Kalabalık koğuş sisteminin tüm sakıncalarını ortadan kaldıran fiziki yapılanmaya sahip cezaevinde sosyal, kültürel, sportif

faaliyetlerin yanı sıra çalışmak isteyenler için istihdam ve

eğitim alanın da her şey düşünülmüş durumda. 600 kişilik kapasitesinin biraz üzerinde mevcudu bulunan Giresun E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumun'da yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi veren Kurum Müdürü Mustafa İzanlı, Türkiye'nin örnek cezaevlerinden birisi olduklarını ifade etti. İzanlı "Dışarıdan bakıldığında bilinmese de görülmese de burada tutuklu ve hükümlüler için yasa ve yönetmeliklerin müsaade ettiği ölçüde bir çok faaliyetlerimiz bulunmaktadır. 600 olan kapasitemizin biraz üzerinde mevcudumuz bulunmakta. Buradaki mahkum ve hükümlüler için açılan eğitim faaliyetlerimize 157, kuaförlük, elektrik, mobilya, metal ve Bağlama kurslarımıza 85 olmak üzere 242 kursiyerimiz bulunmaktadır.Bunların yanı sıra din eğitimi, tiyatro, konferanslar, bilgi yarışmaları, sinema ve sportif faaliyetler gerçekleştirilmektedir" dedi.

Bir çoklarının cezaevinde çalışarak dışarıdaki ailelerine ekonomik katkı sağladığını da belirten İzanlı "Meslek ve İŞYURDU projeleri kapsamında çalışan hükümlüler sigortalı oldukları gibi aldıkları yövmiyeleri biriktirerek hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de dışarıdaki ailelerine ekonomik katkı sağlayabiliyorlar" diye konuştu.

Türkiye'de örnek cezaevleri arasında yere alan Giresun E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki faaliyetlerle amaçlarının tutuklu ve hükümlülerin sabırlı, dayanıklı ve soğukkanlı hala getirmek olduğunu da kaydeden İzanlı "Eğitime yönelik çalışmalardan beklenen hükümlü ve tutukluların doğru davranış, tutum ve alışkanlıkları benimseyerek, yeniden suç işlemelerini önleyecek ahlaki değerler kazanmalarını sağlamaktır. Ayrıca kurum hayatını normal hayata yakınlaştırarak bu kişilerin salıvermelerinden sonra topluma uymalarını kolaylaştırmak ve dış olaylara, tahriklere karşı sabırlı, dayanıklı ve soğukkanlı hale getirmektir" şeklinde konuştu.