Trabzon Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

İlimizin birinci tarım ürünü ve ülkemiz tarım ürünleri içerisinde en büyük ihracat miktarına sahip fındık ta hasat zamanı yaklaşmaktadır. Fındıkta erken hasat önemli ürün kayıplarına neden olmakla birlikte başta aflatoksin olmak üzere ürünün kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bölgemiz fındık bahçeleri farklı fındık çeşitlerinden kurulu olmasından dolayı hepsi aynı anda hasat olumuna gelmemektedir. Ancak bahçedeki hâkim çeşidin olgunlaştığında hasadın yapılmasını en uygun yöntemdir.

Fındık hasadına başlamadan önce bahçede genel bir temizlik yapılmalıdır. Bölgemizin yağışlı olması ve buna bağlı olarak da yabancı ot ve dikenlerin bol ve hızlı gelişme göstermesi fındık hasadını güçleştirmekte ve yere düşen fındıkların kaybolmasına neden olmaktadır. Bu nedenlerle hasada başlamadan önce iyi bir bahçe temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik el tırpanı, orak, gibi aletlerle yapıldığı gibi motorlu tırpanlarla da yapılabilmektedir. Motorlu tırpanlarla hem iş gücünden hem de zamandan tasarruf sağlandığı gibi daha iyi bir temizlik yapılabilmektedir.

İlimiz il ve ilçelerinin sahil orta ve yüksek kesimlerinde yetiştirilen fındık mahsulünün hasat tarihleri aşağıdaki şekilde belirlemiştir. 

Sahil kesiminde (0-250 m. rakım)              : 07.08.2019

Orta kesiminde (251-500 m. rakım)           : 15.08.2019

Yüksek kesimde (500 m. üzeri rakım)       : 22.08.2019

Üreticilerimizin belirlenen hasat tarihlerine uyması gerekmektedir. Zamanından önce hasat edilen ürün nedeniyle randıman ve kilo kaybı meydana geleceği, bu durumun hem üreticiye hem de ülke ekonomisine zarar vereceği unutulmalıdır.

Fındık ne zaman ve zasıl Hasat Edilir?

Fındık, "Hasat Olgunluk Kriterleri" tamamlandıktan sonra hasat edilmelidir. *

Erken veya geç yapılan fındık hasadı üründe kalite kayıplarına
Depolama süresini olumsuz etkileyecek
Fındıkta aflatoksin birikimini tetikleyecektir
Fındık Hasat Olgunluk Kriterleri:

Zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp, kahverengileşmeye başlaması,
Fındık tanelerinin 3/4 oranında kızarıp doğal rengini alması,
Zuruf içindeki fındık tanesinin kolayca dönebilmesi,
Dallar hafifçe sallandığında zurufların yarıdan fazlasının yere dökülmesi,
İç fındık zarının koyu krem rengini alması gibi görüntüler fındık hasat olgunluk kriterlerindir.
Bu kriterlerinin tamamlanması ile fındık hasadı başlatılabilir.

Fındık Hasadı:

Fındık hasadından önce bahçe altı otu ve çalı ve benzeri artıklar temizlenir. Fındığın toprakla teması kesinlikle önlenmelidir. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere düşen fındıklar, yerde fazla bekletilmeden toplanmalıdır. Mümkünse fındıklar, ot ve toprakla temasın önlenmesi için örtüler üzerine dökülerek toplanmalıdır. Bu fındıkların uzun süre yerde kalarak, toprakla temas etmeleri ve ot içerisinde bekletilmeleri kalite ve verim düşüklüğüne, aflatoksin oluşumuna neden olmaktadır.

Fındıkta en iyi hasat şekli; tam olgunluğa gelen fındıkların, dalları silkelemek suretiyle dökerek yerden toplanmasıdır. Fakat ilimizde bu tür uygulama yaygın değildir. Bu şekilde hasat edilen fındıkların, randıman ve kalitesi yüksek olduğu gibi dallar ve sürgünler ile gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemektedir.

İlimizde en fazla uygulanan hasat şekli; daldan elle toplamadır. Bu hasat şeklinde dikkat edilecek olan önemli hususlar;

Dalların birbirine sürtünmemesi,

Çotanakların dalla birleştiği yerden tek tek koparılması, gelecek yılın ürününü oluşturacak olan dal, dalcık ve tomurcukların zarar görmemesi için yolma tabir edilen sıyırma şeklinde toplama yapılmaması
Toplanan dalların dikkatlice yerine bırakılmasıdır. Kaliteli ve bol ürün almak ve uzun yıllar bu verimin devamını sağlamak için, fındık hasadına açıklanacak olan hasat tarihlerinde başlamak ve uygun hasat yöntemlerini uygulamak gerekmektedir.

Fındık hasadı sırasında naylon çuval kullanımı kesinlikle sakıncalıdır. Naylon çuvallar hasat edilen zuruflu fındıkların ısınarak terlemesine neden olarak aflatoksin oluşumunu hızlandırmaktadır. Naylon çuval yerine hava alabilir jüt veya file çuvallar ve sepet (şelek) kullanımı daha doğru bir tercihtir.