Karadeniz bölgesinin en büyük geçim kaynağı olan fındığa Amerikan bademi alternatif olarak gösteriliyor. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Sektörde arz-talep dengesi tamamen iflas etti” dedi.

İHRACATÇININ ELİNDE

Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden, Karadeniz bölgesindeki birçok ailenin geçim kaynağı olan fındıkta tartışmalar bitmiyor. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındığın yalnız bırakıldığı görüşünde. Fındık Konseyi, Fındık Tanıtım Grubu ve Ticaret Borsalarının işlevini kaybettiğini söyleyen Karan, bu kurumların birkaç ihracatçının eline geçtiğini iddia etti.

ARADA FARK VAR

Karan, zaman zaman Amerikan bademinin fındığa alternatif olarak gösterildiğini de hatırlatarak, “Badem 10.50 dolar, iç fındığın ihracatı ise 7 dolar. Nasıl oluyor da, ekonomik olarak badem fındığa alternatif oluyor? Hem nuga ve çikolatada fındık olmazsa olmaz diyeceksin hem de fındıktan daha pahalı olan bir ürünü alternatif göstereceksin” dedi. 

ALIN TERİ YOK SAYILDI

Fındıkta arz-talep dengesinin tamamen iflas ettiğini savunan Karan, “Rekolte yüksek olunca arz-talep dengesini devreye sokanlar, rekolte düşük olunca ağızlarına almıyor. Bu tek kelimeyle üreticinin alın terini daha ucuza kapatmaktır” dedi.

Erkan Başkaldıran- Karadeniz