Basın açıklamasında ilk olarak rekolte tahminlerine değinen Albayrak, “Çiftiinin bizzat içerisinde olmayan çeşitli kurum, kuruluş ve örgütlerce yapılan karanfil ve zülüf sayımı ile ülke fındık üretiminin 815 bin ton civarında olacağının tahmin edilmesi gerçekleri ortaya koymuyor, üreticinin fındığını düşük fiyatla elinden alınmasının bir oyunudur” dedi. 

Albayrak, “Sermaye ve tekellerin emrinde olanların, nasıl bir fındık tablosu çizdiklerini ibretle izlemekteyiz. Bizler, çok iyi biliyoruz ki; bu durum böyle değildir. Üreten çifti hakkını alamamakta ama aracı, kırıcı, tüccar, ihracatçı, fabrikatör hepsi kazanmaktadır. Fındığın girdilerinde ki yane gübre, ilaç, işçilik, nakliye gibi kalemlerde fahiş artışlar ve ülkemizde yaşanan enflasyon fındığın maliyetini yükseltmişti* diye konuştu. 

FİSKOBİRLİK ile ilgili ciddi iddialar ortaya atan Albayrak, “Fındık üreticisinin örgütü olan FİSKOBİRLİK bir çıkar grubunun elinde yerli ve yabancı fındık tekellerine hizmet eder bir yapıdadır. FİKBOİRLİK yeniden yapılandırılarak çiftçiyi hizmet edecek yapıya kavuşturulmalıdır. Trabzon merkezde 8 - 9 bin civarında ÇKS kayıtlı fındık üreticisi olmasına rağmen 25 yandaş üye ile Trabzon FİSKOBİRLİK kongresinin yapılmasını ibretle karşılıyor kınıyoruz. Böyle bir kurum üreciden yana tavır koyamaz tüm ürettiler bir araya gelerek FİSKOBİRLİK’e sahip çıkmalı fındı üreticisinden yana tavır koyacak anlayışları yönetime getirmelidir” dedi. 

Fındık rekoltesinin bizzat fındık ürecisinin de içinde olduğu Tarım Orman Müdürlüğü yetkilileri tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade eden Albayrak, “biz buna razıyız. Farklı kuruluşlarca belirlenen fındık rekoltesini yüksek gösteren tespitlere karşıyız. Fındık rekoltesi belirlenirken bizzat üreticilerin içinde bulunduğu uzmanlar kurulunca da maliyet belirlensin. Bu maliyet üzerinden enflasyon farkı ve çiftçinin kar payıda konularak taban fiyat belirlensin” diye konuştu. 

Albayrak, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Sektörün patronlarına sesleniyoruz. “Fındığınızı satmayın” da görün, naraları atarak üreticiyi tehdit ederek fındık fiyatlarının düşürerek fındık üreticisini üretimden soğutarak üretimden kopararak bir yere varamazsınız Yarın alacak fındık bulamazsınız. Almanya’da markette 100 gramı 7.99 Avro olan fındık Trabzon’da kilosu 11 TL ise bu gök kubbe altında sizin vicdanlarına sesleniyoruz. Bu düzen böyle gitmez. Fiyat oyunları için TMO ve FİSKOBİRLİK’in piyasalara ve birbirlerine fındık vermeleri sömürü düzenine çomak sokmaz sermayenin ekmeğine yağ sürer üreticinin fındığının yok pahasına gitmesine sebep olur”