61SAAT HABER SERVİSİ 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Meydan Parkı 2. Etabını basın mensuplarına tanıttı. Trabzon Belediyesi eski binasının da yer aldığı Meydan Parkı 2. Etabında yapılan çalışmaları basın mensuplarına anlatan Başkan Gümrükçüoğlu, 3 etap için de çalışmalara başlanacağını açıkladı. 

ERDOĞAN’IN VERDİĞİ PARA CAM HANEDE… 
Belediye binası gezilirken Trabzon’a ait eski hatırası olan bazı eserlerin de sergilendiği görüldü. Burada en özel yer ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gümrükçüoğlu’nun ilk belediye başkanlığı döneminde yaptığı ziyarette verdiği 20 TL burada cam fanus içinde sergileniyor. 
Olayın hatırasını da aktaran Başkan Gümrükçüoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Belediyeyi ziyaretinde dönemin bakanı Faruk Özak tarafından kapı kapatıldığı, “Öyle bahsis vermeden girmek yok” dediğini aktardı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da cebinden çıkardığı 20 TL’yi, Başkan Gümrükçüoğlu’na verdiği kaydedildi. Başkan Gümrükçüoğlu’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği bu parayı saklayarak bugün cam fanus içinde sergiliyor…

MEYDAN PARKI 3. ETAP PROJESİ BİTTİ
Başkan Gümrükçüoğlu, daha sonra Başkanlık Makamında açıklama yaptı. Başkan Gümrükçüoğlu, özetle şu şekilde konuştu: “burada 3. Adım lazım. İskenderpaşa Camisinden, tarihi Trabzon’a bakan nokta projelendirildi. O projenin tamamlanmasından sonra restore ve renove etmekle birlikte inşa etmek için Trabzon Limanına bakan balkon gibi halkın kullanımına açarak bu önemli projeyi tamamlamak istiyoruz. Bizim bütün projelerimizin önünde finansal yönden bütçe kısıtlamalarının olduğu dönem oluyor onu da aşmayı deneyeceğiz. 

ŞEHİR MÜZESİ HİZMETE GİRDİ
2. Meydan oluşturma cihetine gidilecek. Burası bir aks… Maraş caddesine girildiğinde Türkiye’de ki şehir müzelerinin içinde en önde gelenlerinin birisi… Şehrimizin müzesi hizmete açılmış bulunmakta. Geçmişte kayıtları incelediğimde 2002’de vaadedilen şehir müzesi, Trabzon’un gayretleri ile birlikte 2017 yılında hizmete girmiş oldu. 

KAYMAKAMLIK BİNASI, RESİM MÜZESİ OLACAK
Orası aslında bir kültür aksının devamı olacaktır. Hemen şuan da Kaymakamlık binası olarak hizmet etmekte olan tescilli binanın ise bizzat talebinde bulunuyoruz. Orada ki Kaymakamlık Binasının yeni hizmet binasına taşınması ile orası da müze haline getirilebilir. Resim müzesi haline getirilebilir. Hemen üstte Trabzon Müzesi var. Trabzon müzesi de daha geliştirelibilir. Orada çok büyük hizmete imza atmak istiyoruz. 

KARAGÖZ MEYDANI… 
Karagöz Meydanının tekrar bu şehre kazandırmak istiyoruz. Bunun için büyük fedakarlık içine girdik. Orada ki Okulu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ile görüşerek biraz daha batıya TOKİ’den aldığımız yere taşımayı tahhahüt ettik. Hemen yanında öğretmen evini de taşıyacağız. TOKİ’ye taksitlerini ve peşinatını ödüyoruz. Karagöz Meydanının bu şehre kazandıracağız. Hizmetler her zaman ilk anda dikkat çeker sonra alışılır. Şehir büyük şey kazanır.

ESKİ VALİLİK BİNASININ DURUMU… 
Benim sağlık bakanlığından istediğim, eski doğum hastanesi var. Küçük bina… Orayı da sağlık müzesine dönüştürmek istiyoruz. Orası yapılabilir. Orası devma ettiğimizde Tabakhane Köprüsüne geliyoruz. Tabakhane Köprüsü kendi başına bir eserdir. Tarihi vilayet binası… Büyükşehir’densonra oranın Ortahisar belediye binası olmasını çok istedim. Birkaç yere teklif ettim. Hadi bu olmadı.. Tarihi Valilik binasını ihya edelim. Şehrin valisi ve vali yardımcılarımız orada yerini alsınlar. Orada hizmet vermekte olan Kültür Turizm Müdürlüğümüzün bağlı olduğu Genel Müdürlük yanaşmadı. Oradan geçtiğimizde Fatih bölgesinin ihya edilmesine devam ediyoruz. 

ORTAHİSAR’IN ORJİNAL HALİYLE ŞEHRE KAZANDIRILMASI PROJESİ… 
Şimdi ki valilik binasının ötesini büyük proje olarak ele almak istiyoruz. Bu proje Ayasofya’ya kadar uzanıyor. 2009 yıllarından başladığımız, Ortahisar’ın orijinal hali ile birlikte şehre kazandırılması. Türkiye’de ki Altındağ örneği gibi. Bunun koruma amaçlı imar planının 2 trilyon harcayarak yerine getirmiştik. Bizim bir tarafta tabakhane surları, diğer tarafta Zağnos Surları olmak üzere sahile kadar tarihi Trabzon’u ortaya çıkarmak istiyoruz. O Ortahisar’ı koruma amaçlı imar planına göre, kentsel yenileme projesiyle devam edecek. Oranın sokaklarının fonksiyonunun belirlenmesiyle ortaya çıkacak. 

SURLAR RESTORE ERİLECEK VE  IŞIKLANDIRILACAK
Bütün tarihi surların restorasyonu ve renove çalışmaları tamamlanmış durumda. Bunu 2 yıldır uğraşıyoruz. Şuanda o renoveyi elde etmiş bulunmaktayız. Bundan sonra Zağnos ve Tabakhane Surlarının iç dizaynı yürüyüş yolu yapılmak içni düzenlenmesi, ve oranın tekrar ışıklandırılması… Bir kez ışıklandırdık kablolar çalındı. Şimdi Renove çalışması bittikten sonra tekrar ışıklandıracağız. 

OTOPARKIN İHALESİ 17 EKİMDE YAPILACAK
17 Ekim’de otopark ihalesi var. 25 Milyon gibi kamulaştırma bedeli ödedik. Şehir için, şehrin geleceği için. Vatandaşlarımızdan araçlarını otoparklara bırakmasını istirham ediyorum. 50 bin TL, 100 bin TL aracı bulunanlar 5 TL otopark parası versin. Bu otopark tanjant yolunun altını da kapsayacak. Kapasitenin tümünün kullanımına azami gayret gösterdiğimiz bu gibi yapılarda otopark kullanma kültürünü bekliyorum.
 

SÜMELA MANASTIRINA TELEFERİK İÇİN ANLAŞMA YAPILDI
Sümela Manastırı bölgesi var. Orada borçlanarak o işi yürüteceğiz. Orman Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile Sümela Manastırı, restorasyonun tamamlanmasından sonra eş zamanlı olarak teleferiği gerçekleştireceğiz. Günlük günü birlik tesisleri yenileyeceğiz. Bunun karşılığında orayı birkaç yıl kollanacağız.

MARAŞ CADDESİNİN KAPATILMA LÜKSÜ YOK... TOPU EMNİYETE ATTI
Maraş Caddesi kaç metre… 384 metre… Ben bugüne kadar mülki idarelerden istediğim bir tek şey var. 400 metre caddede ki trafik kontrollürünü yapın. Yasal vazifenizdir, şehir için yapabileceğiniz en güzel hizmettir. Herkes vazifesini yapacak. Ben kaldırımın dışında yolda olan araca ceza yazar, çeker gidersem bu mahkemeden geri dönüyor. Maraş Caddesini trafiğe kapatılma lüksü yok. Allah aşkına, hesapla kitapla mı hareket edeceğiz. Şuan da Maraş Caddesine nerede araç giriyor. Cumhuriyet Caddesinden gelen araç Maraş Caddesine gelerek güzergahı takip edip köprü altına gidiyor. Uzunsokak’tan geliyor Maraş caddesi istikametinden köprü altı durağına gidiyor… 
Eğer biz Maraş caddesini bu şekilde kullanan araçları orayı trafiğe kapatacak olursak, Sahil’de ki Çömlekçi’de ki kavşağa gidecek şekilde tünele yönlendirirsek, aynen Yavuz Selim Bulvarına yönlendirecek olursak bir gün sonra değil birkaç saat sonra buraya binlerce insan toplanır camları kırmaya başladığını görürüz. Kısacası bu yolu trafiğe kapatmak diye bir lüksümüz yok… Hakikaten böyle.. akmasının sebebi nedir? Herkes vazifesini yapacak arkadaş.. Benim trafikten istediğim, Maraş Caddesinde araç park etmesini önlemesi. Onun açıldığı yer olan Maydan Parkının etrafından araç park edilmesini önlemesi… 
Maraş Caddesinde tıkanıklığı yapan kim.. Dolmuş durakları var değil mi? Bir durakta 2, birinde 1, birinde 3 durabilir. İhlali yapan hangi dolmuşsa, trafik gelecek cezasını yazacak. İcraen takip edecek, çekilecekse çekecek. 
Yine aynı şekilde özel araçların maraş caddesinin iki tarafı boyunca park etme hakları var mı yok.. İstatiki veriler önümüze koyuyor. Kardeşim burada ki 2 araçlık, 3 araçlık dolmuş durağı hakkınız varsa, o hakkı ihlal edenleri, ihlal edeni çekin.. Böylece dolmuşun ortaya koyduğu fazlalık silinmiş olur.

MARAŞ CADDESİNE HAFİF RAYLI SİSTEM GELİYOR
Hafif raylı sistem o proje ekinde Maraş Caddesi bulvarı boyunca gidecek, Yavuz Selim Bulvarı boyunca hem gidecek hem de gelecek. Akyazı Stadının olduğu yerde ana istasyonundan, 3. Etapta sahil yolunu da izleyecek. Akyazı’da ki ana istasyonundan Havaalanına kadar gidecek. Bu proje bu yılın sonunda bitecek. Bittiği zaman Akyazı’dan, Havaalanına kadar olan kısmın yapım masrafı 400 trilyondur. Bunun kredilendirilip bulunması gerekiyor.

Bütün şehre hafif raylı sistem olacak. Of’tan Beşikdüzü’ne.. Finansman bulundukça etap etap yapılacak. 

KÖPRÜ ALTINDAKİ DEPOLAMA ÇÖMLEKÇİ’YE KAYDIRILACAK… 
Tanjant Köprü altı… Bir kentsel dönüşüm başlıyor en tez 10 yılda bitiyor. Çömlekçi, 1 etabının ödedik paralarını tamamladık. Çömlekçi Kentsel Dönüşümü nereyi içeriyor. İskele Caddesi, Usta Otel, Ertuğrul Fırın, Sağıroğlu Otel.. O binalar yıkıldığı zaman o trafiğin tamamen kademili olarak çömlekçiye yapılacak park yerlerine indirilmesi, tek bir çıkış noktasından devam etmeleri… Az boz bir iş değil epey kaideli iş.. Orada ki kentsel dönüşüm kamulaştırmaları bitince halledilecek hususdur…

KANUNİ BULVARI BİTİNCE GÜNEY ÇEVRE YOLU… 
Güney çevre yolu transit yol olarak alınmalı. Biz bunu ön görüyor çalışıyoruz. Kanuni Bulvarı bittikten sonra bu şehrin hedefi Güney Çevre Yoludur. Kanuni Bulvarının bu şehre mal oluşu 2 katrilyonu bulacaktır.  Samimi bir itirafta bulunayım. “Bizi buraya nasıl soktun” denmiştir bana…  Türkiye’de başka örneği yoktur. Kanuni Yolu Bulvarı, neydi batıdan başlıyordu, Cephaneliğin oradan dönüyordu, İtfaiyenin orada bitiyordu. Kadük bir yol. Çok lokal bir çözüm üretiyordu. Sonra yol Değirmendere’ye kadar gidiyor şekliyle ihale edildi. Sonra koştuk Ankara’ya.. Diyorlar ki bu niye gidip geliyor. İşte bunun için gidiyoruz. 2020’de tahmini hizmete açılır… 

SÜMELA MANASTIRI TELEFERİK İÇİN RESTORASYONUN BİTMESİ LAZIM
Sümela 2018’de bütçeleme tamamlanırsa ihale çıkacağım ama orada ki restorasyonun bitmesi lazım… 

TRABZON LİMANI TURİZM LİMANINA DÖNECEK Mİ? SÜRMENE’YE TAŞINACAK MI?
Endüstri yatırım adası yapılıyor. Onun önünde mendirek indirme olacak. Sürmene tarafından mendirek var. Orada lojsitik merkez düşünüldü. Tersane var. Tersane liman haline dönerse olabilir olur… Ulaştırma Bakanlığı yeni limana sıcak bakmıyor. Önümüze şunu koyuyorlar. Diyorlar ki Hopa Limanı yüzde 15, Rize Limanı 15, Trabzon Limanı yüzde 25 kapasite, Giresun yüzde 10 ile çalışıyor. Daha niye taş doldurup yeni liman yapacağım diyor? Bu komplike hizmet bir şey.. Bu ulaştırma bakanlığının komplike olan bir şey… 

KAŞÜSTÜ KAVŞAĞI… 
Kaşüstü kavşağının ödenekleri, teknik yürütme bakımından hangi düzeyde olduğunu tamamen takip eden Karayolları ihaleyi yapan kuruluştur. Bir şehir düşünülebilir ki belediye başkanı o şehrin önüne engel koyar. Şehrin halkının seçtiği belediye yöneticileri gelecek de şehrin yararına olan şeye yok diyecek. Yıl 2008.. Bende burada yokum.. Sağlık Bakanlığı müsteşarıyım. Karayolları bölge Müdürlüğü Kaşüstü Kavşağının projesini yapıyor. Niye Samsun’dan Hopa’ya kadar olan yolun sorumlusu o olduğu için… Yerelle irtibatı var mı var.. 2008’de yolluyor bu projeyi ilgili belediyesine… Belde belediyesi var orada.. Orada ki Belediyeye diyor ki imarını buna göre düzenle. Ona göre imar düzenleniyor mu yok.. orada ki kavşağın etrafında ki yerlere imar parsellerine ruhsat verilmiş, imar verilmiş. İnşaatlara başlandı. Ben o zaman il belediyesiyim. Umdem içinde değilim. 2014’e gelirken Karayolları geliyor buraya binalar çıkmaya başlıyor. O projeyi bu kez az ufaltıyor. Ama maksadı hasıl edecek şekilde ufaltıyor. Büyükşehir kurulmuş, bu yeni proje imardan geçecek. Biz Karayolları gibi, DSİ gibi, Orman Su İşleri Bakanlığının gönderdiği teknik olarak şehircilik olarak çok büyük arıza yoksa biz görüşürüz varsa önerimiz onu söyleriz yoksa meclisimizde onaylar verir… 

KÖPRÜLÜ KAVŞAĞA KARŞI ÇIKTI MI?
Kim şehrin zararını düşünmüş. Bu proje bizim şehrimize geldi. O Kavşağın etrafındakiler geldi benimle görüştü. “Bu kavşağa karşı çık” denildi. Hadi tamam koydum bunları bir tarafa.. Ne var binada, “önümüz kapanıyor” Japonya’da var, her yerde var.. Katlı yollar yapılıyor. 30. Kattan ben Amerika’dan yanından köprülü yol geçtiğini gördüm. Ben saydım dedim taleplerinizi ileteceğim. Meclisten geçmeden önce 2 tane çok saygı duyduğum, oda mensubu geldi. “Biz proje yaptık” eskiz çizmiş gelmişler. Ne karşı çıkması.. Toplumun vicdanına havale ettiğim adamlar bunu diyor. Teknik olarak öbür adamlar biraz daha haklı çıktıklarını ortaya koymaları sonrasında köprülü kavşak onaylandı. O kararda ben bir şey dedim. “Bu burada onaylanmakla birlikte kim haklı çözümü ortaya koyacaksa onu mutlaka bize getirirse, biz ilgili uygulayıcı Karayollarına yollarız” 
Adamları çağıran, görüştüren biz değil miyiz? Bu karara rağmen yeni önerilere açık olan biz değil miyiz? Onu kamuoyunun vicdanına bırakmak lazım. 

İTFAİYE KAVŞAĞI NEDEN YER ALTI OLMADI… 
tfaiye.. bir tane benzin istasyoncusu ortalığı velveleye verecek. Niye İstasyonunda mazot satsın.  O proje bir bütündür. 5 yıldır yalvarıp ancak yaptırmaya başladığımız Atapark Kavşağı ile birlikte.. Niye oranın alt geçidi yapılmadı.. Benden önce orada bir tane arsa var. Herkesin 5-10 metre kare yeri var. Buradan alt geçip geçerse burası karışır gider. 

ONLARIN KAFALARI UCUBE.. 
Herkes ahirette hesap verecek. 6-7 ay Karayolları genel Müdürlüğüne, orada alçak sur var. Bunu dalcık yap… Burada Sur var dedim. Sonuç.. Adam dedi bana ki olmaz burası… 6-7 ay çalıştık. Dedi ki deniz seviyesinin altına düşüyor. Olsun dedim Hollanda deniz seviyesinin altında orada dalcık yok mu? Orası yer altın suyu akan yerde yapmıyor. Orada var… Yeraltı su seviyesi yüksek, Türkiye’de bu vakalarda en ufak baskın yağışta su dolar. O suyun içine dolan araçlarda can kaybı olabilir. Yapamayız… Ne uçan yolu, ne ucubesi.. Kafaları ucube bunların… 
Bir tane oda başkanı diyor ki mahkeme kararı varmış.. Mahkeme kararı ne var biliyor musunuz? Benzin istasyoncusu vermiş mahkemeye, kaybetmiş…

KAÇ BİNALAR, BELEDİYE BAŞKANLARI GÖZ MU YUMUYOR?
Biz imarda da bu işlerde asli görev ilçe belediyelerinde… Kılını kıpırdatmıyor. Ben 90 gün sonra mühürlediğimde orada ki mahalli yönetici “benim yerimi mühürlediler, sen idare ediyordun” diyorsa yatıp ölelim. Biz belediye başkanı, kendi hudutları içinde göz yummasa hiçbir kaçak yapı olmaz. Yolun alt kısmında mantar gibi bitenler için kanuni vazifye mülki idare koordinasyonunda sürdürülüyor. Mülki idare ne dedi? Kaymakamlıklar, ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi.. Suyunu kesin elektrikler kesin.. Sonra yürütme durdurma kararı getirdi. Bende ilin valisi, ilin kaymakamı, iş makinesi mi istiyor anında orada. Yıkım ekibi mi istiyor anında orada. Zabıta mı istiyor, ekskavatör mü istiyor anında orada.. Benden bu işin yürütücüsü olan mülki idare bunu istediği an ben vazifemi yaparım. İdare mahkemesi bu kararı verdi, hukuka saygılıyız. Hukuk devletindeyiz. Ben hukuktan hiç zakar görmedim.

AVNİ AKER NE ZAMAN YIKILIYOR?
Avni Aker.. Ailemizden aldığımızda, bizi öğretmenlerimizin yetiştirmesi ile kamu terbiyesi alıyoruz. Ülke hukuk ülkesi. Hukuktan kimse zarar görmemiştir. Akyazı kompleksi yapılırken bu işin protokolle dört tarafı var. Gençlik Spor Bakanlığı, TOKİ, Yolları işleyecek olması münasebetiyle Karayolları ve Trabzon İl Belediyesi.. Bu protokol gereği iş ve işlemler tesis edildi… O işi 18 uygulaması, imara yerleştirilmesi, planlaması programlanması yerinde biz varız. Kimse cebinden bir şey harcamıyor. Millet yapıyor.. Bu protokolde ne var? Akyazı Komplesi tamamlandı mı? Tamamlandı. Burada ne olacak şu olsun, bu olsun, herkes fikrini yazdı çizdi önerdi… Ben neyim şehrin belediyesiyim. Ben nasıl yıkacağım Avni aker7i. Patronu var dimi, mülkiyetin sahibi, Topu Konut İdaresi.. 300 trilyon harcadı. Karşılığında Avni Aker ve Akçaabat Stadı verilmiş. Buranın tapusu TOKİ’de.. Bana ne dendi. Üstüme vazife olmadığı tasarım yaptım. Emlak Konutla Tasarım yaptık. Müthiş bir tasarım… Yaptırdım getirdim kime verdim. 10-15 gün önce TOKİ’ye.. Al kardeşim buyur. Ben bunu sana takdim etmekle birlikte sen bunu kamu kurum ve kuruluşları ile görüş. Trabzon’un kanaat önderleri ile görüş… Tamam tamam, mutabakat eyvallah… Sen istiyorsan, yaz bana yıkayım.. İçinde ki demirleri versen burayı 100 kişi yıkmaya razı olur. İstersen ben yıkayım, yap benle protokol. İster valilik ile birlikte yık… İster kendin ihale et yık.. Sayın Ergun Turan’da bana, “Orhan ağabey, biz orayı kendimiz zorlanacaksak YİKOP ile yıkalım” Bende gönlüm rahat olarak teşekkür ederek, diğer kentsel dönüşümleri konuşarak ayrıldık. Ondan sonra orayı bana vermeyecek ki malım sahibi o… Ayasofya’nın altında ki 3 tane dükkanı bana parayla sattı. 5,5 trilyon.. Avni Aker’in olduğu yerde ne tasarlarsa mülkiyetin sahibi..