"TRABZON'U AYAKTA TUTAN TURİZM SEKTÖRÜ"

15 Temmuz'dan sonra Trabzon'u ayakta tutan sektörün turizm sektörü olduğuna dikkat çeken Başkan Genç, "Diğer şehirleri de geziyoruz ve burayla karşılaştırıyoruz. Buraya gelen turist artık gayrimenkul alıyor. Bu sene İranlılar gelmeye başladı. Akabinde diğer ülkelerden gelenler başlayacak. Bu nedenle 15 Temmuz'dan sonra Trabzon'u ayakta tutan turizm sektörü olmuştur." dedi. 

Turizm temsilcilerine hitap eden Başkan Genç, Ortadoğu'da ve Körfez ülkelerinde yaşanan konjonktürel durumun turizm sektörü için yeni fırsatlar doğurduğunu ancak Trabzon'un turizmde hak ettiği yeri alamadığını belirterek, "Trabzon, büyük ve orta ölçekli sanayi yatırımına uygun değil. Bunlar daha çok batı illerinde yapılıyor. O halde fazla büyümeyen sanayi yerine bacasız sanayi diye tabir edilen turizmi öne çıkarmamız lazım. Peki, Trabzon turizmde hak ettiği yeri alıyor mu? Sizlere sorsam eminim ki % 80-90 alamıyor diyeceksiniz. Alamadığı kanaatindeyiz. Ama buna rağmen uluslararası konjonktür bize bir fırsat tanıdı. Trabzon'un lehine yeni bir fırsat doğdu." dedi. 

"AVRUPALI TURİSTE DE HİTAP ETMELİYİZ"

Turizm sektörünün hem Avrupa'ya hem de Ortadoğu'ya göre yapılandırılması gerektiğini ifade eden Başkan Genç, "Bizim elimizdeki değerleri alıp yurtdışına taşımamız gerekirken, özellikle Ortadoğu ülkelerindeki karışıklıklar, özellikle Körfez'deki ve Suudi Arabistan'daki ziyaretçileri doğrudan en yakın ülke olan Türkiye'ye yöneltti. Aslında onlar bizi keşfetti. Aslında bunu bizim yapmamız lazımdı. Biz, onların ayağına gidip şehrimizi tanıtmalıydık. Ben sık sık bu kesimlerle temastayım. Neden Marmaris'i ya da başka turizm bölgelerine gitmediniz diye sorduğumuzda. Burayı tercih sebepleri arasında farklı nedenler olsa burada sosyal yaşamdaki çeşitlilik olduğunu söylediler. Keşfedilen yönlerimiz de var. Bu alan gelişen bir alan. Bunu  sadece Ortadoğu'ya göre yapılandıramayız. Bizim Avrupa'dan gelen turistleri de karşılayacak ciddi tarihi destinasyonlarımız da var, onlara da hitap etmeliyiz." diye konuştu. 

"TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRICI PROJELER YAPIYORUZ"

Ortahisar Belediyesi'nin turizm çeşitliliğini artırmak için Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projesi'ni hayata geçirdiğini, Tünel Akvaryum Projesini ihale ettiğini ve Tarihi İpekyolu Projesi'nde ise bütün prosedürlerin tamamlandığını belirten Başkan Genç, "Bu şehir tarih, kültür, sanat şehri ve bu şehir tabii güzellikleri öne çıkan ve bununla ilgili alameti farikası olan bir şehir ise bu alanları açacak konaklama tesislerini ve diğer projeleri hayata geçirmemiz lazım. Turisti Trabzon'da konaklatacak projeleri hayata geçirmek lazım. Bunun için istişare edelim, etmemiz lazım. Bizim Kemeraltı, Pazarkapı, Semerciler gibi bu alanlarımızda çok çok önemli değerlerimiz var. Ama biz onların henüz farkına varabildik. Biz, Bedesten'i, Alacahan'ı gelen ziyaretçilerimize açmak zorundayız. O nedenle kolektif hareket etmemiz lazım. Birbirimizden haberdar olmamız lazım. Ekonomik değer taşıyan ürünleri satıldığı mekanları turistlerle buluşturmalıyız. Kemeraltı'nı bu şekilde düzenliyoruz. Orayı neden turistlere el sanatları, yöresel ürünlerin satıldığı bir alana dönüştürmeyelim? O nedenle orayı sokak sağlıklaştırma projesi ile daha güzel bir hale getirdik. Ortadoğulu turistler tabii güzelliklerin yanı sıra çocukların eğlenebilecekleri yaşam alanları istiyor. İstanbul Eyüp'deki Vıaland gibi bir yer lazım. Oraya gittiğimde hepsi körfez ülkelerinden gelen turistlerle doluydu. Etraf cıvıl cıvıldı. O nedenle tarihi değerlerimizin olduğu alanları güzelleştirelim istedik. Zağnos ve Tabakhane vadilerini yer altından tünelle birleştiriyoruz. Burada Tünel Akvaryum yapacağız. İki yıl bu proje için uğraştım. Bunun ihalesini 9 şubatta yaptık. Buranın merkezde yeni bir cazibe alanı olmasını istiyoruz. Bir diğer projemiz ise Mağmat'ta yapacağımız Tarihi İpekyolu Projesi için 600 dönümlük alanı belediyemize tahsis ettirdik. Bu proje ile ilgili 2-3 körfez firması bizden görüş aldılar. Burayı evvela mera vasfından çıkardık. Turizme yeni bir destinasyon alanı kazandıracağız. Şunu arzu ettik gelen yabancı turist ortalama 2 gün kalıyor, niye 4 gün kalmasın. O yüzden bu işi profesyonelce ele alalım ve turizm çeşitliliği yaratalım. Bu projelerin hepsi de buna dönük projelerdi." ifadelerine yer verdi. 

"HER GEÇEN YIL TURİST SAYISI ARTIYOR"

Konuşmasında Trabzon'a gelen turist sayasının her geçen yıl artığını örneklerle anlatan Başkan Genç bununla ilgili şu istatistikleri paylaştı: Önümüzü görmemiz açısından turizmle ilgili birkaç istatistiği bilgi vermek istiyorum. 2014 yılında 1 milyon 356 bin yerli, 313 bin yabancı; 2015 yılında 976 bin yerli, 350 bin yabancı; 2016 yılında 1 milyon 889 bin yerli, 260 bin yabancı; 2017 yılında ise 1 milyon 737 bir yerli 453 bin yabancı gelmiş. Demek ki bunun üzerine koyup devam ettirebiliriz. Darbeden hemen sonra böyle bir zemin kazanılmışsa böyle bir potansiyel var. O nedenle gelen turistleri küstürmemiz lazım. El ele vererek bunu başarabiliriz. Küçük bir lokantacının ya da taksicinin yanlış bir davranışı bile çok önemli. Turistler yapılan istismarı unutmaz ve gider ülkesinde anlatır. O nedenle herkes birbirini denetleyen bir yapıda olacak. Daha profesyonel bir yaklaşımla ele alarak bu işi yukarıya taşıyalım. Yabancı dil eksikliğini giderelim.  

"Diğer şehirleri de geziyoruz ve burayla karşılaştırıyoruz. Buraya gelen turist artık gayrimenkul alıyor. Bu sene İranlılar gelmeye başladı. Akabinde diğer ülkelerden gelenler başlayacak. Bu nedenle 15 Temmuz'dan sonra Trabzon'u ayakta tutan turizm sektörü olmuştur. Sizlerin görüşlerini not edeceğim. Bizi ilgilendiren, kamuyu ve hükümetimizi ilgilendiren kısımlarını kendilerine ulaştıracağım. Bugüne kadar turizm derneklerimizin özverili çalışmaları oldu. İyi bir motivasyon ve heyecan var. Sadece bir araya gelme noktasında sıkıntılarımız var. Onu da aşmak için bu şekilde toplantılar olması gerekiyor. İnşallah, bu sezon da hayırlı ve bereketli bir şekilde geçecek. O nedenle buradan verilen mesajın, hem yurt içinde, hem de uluslararası alanda ses getireceğini bilmemiz lazım. Ben tekrar katımızdan ötürü sizlere çok teşekkür ediyorum ve sözü sizlere bırakıyorum." sözlerine yer verdi.