Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, 'Yerel Buluşmalar' toplantıları kapsamında ilçede bulunan kadın dernekleriyle bir araya geldi. Toplantıya, Türk Kadınlar Birliği, Türk Anneler Derneği, Tüm kadınlar derneği, Karadeniz Kadın Dayanışması Derneği, Karadeniz Kadınlar Derneği gibi 20'ye yakın yerel ve ulusal derneğin temsilcisi katıldı.

"AMACIMIZ KADINLARIN STATÜSÜNÜ ARTIRMAK"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Genç, kadınlarla ilgili siyasette kota uygulamasına karşı olduğunu ve kadınların da erkeklerle eşit haklara sahip olması gerektiğine dikkat çekerek, "Hepimizin yaşadığı bu şehrin daha iyi, daha yaşanabilir bir şehir olabilmesi adına, katılımcı bir belediyecilik yönetim anlayışı adına bu şehir için çalışan, emek harcayan STK'larımızla istişare etmek amacıyla bir araya geliyoruz. Trabzon'da 20 tane kadınlarımızın bir araya gelerek oluşturduğu dernek var. Bizim de amacımız kadınımızın toplumumuzda statüsünü artırmak. Belediye olarak kadın çalışmalarına katkıda bulunmak. Belediye meclisimizde şu anda da 8 tane hanımefendi meclis üyemiz var. Belediyemizin en önemli kurumu olan Orbel'in genel müdürü Sezgin Hanım da burada. Ayrıca, Ortahisar Belediyemizde Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonumuz var. Ortahisar, kadın dostu işyeri alanında dereceye girmiş bir belediyedir. Ben aslında kadınlarımız için böyle bir ayrımı bile karşıyım. Şöyle bir anlayış var. İşte mecliste kadın sayısı %15 olsun, %30 olsun gibi. Yani ben kota isminin bile bu manada doğru bir tanımlama olduğunu düşünüyorum. Benim ne kadar hakkım varsa hanımefendi arkadaşımın da o kadar hakkı olmasını gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"ERKEK HEGOMENYASI VAR"

Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kutlanmasının hâlâ daha erkek hegomenyasının olduğunun bir göstergesi olduğunu belirten Başkan Genç, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de bir farkındalık günü olması nedeniyle kabule ediyorum. Aslında bunu kutlamak bile erkek hegomenyasının olduğundan dolayıdır. Tamam bunu kadına karşı bir farkındalık oluşması ya da kadına yönelik şiddeti gündeme getirmek için kutlayalım. Ama kadınların ekonomik bağımsızlıklarını sağlaması için sizler gibi her alanda var olabilmesi için de çalışalım. Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak hâlâ daha erkek hakimiyetinin olduğuna da dalalet ediyor." şeklinde konuştu.

"KADIN İSTİHDAMINA KATKI SAĞLIYORUZ"

Kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak İŞKUR ve meslek edindirme kurslarıyla kadın istihdamına katkıda bulunduklarını belirten Başkan Genç, "Çok şükür 161 tane de Ortahisar'da çalışan hanımefendi arkadaşımız var. Öyle bir ayrı gayrımız yok. Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonumuz aktif bir şekilde çalışıyor. Kadın STK'larla diyaloğu artırmak için çalışıyoruz. Daha aktif bir çalışma ortamı sağlayalım. Yeni kurulan bir Ortahisar'ı yönetmek için çalışıyoruz. Şu anda 332 Bin nüfusa ulaştık. Kurulduğumuz 2014 tarihinde bu 306 bindi. Hızlı bir nüfus artışı var. Zira merkeze doğru bir nüfus geçişkenliği söz konusu. 85 mahalleden oluşan bir belediyemiz. Daha önceki belediyemizde 42 mahalle vardı. 232 km2 alandan oluşan bir ilçeyiz. Şu anda istediğimiz oranlarda değiliz. Ama kadınlarımızla ilgili ekonomik bağımsızlıklarını temin edebilmeleri adına, İŞKUR projelerinde hükümetimizin de desteğiyle pozitif ayrımcılık uygulayarak değerlendiriyoruz. Bu amaçla erkeklere yaş sınırı koyuyoruz ama kadınlara koymuyoruz. Kadın istihdamına katkı sağlamak adına. Diğer yandan açtığımız kurslarda el becerilerini geliştirmek için kurslar düzenliyoruz. Burada kendi ürettikleri yöresel el becerisi ürünleri satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar." diye konuştu.

"ORTAHİSAR'DA KADIN NÜFUS DAHA FAZLA"

Mülteci konumunda olan ailelere şefkat elini uzatarak 'Kardeş Aile Projesi'ni yürüttüklerini kaydeden Başkan Genç, "Trabzon'da 7550 civarından iltica etmiş, Suriyeli, Iraklı ve Afganların bulunduğu bizim insafımıza sığınan insan var. Yani vatanlarında acı, ızdırap çekerek Anadolu'nun şefkatli, merhametli anlayışına sığınan birçok insan var. Şu anda sınır boylarında da onların hak ve hürriyetleri adına mücadele eden Mehmetçiklerimiz var. Buradan bütün Mehmetçiklerimize gönülden ve yürekten başarılar diliyoruz. Allah onların yar ve yardımcısı olsun inşallah. Bütün şehitlerimizi de bu vesileyle rahmetle minnetle anmak istiyoruz. Bunlardan en az seviyedeki 225 aileyi tespit ettik. Onlarla beraber bu medeniyetin bize yüklediği sorumluluk adına anlarla beraber ailelerimizi buluşturup bir şefkat eli onlara uzatmak istiyoruz. Bu tür çalışmalarımız da var. Mutlak surette de sizlerin bu konuda bizleri yönlendirecek, ufuk uçacak fikirleriniz olduğu kanaatindeyim. Şunu belirtmek istiyorum ki 332 bin nüfusumuzun 168 bin 23'ü kadınlarımızdan oluşuyor. 800 bin civarında kadın nüfusu fazla. Yani Ortahisar'da kadın hakimiyeti var. Sizlerin çalışmaları hakkında ve bizler bu konuda neler daha fazla neler yapabiliriz. Bunlarla ilgili sizlerin fikirlerini almak istiyoruz. Hepinize iştirak ettiğiniz için ayrı ayrı teşekkür ediyorum ve hepinizi saygıyla selamlıyorum." ifadelerine yer verdi.

AK Parti Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Sezgin Yılmaz, "Biz kadınları daha güçlü görmek adına buradayız. Biz kadınların şehirdeki tüm faaliyetlerine gerçekten çok önem veriyoruz. Ortahisar Belediyesi kadınlarla çok güçlü bir belediye." dedi.

Kadınların istihdamıyla ilgili projelerin yapılması gerektiğini belirten MHP Meclis Üyesi Nihal Ertem " Toplumumuzda bir sürü sıkıntılar var. Komşularımızda savaş ortamı var. Ama bunun yanında kadın olmak gibi bir zorluk var. Kadınlarımız her gün şiddete maruz kalarak hayatlarını kaybediyor. Sosyal devletin gereği olarak kadınlarımıza koruma altına almamız, onlara iş sağlamamız gerekiyor. Kadınların istihdamıyla ilgili projeler yapmamız lazım. Onları eğitmemiz lazım. Çocuklarını da koruma altına almamız lazım. Son günlerdeki istismar vakaları tüylerimizi diken diken ediyor. O nedenle bu yönde çalışmalar yapıp, duyarlılığı artırmalıyız." ifadelerine yer verdi.

kadın olmanın birtakım zorlukları olduğunu belirten AK Parti Trabzon İl Başkan Yardımcısı Arzu Yalçınalp ise konuşmasında, "Kadın olmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Bunun yanında siyasette bir kadın olarak yer almanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Kadın olmak birçok yük üstlenmek demek. Koltuğunuzun altına birçok karpuzu sığdırmak gibi...O nedenle her alanda birbirimize sahip çıkacağız. Siyasette aktif rol alacağız. STK'larda olacağız. Öncelikle bize bizden fayda var." sözlerine yer verdi.

derneklerine ürünlerini satabileceği yer tahsis edilmesi gerektiğine dikkat çeken Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği Başkanı Şükran Üst, "Sizden birçok şey istiyoruz ama yetkilerinizin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Biz sanatçılar olarak ürünlerimizi satabileceğimiz bir yer istiyoruz. Çok büyük bir yer değil. En azından dönüşümlü olarak da bize bir yer tahsis edebilirsiniz. Bunları yapamıyorsanız, mesela bize ayda bir çadır kurun Meydan'da. Ya da yapılan belediye kompleksi içinde bize yer tahsis edebilirsiniz. Pelitli'de bize bir yer verebilirsiniz. Biz kadın dernekleri olarak kiramızı ödeyebilmek için gelire ihtiyacımız var. Ürünlerimizi satamıyoruz. Sizden yardım talep etmiyoruz. En azından kendi kendimizi dönüştürebileceğimiz bir yere ihtiyacımız var." diye konuştu.

Türk Anneler Derneği Trabzon Şube Başkanı Ziynet Şener ise konuşmasında, "Trabzon aşığıyım. Trabzon için ne gerekiyorsa her zaman sizin yanınızdayız. Trabzon'da sorunlar çok. Yollarda temizlik sorunu var. Çöplerden dolayı yaz aylarında da çok sinek oluyor. Balkonlarda oturamıyoruz." ifadelerine yer verdi.