Fetihten önce ilk olarak Zigana’dan gelip de otağını kurup askerleriyle birlikte koğuşlandığı Trabzon’un Gölçayır mahallesindeki muhteşem alan, adeta turizme açık davet bırakıyor.  

Yaklaşık 300 dönüm olan arazide Zirai tarımın yanı sıra turizmin de yapılabileceğini dile getiren Gölçayır Muhtarı Hamdi Bekar alanın hem tarihi hem de konum açısından Trabzon’a kültür ve turizm açısından çok büyük katkılar sağlayacağını vurguladı. Bekar, 4-5 ayrı noktadan ulaşımın sağlandığı, eşsiz manzarasıyla bir doğa harikası olan alanın mutlak suretle değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: 

“Bizler bu bölgenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapacağı çalışmalarla birlikte ilerisi için çok güzel bir saha olduğu düşüncesindeyiz. Sulak bir arazi olduğu için oldukça verimli toprağı var. Zirai tarım için çok uygun. Ama biz bu bölgenin turizm için kullanılmasının daha yararlı olacağı görüşündeyiz. Örf ve adetlerimizden bir hayli uzaklaştığımız ata sporlarımız var. (atçılık, okçuluk, güreş ve cirit ) Bunların oluşturduğu toplu bir saha ile birlikte burada çok güzel işler yapılabilir. İnşallah devletimiz böylesine değerli hazineleri boş bırakmaz ve burayı en güzel şekilde turizm bölgesi olarak ülkemize kazandırır.”
Tarihe olan ilgisini her fırsatta dile getiren ve bu konuda araştırmaları da bulunan Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda fındık tüccarı olan Celil Karabinaoğlu da bölgenin hakikaten bulunmaz bir nimet ve turizm için biçilmiş kaftan olduğunu belirterek şunları söyledi: 

“1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde ‘Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz’ demişti. Yani Trabzon’un öneminin sadece bölge olarak değil ülke coğrafyası olarak da çok önemli olduğunu Fatih Sultan Mehmet o zamandan biliyordu. Aradan 8 yıl sonra da 1461 yılında ordusuyla beraber çok zor şartlar altında Zigana Dağı’ndan gelerek hemen yanı başımızda bulunan bu düz alanı keşfetmiş, otağını buraya yerleştirmiş ve şehri tamamen kuşatma altına alarak fethi gerçekleştirmiştir. Allah bu memleketi kuranlardan, bizleri bu topraklarla buluşturanlardan razı olsun. Mekanları cennet olsun.”

Trabzon’un Fethi nasıl oldu?

Fatih Sultan Mehmet 'in başında olduğu Osmanlı Ordusu Kelkit üzerinden Gümüşhane'nin bugünkü bir nahiyesi olan Pirahmet ve Köse ilçesi hattı üzerinden Hart 'a (Aydıntepe) gelmiş buradan da Kemer Dağı üzerinden Maçka yönüne dönerek aradaki Zigana Dağı'nı baypas yapmış ve Trabzon'u kuşatmıştır.  
Bu yol tercihinin nedeni her ne kadar Gümüşhane tarafında kalan Zigana Dağı'nın aşılmaz coğrafik özelliği olsa da, dağın eteklerinde Gümüşhane'nin Torul ilçesi ve dolaylarındaki  Soroyna'daki gibi onlarca kaleyi ellerinde tutan Çepni Türkmenlerine olan güvendir. Fatih Sultan Mehmet, Gümüşhane'nin Köse-Pirahmet yerleşimleri üzerinden Bayburt Aydıntepe Kemer Dağı yolunu izleyerek Trabzon'u karadan kuşatmayı başarmıştır.