dir. Hasada yaklaşılan bu günlerde fındıklarımıza rakip olan bu yabancı otların mutlaka biçilerek fındık altı temizliğinin yapılması gerekmektedir.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Trabzon Temsilcisi ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya hem hasadın daha kolay yapılması, hem de fındıktaki kalitenin ve randımanın artması yönünden hasattan asgari on gün önce bahçe temizliğinin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Çankaya yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Bu dönemde kesinlikle ilaç kullanılarak fındık altı otlarının temizlenmesi yoluna gidilmemelidir. Çünkü; bu yolla fındık altı ot temizliği yapıldığı takdirde buradaki doğal denge bozulacak ve birkaç yıl ilaç atılan yerlerde bitki yetişmeyecek. Kaliteli fındık oluşması için biçilen otların kompost yapılarak fındıklıkların gübrelenmesinde kullanılması en doğru yoldur.

Kaliteli fındık üretiminde gübrelemenin, zirai mücadelenin , budamanın önemi kadar, doğru hasadın ve kurutmanın daha sonra da uygun ambalajla ve sağlıklı depolarda muhafazanın da önemi büyüktür. Bu bakımdan Tarım İl Müdürlüğü’nce yörelere göre ilan edilecek hasat zamanlarına ve ilan edilen tarihten önce kesinlikle fındık hasadına başlanmamasına özellikle dikkat edilmelidir”.