1-Bugün bile kullanılan ilk ilaç
2-İlaç yapımı ve ilk eczane
3- İlk kimyasal savaş

Tarihi geçmişiyle Roma’dan eskilere giden bir kenttir Trabzon.

İ.Ö. 132 yılları. Kral V. Mitridates’in bir oğlu dünyaya gelir. İlerde VI.mitridates olarak tarihe geçecek olan bu çocuk daha onbir yaşındayken babasını kaybeder.

Taht anne LAODİKE ve ağabey KRETOS’a kalır. Küçük Mitridates, taht yüzünden annesi ve ağabey tarafından öldürüleceğinden korkmaya başlar. Korku öldürülme korkusudur ve o dönemlerde hep bu tür olaylar olmuştur. Bunları bilen genç mitridates, en güvenli yer olarak dağları seçer ve kaçar.

On yıl bu daiğlarda kalan delikanlı boş durmaz. Doğu Karadenizin bol bitki örtüsünden yararlanarak ilaç yapmasını öğrenir. Hayvanlarda hatta kendi vücudunda bile denediği bitkilerden ilaç yapmasını öğrenir. İnsanlığa 1800 yıldan beri hizmet veren MİTRİDATİCUM ilacı O’nun buluşudur

21 yaşında dağlardan dönüp Trabzon’a indiğinde ilk işi annesini öldürmek ardından da ağabeyi KRDOS’U idam ederek tahta geçmekolmuştur. 
Artık bundan sonra O gerçek VI.Mitridates’tir. Ancak fırtınalı dönem bundan sonra başlayacaktır. Zira kendisine rakip olarak Roma İmparatorluğu her an fırsat kolla maktadır. Genç Mitridates VI, önce Kırım’ı sopnra da Trabzon’dan Kappatokya’ya kadar uzanan toprakları ele geçirerek gücüne güç katar.

Bütün hazırlıkları Roma İmparatorluğuna karşıdır. Beklenen gün geldiğinde genç Mitridates, dağlarda öğrendiklerinden yararlanma planlarına başlar. Doğu Karadenizin zifin çiçekleriyle dolu bir vadisinden (?) ürettiği deli bal kovanlarını savaş alanına taşır ve saklar.Yanlarına çok sayıda palamut balığı da depolar. 150 binlik Roma ordusu savaş alanına akmaya başlayınca Mitridates taktik olarak ordusunu geri çeker ve kaçar. Roma ordusu büyük bir sevinçle savaş alanını yağmalamaya başlar. Tüm yiyecekler büyük bir keyif ve iştahlayenir. Ancak aradan bir saat bile geçmeden Roma ordusu yerlere serilir. Deli bal ve palamut balığı istenen etkisini göstermiş bütün ordu ishal, kusma, baş dönmesi ile kendinden geçmiş ayağa kalkacak hali kalmamıştır.Mitridates askerlerine geri dön emri verdiğinde yapılacak iş artık çok kolaydır. Koskoca Roma ordusu kısa zamanda kılıçtan geçirilir. Bu savaş tarihin ilk kimyasal savaşıdır. Kim bilir Trabzon’unun zifin çiçekleriyle dolu hangi vadisinde?

Mitridates VI’nın sonu mu?

Oğlu FRANKS, orduyu ayaklandırır. Çaresiz kalan baba, önce eşlerini, çariyelerini ve kız ve kız kardeşlerini öldürür. Sonra zehir içerek intihara kalkışır ama icadı olan MİTRİDATİCUM’u yıllardan beri kendi bedeninde denediği için ölemez.

Galyalı askerlerinden birine emir verir ve hançeri kalbine sokturur. Öldüğünde 69 yaşındaydı ve yıl M.Ö.63’tü. Şimdi bir büstü Louvre müzesinde mezarı da Sinop’ta Kral mezarlığında.