Başkan mesajında Genç, "Hayatın her alanını engelsiz kılmak için; bütün toplum olarak hepimize birtakım görevler düşmektedir. Bu engelli kardeşlerimize yönelik olarak yaptığımız bir lütuf değil, medeniyetimizin ve inancımızın bize yüklediği sorumluluktur. Ortahisar Belediyesi olarak engelli kardeşlerimizi yaşamın gerektirdiği her alana taşımak ve buralarda varlık gösterebilmelerini temin etmek amacıyla istihdamdan, eğitime, meslek edindirmeden kültür ve sanata kadar birçok alanda proje geliştiriyoruz." dedi.

"POZİTİF AYRIMCILIK YAPTIK"

Son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde farkındalık oluşturularak engellilerle ilgili algının değiştiğini ve engellilerin hayatın her alanında varlıklarını hissettirdiklerini dile getiren Başkan Genç, "Hepimiz bilmeliyiz ki, engellilik kendi irademizin dışında gelişen bir durumdur. İster yaratılış özelliği olsun, isterse sonradan çeşitli nedenlerden dolayı vuku bulsun, engelli kardeşlerimizi asla kendimizden farklı bireyler olarak görmemeliyiz. Hepimizin birer engelli adayı olduğunun bilincinde olmalıyız. Dolayısıyla engelli vatandaşlarımızla ilgili her zaman empati yapmalıyız. Yerel yönetimler olarak biz de engelliler konusunda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Hayatın her alanında engelli bireylerin var olması için spordan sanata, istihdamdan meslek edindirmeye kadar birçok farklı alanla ilgili projeler geliştiriyoruz. Özellikle belediye bünyemizde kurduğumuz Ampute Futbol Takımı ve İşitme Engelliler Futbol Takımı engelli bireylerin sportif faaliyetlere katılması açısından çok önemlidir. Hizmete soktuğumuz engelli otobüsü de bu kardeşlerimize günlük yaşamlarında ulaşım kolaylılığı sağlamaktadır. Diğer yandan Pazarkapı'da inşa ettiğimiz belediye hizmet binası kompleksinde 17 engelli derneğimize pozitif ayrımcılık yaparak, yer tahsisi yaptık. Şehit aileleri dernekleri ile engelliler derneklerimiz yakın zaman içinde kendi ihtiyaçlarına cevap verebilecek donanıma sahip mekanlara kavuşacaklar." ifadelerine yer verdi.

"MUHTAÇ OLMADAN YAŞAMLARINI SÜRDÜREBİLMELİLER"

Engellilerin ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları ve kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak günlük yaşamlarını devam ettirebilmeleri için istihdama yönelik projeler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Genç, "Diğer yandan çok önemli olarak gördüğümüz engellilerin istihdamlarına katkıda bulunmak, ekonomik bağımsızlıklarını sağlamak, onları kendi ayakları üzerinde durabilmelerine katkıda bulunmak için belediyemiz bünyesinde meslek edindirme ve sanat kursları düzenliyoruz. Çok sayıda engelli kardeşimiz buradan sertifika alarak çeşitli iş kollarında istihdam imkânı buluyorlar. Meslek edindirme konusu engelli kardeşlerimizin yaşamlarını idame ettirebilmeleri ve kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde durabilmesi açısından çok önemli bir husustur. Bu anlamda istidam konusunun sadece ekonomik tarafıyla düşünülmemesi gerekir. Bu konu, aynı zamanda engelli kardeşlerimize fırsat eşitliğinin sağlanmasının ötesinde, pozitif ayrımcılık yapılmasını da gerektirmektedir. " cümlelerine yer verdi.

"TOPLUMDAN SOYUTLAYAN ANLAYIŞI TERK ETTİLER"

Engellilerin yetenek ve istidatlarından istifade etmenin toplumsal başarıya büyük katkı sunacağına dikkat çeken Genç, "Engelliler konusunda son 15 yılda yaşanan en büyük değişim, özürlü olarak gördüğümüz ve evlere hapsettiğimiz engelli kardeşlerimizle ilgili algının değişmesidir. Bugün artık hiç kimse engellilere "özürlü" anlayışıyla bakmıyor. Engellilik bir özürlülük değil, yaratılış özelliğidir. Bu anlayışın değişmesinin yanında engelli vatandaşlarımız da içinde bulundukları özel durumdan dolayı kendilerini toplumdan soyutlayan anlayışı terk ederek, sosyal yaşamın her alanına hiç çekinmeden ve tereddüt etmeden katılabilmektedir. Asıl sevindirici olan budur... Bugün, artık engelli kardeşlerimiz; özgüvenleri yüksek, kendileriyle barışık ve kendilerini farklı hissetmeyen, en önemlisi de ötekileştirilmeyen insanlar olarak toplumumuza değer katmaktadır. Onları hayatın her alanında; sporda, sanatta ve diğer iş kollarında başarılara imza attığını görmekten son derece mutluluk duyuyoruz. Dolayısıyla, engellilik asla bir dezavantajlılık olarak algılanmamalıdır. Bu anlamda engelli kardeşlerimizin yetenek ve istidatlarından istifade etmenin, toplumsal başarı ve huzur açısından da çok mühim bir konu olduğunun bilincinde olmalıyız. Bu vesilelerle bütün engelli kardeşlerimizin 3 Aralık Dünya Engelli Günü'nü tebrik ediyorum, kutluyorum." sözlerine yer verdi.