Sergi açılışına Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Aydın, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Ömer Kıratlı, Trabzon Devlet Hava Meydanları Baş Müdürü Vedat Atabek ve AVM ziyaretçileri katıldı.

Açılışa katılan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen serginin toplumda afet bilincini oluşturacağını belirterek, “Afet başa gelmeden sanki hiç yaşanmayacakmış gibi çok kısa sürede unuttuğumuz, olduğunda da canımızı yakan, malımızı yok eden önemli bir risktir. Karadeniz Bölgesi ve Trabzon’umuz afetlerin en büyüğü olan deprem kuşağında değildir ama coğrafi konum itibariyle ve topografik yapısıyla bir o kadar yıkıcı olan sel ve heyelan gibi doğal afet riskleri ile de karşı karşıyadır” dedi.

HER ZAMAN TEYAKKUZDA OLMALIYIZ
Yıkıcı heyelanlara karşı her zaman teyakkuzda olunması gerektiğini söyleyen Kızılcık, “Bireyden yerel yönetimlere sivil toplumumuzdan vatandaşlarımıza kadar işbirliği halinde her an hazırlıklı ve teyakkuz halinde olmalıyız. Afetin önlenmesi, ona hazırlıklı olunması, yaşandığı anda da en kısa zamanda zararlarının ortadan kaldırılması için devletimiz her türlü tedbirleri almaya gayret ediyor. Merkezde oluşturulan Afet Yönetimi Başkanlığının taşra teşkilatları koordinasyonunda tüm yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşlarımız ve onların başında bulunan Kızılay’ımızın çeşitli önleme ve hazırlık çalışmaları süratle devam ediyor. Bugün burada açılan sergi olası bir afet ile karşılaştığımızda nasıl hareket etmemiz gerektiği yönünde bizlere bilgiler vermektedir. Can ve mal kayıplarını en aza indirmek için bizlerin daha fazla duyarlı olması gerekiyor. Yapılaşmaları sel ve heyelan risklerinin fazla olduğu dere yataklarında yapmamalıyız. Geçmişe baktığımızda en büyük kaybı bina yapılmaması gereken dere ağızlarında yapılan yapılardan kaynaklandığını görüyoruz. Devletimiz bu olaylardan sonra önemli tedbirler almıştır. Buralarda yapılan evler hukuk çerçevesinde yıkılarak can ve mal kayıplarının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Risklerin azaltılması yönünde önemli tedbirler alıyoruz. Risk altındaki yapıların bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini, yeni yapılaşmanın da riskten uzak alanlarda yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

AMAÇ BİLİNÇ OLUŞTURMAK
İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Ömer Kıratlı da, “28 Şubat sivil savunma günüydü. 1-7 Mart Deprem Haftası çerçevesinde afet bilinci çalışmamızı tamamladık. 30 yıldan beri ülkemizde meydana gelen deprem ve heyelanlarda çok sayıda can ve mal kaybı yaşanmıştır. Bunlarda depremlerin etkisi çoktur. Bu sergiyi açmamızın amacı halkımızda bilinç oluşturmaktır” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Kızılcık ve beraberindekiler Form AVM’deki ‘Afet Bilinci Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Kızılcık, sergide yer alan ve deprem ve diğer doğal afetlerin yıkıcı etkisini gösteren fotoğrafları dikkatle inceledi.