Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Bilgilendirme Toplantısı’na katılan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, zaman içerisinde bazı sektörlerin yok olabileceğini hatırlatarak bu gerçeğin kesinlikle bilinmesi gerektiğini belirtti. Hacısalihoğlu “Aynı anda birbirinin alternatifli iki işimiz olmalıdır. Sektörlerden biri tıkındığı zaman diğer iş sektöründeki hareketle ayakta kalmalıyız. Bunun için ikinci iş sektörünü de elimizin altında faal durumda tutmamız gereklidir. Zaman içinde bir firma sektör olarak zor durumda kaldığı zaman ‘falanca battı gitti’ denilmez. Hiç olmazsa ikinci sektör onu ayakta tutabilme şansı olur. Bu günümüzün getirdiği şartlar. Önümüzdeki yıllarda bunlar daha zor olacak” dedi.

Dünyanın gelişimine ayak uydurulması ve yeni pazarlara açılım yapılması gerektiğini ifade eden Hacısalihoğlu, bu pazarlara açılmayı en çok gençlerin arzu etmesi gereken konular olduğunu vurguladı. Dışa açılımın şart olduğunu, iç piyasanın daraldığını ve daralmaya devam edeceğini kaydeden Hacısalihoğlu, dış pazarlara açılmanın geleceğimizi kurtarmak açısından çok önemli olduğunu ifade ederek “Biz bugün Çin’e gidiyoruz, altı ay sonra gittiğimizde daha farklı. Ticari hareketleri çok hızlı değişiyor. Biz bile anlayamıyoruz, nasıl bu kadar hızlı gelişim yapabiliyorlar. Bunları görüp buna göre hareket etmemiz lazım. Batı’nın durumu daha farklı, Afrika’nın durumu çok daha farklı, çok büyük pazarlar var. Geçen hafta Suudi Arabistan’dan geldim. Müthiş bir iş potansiyeli var. Önemli olan oraları görüp, orada yaşamak ve buna paralel bir iş kurmaktır. Oturduğumuz yerde bunlar olmayacak“ şeklinde konuştu.

MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE DOĞU KARADENİZ’DE ÇOK İŞ OLACAK
Trabzon’un ticareti çok iyi yapan bir kent olduğunu bu nedenle dünyanın yaşayan en eski kentlerinden biri haline geldiğini hatırlatan Hacısalihoğlu, “Bu kentin ekonomisi üretim üzerine kurulmamış, ticaret üzerine kurulmuştu ama paralelinde bakıyoruz ticaret gelişirken sanayimizde gelişmiş, üretimimiz de gelişmiş. şeklinde konuştu. Son dönemde madencilik sektörünün Trabzon’da gelişmeye başladığını, bugün ihracat yapılmaya başlandığı bilgisini vererek şunları söyledi: “ Belki de çok verimli konularımız var dağlarımızda. Madende Avrupa ‘da 2000 bin metreye kadar inildi, Türkiye’de daha 200 metrelere inilmedi. Demek ki madencilikte de gelişim çok fazla olacak. Sektörleri çok iyi takip etmek gereklidir” ifadelerini kullandı.

Suat Hacısalihoğlu, genç girişimcilerin hangi sektörde neyi yapabileceklerini araştırmalarını tavsiye ederek “Bizim Doğu Karadeniz insanında cesaretin fazlasıyla olduğunu düşünüyoruz. Önemli olan projeleri geliştirirken sağlam zemine oturtulmasıdır. Fikirler fizibilite raporlarına dökülüyor. O projeye girdiğinizde sonucu şimdiden görebiliyorsunuz. Bu fikirlerinizin projeye dökülmesinde odamızın uzman kadrolarından yararlanın. Hepimiz bilmeliyiz ki bu ülkenin kalkınması özel sektör vasıtası ile oluyor. Yani sizlerin vasıtası ile oluyor. Bunu çok iyi bilmemiz lazım. Aksi takdirde gelişme olması mümkün değildir. Yeni fikirler, yeni girişimciler, dünyaya açılacaktır. Bu doğrultuda imkânları kullanarak geleceğe yönelik programları yapmak lazımdır. Önemli olan sosyal şartlar altında bir diyalog içerisinde olmaktır” diye konuştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, bugün iş sahibi herkesin bir yerden başladığını, bir masa, bir sandalye ve güzel bir fikir ile yola çıktığını, ondan sonra bugünkü seviyelerine ulaştıklarını anlatarak şunları söyledi:

“Herkes başlangıçta böyle başlıyor. Sıfır sermaye, kimsede para yok. Kirasını dahi ödeyecek birikimi olmayan girişimcilerimizi de bilirim. Fikirlerinizden bir cümle geleceğe yönelik çok büyük bir proje çıkabilir. Ama girişimcilerimiz, doğru zamanda doğru yerde olmakla beraber birde bakıyorsunuz ki girişimcilerimiz zaman içerisinde bulundukları mevkilere kendileri de inanamıyor. Doğru zaman, doğru yer dediğimiz aslında bence bu tür ortamlar. Herkes fikrini bu ortamlarda birbirleri ile paylaşmaktadır. Benim özellikle üzerinde durmak istediğim genelde bu tür toplantılarda insanlarımız konuşmayı pek istemiyor. Aklınıza geldiği gibi fikirleri, konuları birbirinize aktarmanız idealdir. İçinizden bir cümle geleceğe dönük çok önemli bir fikir yaratabilir. Bu bakımdan hiç çekinmeyin ve kendi medeni cesaretinizi de ortaya koyarak fikirlerinizi birbirinize aktarın. Yada bilgi akışında nerede ne yapılabilir? Şeklinde konuları gündeme getirmek en iyisidir.”

GENÇLER 2023 HEDEFİNE HAZIRLANMALIDIR
Başkan Suat Hacısalihoğlu, gençlerin özellikle yurtdışı gezilerine katılmalarını isteyerek “Değişen dünyada, sürekli girişimi takip açısından yurt dışı gezilerine özellikle katılmanızdır. Ben arzu ederim ki yılda en az iki yurt dışı gezisi yapmanızdır. Bu çok çok önemli, neden önemlidir. Dünyada neler oluyor. Ticari sistemler nasıl gelişiyor. İlişkiler nasıl kuruluyor. Bu doğrultuda yurt dışında gelişmeleri yerinde görmeniz ve takip etmeniz. Başkaları ne yaptı. Biz neredeyiz. Hiç olmazsa kendi konumumuzu görürüz. Mukayese ortamı dış ortamlardır. Yani dış ülkelerdir. Bunun sonucunda kendimize hedef ülkeler belirlememiz lazım. Bugün 2023 hedefini koyarken Türkiye buradan buraya geleceğiz diye birçok var elimizde. Somut olarak baktığımızda hepimizin yakından bildiği en az 50 civarında somut veri var. Ama biz o hedefe varırken başkaları nerede olacak. Önemli olan budur” ifadelerini kullandı.