Almanya'nın Dortmund kentinde , 2016 yılında düzenlenen "Her Yönüyle Trabzon Günleri” etkinlikleri için Trabzon Büyükşehir Belediyesine başvuran ve engelli derneklerinden geldiğini söyleyen bazı kişiler izleyici adı altında bir çok kişinin gri pasaport alınarak Almanya’ya götürülmesini istediği ortaya çıktı. 
61saat’in Politik Güğüm Köşesinde yer alan bilgilerde, bu kişilerin isteklerine o dönem Trabzon Büyükşehir Belediyesi yönetiminin izin vermediği kaydedildi. 

Politik Güğüm Köşesinde yer alan bilgiler şu şekilde: 
Şu sıralar gri pasaport ile çeşitli organizasyonla belediyeler de kullanılarak yurt dışına insan kaçırmanın aslında Trabzon’da da deneneceği ancak zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun dirayeti ile insan kaçakçılarının hevesi kursağında kaldığı iddia edildi. 
2016 yılında Almanya’da Trabzon günleri yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi, Trabzon’dan sanatçı, halk oyunları ekibi, şairler, ressamlardan,   oluşan bir ekiple Almanya’ya gitti..
O dönem Gümrükçüoğlu’nun kapısını çalan esrarengiz kişiler, engelli derneklerinden de izleyici olarak fuara engellilerin getirilmesini talep etti..
Aynen bugün ortaya çıkan vaatlerde bulundukları da öğrenildi..
Ama Gümrükçüoğlu, bunları elinin tersi ile gitti..
O tanıtım günlerine de gri pasaport ile gidildi ve giden 300'e yakın kişinin hepsi, organizasyon bittiğinde Trabzon'a geri döndü. 

Hatırlanacağı üzere Türkiye’de son dönemde Gri Pasaport skandalı patlamıştı. Belediyeler organizasyon adı altında sivil kişilere gri pasaport çıkarmış ve bu kişiler Avrupa’ya gittikten sonra bir daha Türkiye’ye dönmemişti.