Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, 2020 fındık fiyatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Arslantürk, 16 liradan başlayan fındık fiyatının 24 TL'nin üzerine kadar çıktığını ifade ederek, bugünlerde 20-21 TL seviyesinde olduğunu ve bu yıl da bu rakamlarda olacağını belirtti.

Arslantürk, açıklamasında şunları söyledi: "2019 ürünü fındık rekoltesinin 800 bin ton civarında gerçekleşeceği artık net olarak görülmektedir. Bu üretim yılını her bakımdan yararlı bir dönem olarak değerlendirmek gerekir. 
Özellikle son 3 yıldan beri fiyatta istikrarın sağlanmış olması ile üreticinin fındığa bakışı da olumlu yönde değişti.

Son zamanlarda fındık bahçeleri üretici kaynıyor dersek yeridir. Bahçesinin bakımını yapıyor, ilacını vuruyor, hastalık ve zararlılarla mücadele ediyor. Buda geçen yıla göre daha düşük görülen 2020 ürünü fındığa verim ve kalite olarak yansıyacaktır. Bu tablo atalarımızın “bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur” sözü ile gerçeği nasıl kısa ve öz olarak ortaya koyduğunu göstermektedir.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de geçmişteki yanlış politika ve uygulamalarını kenara koyup, 2019 hasadı öncesi fiyat ve alım şeklini açıklaması piyasadaki üreticiden ihracatçıya, sanayiciden ithalatçıya kadar herkesin önünü görmesini sağlamıştır. Bu da sağlıklı politikaların uygulanmasına vesile olmuştur.

Üreticilerin de ürünü kontrollü bir şekilde piyasaya indirmesi, yüksek rekolte yılında bile fiyatların hatırı sayılır oranda yüksek seyretmesini sağlamıştır. 16 liradan başlayan fiyatlar 24 TL’nin üzerine kadar çıkmıştır. Bugünlerde ise 20-21 TL seviyesinde piyasada işlem yapılıyor. 2020 yılı ürünü  de bu seviyelerde olacak gibi gözüküyor.

Her ne kadar Nisan-Mayıs aylarında Doğu Karadeniz’de 400 rakımın üzerindeki fındık bahçelerinde don meydana gelmiş olsa da, bazı çevrelerin abartarak ifade ettiği noktada hasara yol açmamıştır.

TÜİK’in masa başında yaptığı tahmin ve açıklamalar üzerinden piyasada spekülasyon yapmak yanlışa götürür. Acele etmemek lazım. Temmuz ayının başında bahçelerdeki durum çok daha net olarak gözükür. Bu da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önderliğinde oluşturulan rekolte tahmin komisyonu tarafından belirlenip, açıklanır.

Biz her ay en az bir hafta olmak üzere Sakarya’dan Trabzon’a kadar olan tüm bahçeleri gezerek incelemeler yapıyor ve rekoltenin gidişatını takip ediyoruz. Üreticilerimizin dalda oluşan fındığı hasat da toplayabilmek için yaptıkları çalışmalar önceki yılların aksine takdire değerdir.

Üreticinin bahçesine sahip çıkması demek, asgari 650 bin ton fındığın üretilmesi anlamına gelir. Bunun da maddi karşılığı fındık üreticisinin cebine 15 milyar lira civarında bir paranın girmesi demektir."