61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda fındık fiyatları ile ilgili, fındık üreticilerinin hep desteklendiğini ifade ederek, “Bu işin soygununu yapan var. TMO’yu devreye soktuk. Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyat 17 lira, Levant kaliteli kabuklu fındık için taban fiyat 16.5 liradır” ifadelerini kullanmıştı.

DİNAMİKLER MAALESEF KALDIRAMIYOR

Fındık fiyatlarının serbest piyasada 14 lira seviyelerine kadar inmesi, üreticinin tepkisine neden olmuştu. Konuyla ilgili Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Aslantürk, 61saat’e açıklamalarda bulundu. Asıl önemli konunun üreticinin piyasaya çok hızlı ürün arz etmesi olduğuna dikkat çeken Aslantürk, “Fındık fiyatı şuan 14 - 14.5 lira seviyelerinde. Ancak burada en önemli konu üreticimiz, piyasaya çok hızlı ürün sürdü. Piyasanın mevcut dinamiklerinin bu hızlı arz edişi kaldırabilecek yapısı maalesef yok. Onun etkisi var” dedi.

EMANETE ÜRÜN VERMESİNLER

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), piyasaya biraz ağır girdiğini ancak bunu şu anda düzelttiğini ifade eden Aslantürk, “Biz her zaman üreticiye ürününü piyasaya hem dengeli indirmesini hem de emanete ürün vermemesini söyledik. Eğer üretici ürününü hemen kuruttuğu gibi piyasaya arz ederse bu tür olaylar önümüzdeki dönemlerde de mutlaka olacak” diye konuştu.

ÜRETİCİ ÜRÜNÜNE SAHİP ÇIKMALI

Bu durumu engellemenin en kolay yolunu da belirten Aslantürk, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bunu engellemenin en kolay yolu üreticinin, ürününü piyasaya dengeli indirmesi, emanete bırakmaması ve ürününe sahip çıkmasıdır. Üreticimiz bu sistemi dengeli uygularsa fındık fiyatı yeniden yükselişe geçecek ve TMO’nun fiyatına yakın bir fiyatla piyasada işlem görecek.”