Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısı ile tanıtılan film için konuşan Tabipler Odası Başkanı Dr. Ahmet Rıza Güner, 

“Sağlıkta şiddet son zamanlarda en çok canımızı yakan nedenler arasında. Geçenlerde TTB başkanının katıldığı Avrupa ülkelerindeki başkanlar toplantısında  Bayazıt Bey’in Türkiye’deki sağlık sorunlarının en başında sağlıkta şiddetin geldiğini söylemesi diğer ülkeler tarafından garipsenmiştir. Yani Avrupa bunu çözmüş artık”dedi. 

ülke geneline bakıldığında toplumda şiddetin bir hayli yaygın olduğunu kaydeden Güner, şu şekilde devam etti: 

“Ülke geneline baktığınızda toplumda da şiddet  çok yaygın.  Evde , işyerinde, sokakta güçlünün güçsüzü ezdiği sözel ya da fiziksel şiddet olağan hale gelmeye başlamıştır. Artık şiddetin çeşitliliği ile karşı karşıyayız. Her şiddet ; haber değeri de taşımamaktadır artık.

Televizyon ve bilgisayar herkesin evinde insanların en çok zaman geçirdiği alanlar. Bu alanlarda da şiddet ön planda.  Çocuklarımızın oynadığı oyunlar, büyüklerin izlediği diziler şiddet içermekte. 

Siyasilere baktığımızda onlar da öfke dilini kullanıyor. Spor programlarında en çok hangi kanalda şiddetli tartışma varsa o daha çok seyrediliyor. Yani şiddet bize dışarıdan gelmiş bir şey değil. Bizlerin yarattığı bir olay”


Siyasilerden de örnekler veren Güner, “Bir liderimiz acil servislerde hasta bakılması ile ilgili şöyle söylemekte. ‘’Bundan sonra hiçbir acilden geri çevrilmeyeceksiniz’’ . Oysa bunu ‘’Bundan sonra bütün acillerde tedavi olabileceksiniz ‘’ diyebilirdi. Burada yaratılmak istenen algının farkındayız. Ama bunlar bilerek yapılmakta ve bizler sıkıntı yaşamaktayız. Sağlıkta dönüşüm adı altında yapılan performans sistemi de hekimleri daha fazla çalışmaya, memnuniyetsizliğe ve tükenmişlik sendromuna itmekte bu da sağlıkta kalitenin azalmasına yol açmaktadır.


Bakanımızın dediği gibi isteyen istediği hastaneye gidebilmektedir. Ama  5 dakikalık zamanda sağlık hizmetini sonlandırmak zorunda kalmaktadır. Çünkü idarenin; hastayı dinleme, muayene etme, tahlil isteme ve tahlil değerlendirme için doktora ayırdığı süre 5-10 dakikadır. Böylece sağlık hizmeti nicelik olarak artmakta , nitelik olarak ise azalmaktadır. Bu da sağlıkta şiddeti arttıran nedenlerin en başında gelmektedir.” Diye konuştu.

En fazla şiddetin acillerde yaşandığını kaydeden Güner, “Trabzon Tabip Odası olarak bu alanda bir kısa film çekmek istedik. Madem insanlar daha çok görsel medyayı kullanıyor. Biz de onlara bu kanaldan ulaşmalı idik. Bu konuda gazeteci, edebiyatçı, acil hekimi, yönetmen gibi bir çok değişik meslek grubundan yardım alarak bu kısa filmi hep beraber çektik. İstedik ki sadece bizim gözümüzden değil, dışarıdan da bu olayın nasıl görüldüğünü dinleyip ona göre yapalım. Nasıl anlatılması gerektiği konusunda ekibimizin uyarıları ile güzel bir kısa film oldu. Filmin genelinde şiddeti en az göstererek, özendirmeden bunu gerçekleştirmeye çalıştık. Umarım beğenilir ve bu alanda daha çok film yapılır” dedi.