Ülkemizin önemli tarımsal ürünleri arasında ilk sıralarda yer alan fındık ve çay da verim ve kalitenin arttırılması için, özel tarım işletmelerinin kurulup, bahçelerin de bunlar tarafından kiralanarak değerlendirilmesi gerektiği bildirildi.

Fındık sanayici ve ihracatçısı Karımex firmasının yönetim kurulu başkanı Mehmet Albayrak, başta fındık olmak üzere Karadeniz’in önemli tarımsal ürünleri olan fındık ve çay da üretim aşamasında olumsuzluklar yaşandığına dikkat çekerek, “Özellikle tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek küçülmesinin etkisiyle her iki üründe verim ve kalite de büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunların ortadan kaldırılması için tarım da yeni bir anlayışa yönelmemiz gerekiyor” dedi.

Sorunun çözümü için arazi toplulaştırılması gerektiğini, ancak bunun bireylerin kendi aralarındaki ittifak ile çözmenin de mümkün olmadığının anlaşıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Çözüm özel tarım işletmelerinin kurulmasındadır. Şirket şeklinde yapılanacak bu işletmeler çay ve fındık bahçelerini sahiplerinden kiralayarak toplulaştıracaklardır. Yapılacak anlaşmaya göre, üretim ve hasat için yapılacak harcamalar çıkıldıktan sonra gelir paylaşılabilecektir.”

-Fındıkta en az 200 kg üretim

Fındıkta bahçesine hiç uğramayan üretici sayısının azımsanmayacak oranda olduğuna dikkat çeken Mehmet Albayrak, “Bu bahçelerin önemli bir kısmı yarıcılık denilen sistemle  mal sahibi ile maraba arasında bölüşülüyor. Ancak bu uygulama da verimli değil. Devlet verim ve kaliteyi arttırmak için özel tarım işletmeciliğini teşvik etmeli. Tarım işletmeleri kurdurmalı. Bu şirketler yılın 12 ayı çay ve fındık bahçelerinde çalışmalı. Çalışarak verim ve kaliteyi arttırmalı. Örneğin fındıkta dönümde en az 200 kilogram verim hedefini koymalı. Fındıkta araziye verilen destek bu işletmelere ödenmeli. Bu işletmeler bahçelerde yoğunlaşacağı için önemli bir istihdam da sağlayacaklardır” diye konuştu.

Mehmet Albayrak, fındığın hem üretici, hem de dış satımı ile Türkiye için önemli bir gelir kaynağı teşkil ettiğini belirterek, fındığın bu dönem iyi para ettiğini, çiftçinin de bunu görerek bahçesine daha çok girip, daha çok üretmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.