61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bugün Büyükşehir Belediye Başkanlığında ki 3 yılını değerlendiriyor. Sera Gölü Büyükşehir Belediye Tesislerinde yapılan toplantıya Başkan Gümrükçüoğlu, ilk olarak 15 Temmuz Kalkışması sırasında şehit düşen Trabzonlu vatandaşları anarak başladı.

Başkan Gümrükçüoğlu’nun konuşmasının satır başları şu şekilde oldu:

GÜLCEMAL PROJESİ

“Biz daha önce vadettiğimiz sahilde ki dolgu projesi, Gülcemal İsmi koyduğumuz projeyi hiç aralıksız sürdürüyoruz. Toplamda 800 bin metre kare alanın Trabzon’a kazandırılmasını amaçlıyor. 1. Etabı 250 bin metre kareyi içermekte. Burası büyük proje. 1. Etabı kısa süre tamamlandığında bütün kamuoyunun düşüncelerini alarak, şuan da rekreasyon projesini ihale ettiğimizde bu önerileri ifade edeceğiz.

BOTANİK PARK

Trabzon Botanik… 103 bin Metre Karelik alanıyla Trabzon’a kazandırılması projesini sürdürdüğümüz çok kıymetli bir bölge. Bölgenin tahsisini, Başbakanlık döneminde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yaptı. 8 milyon TL maliyetle çalışmalar sürdürülmekte.

CUDİBEY İLKÖĞRETİM OKULU

Hafif Raylı Sistemi, Doğu Batı istikametleri boyunca gerçekleştirilmesinin proje çalışması ihale edilmekte ve sürdürülmekte.

KARAGÖZ MEYDANI

Bir büyük adım atmak istedik. Kamuoyuyla paylaştığımız bu büyük adım 4 bin 5 bin yıllık kadim şehir olan Trabzon’da o tarihe tekrar kavuşmaktı. Birlikte dünya şehri oluşturuyoruz sloganı sembol cümlesine uyarak. Karagöz Meydanı var Trabzon’da. Kostaki Konağı arasında ki bölgede bulunan Karagöz Meydanı… Karagöz Meydanını tekrar Trabzon’a kazandırmak için hazırlık sürdürdük. Cudibey İlköğretim okulu ve Öğretmen Evi bu bölgede yer almaktaydı. Milli Eğitim Bakanı ve Maliye Bakanıyla görüşmemiz sonrasında Cudibey İlköğretim Okulunu Tabakhane’de batısına taşıyarak Öğretmen Evini de aynı bölgede inşa ederek milli Eğitim Bakanlığına teslim etmemiz kaydıyla, Maliye Bakanlığında kredilendirmeyle birlikte binaların her hangi bir değeri varsa onu da ilave ederek takas işlemini gerçekleştirmek için protokol imzaladık. Bu projenin uygulamasına önümüzde ki ay başlanacak.

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Zağnos Vadisi Kentsel dönüşümü… Hangi belediye başkanı olursa olsun yaptığı her hizmetten dolayı kendilerine müteşekkiriz. Kentsel Dönüşümlerin başladığı Zağnos Vadisinde 1. Etap, 2009 Mahalli seçimlerine kadar bitirilmiş ve tamamlanmıştı. 3 Etapta bitirildi. 2014’den sonra Maraş Caddesinden sahile kadar olan bölgede Merkezimizde Kurulmuş olan Ortahisar Belediyesi ve Kaymakamlık yapılmak için ilgili ilçe belediyemize devretmiştik. Onlara tahsis ettiğimiz kısımda Şenol Güneş Caddesi ve Sahile Kalan kısımda kentsel dönüşümü de sürdürmekteyiz.

ÇÖMLEKÇİ PROJESİ

Çömlekçi Kentsel Dönüşümü.. 1 etapta 132 binanın yıkımı 2 Etap sürdürülmekte. Hak sahipleri ile uzalşma sürdürülmekte. 752 Hak sahibi ile 95 milyon TL’lik anlamalar sağlandı. Bu etapta da yıkım işlerine süratle geçilecek. Bu yılın sonuna kadar yıkım işlemi tamamlanmasıyla, projelerin hazırlanmasıyla çömlekçi Trabzon’un en modern semtlerden biri haline gelecek.

MEYDAN PARKI 3 ETAP ÇALIŞMALARA BAŞLADI…

Meydan Parkı 3. Etabın planlama çalışması yapılmakta. Onun Trabzon’a kazandırılmasıyla limana bakan balkonuyla 3 etabıyla birlikte Trabzon’a ülkeye gelecek ziyaretlere hizmete hazır hale getirilmiş olacağını paylaşmış olayım…

TRABZONSPOR’UN YENİ STADI

Trabzonspor’un yeni stadı hayaldi gerçek oldu. Herkes diyebilir, sen Trabzon il Belediyesiyken Büyükşehir Belediyesiyken burada ne rolün var da söylüyorsun. Bu Trabzon birlikteliğinin eseridir. Trabzon İl Belediyesiyken 18 uygulamalarını yaptık. Şehir plancıları ile tekrar düzenlemesini yaptık. Suyunu yapmışız, doğalgazını yapmışız. Çevre düzenlemesinde aylarca çalışmışız. Her hangi bir sahip çıkma değil paydaş olmanın Trabzon’un birlikteliğini gösterdiğini İcraatını ortaya koyduğunu göstermek isterim. 

BENİM VARSA, İLÇE BELEDİYELERİNİN BİRİNCİL DERECE SORUMLULUĞU VAR

Dikey yapılaşmadan uzaklaşalım. Biz bunları söylerken şehircilik Kurultayında Belediyecilik üstadı olan Cumhurbaşkanımız, bodrumdan istifa edilecek bizim gibi şehirlerde 7 kat 10 kat bodrumların katliam olduğunu ifade etmişti. Bugün şehrimizde ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde aynı katliam sürdürülmekte. Büyükşehir demek imar demektir. Hiçbir zaman buna STK’lar, Meslek odaları meydan vermeyecek şekilde tavır ortaya koyalım. Bu tavrı ortaya koymakta en baş sorumluluk belediyelerin bizzat kendilerinindir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak nasıl benim sorumluluğum varsa imarda bir inşaatın proje onayını veren ilçe belediyesi kanunen birincil sorumludur. Bu vesileyle bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bodrumlardan kaynaklanarak benim veya senin öbürünün menfaatini değil toplumun menfaatini düşünme sorumluluğumuz olduğunu sizlerle paylaşmak isterim…

SEYYAR BİTTİ, KALDIRIM İŞGALİ BAŞLADI

Seyyar problemi vardı hatırlıyor musunuz? Yeni seyyarların oluşmasına da hiçbirimiz müsaade etmemesi lazım. Buna bir başka yansıma olarak kaldırım işgallerini belirtmek lazım. Ürününü dükkanının önünde göstermesi noktasında kaldırım işgali diye bir hakkı yoktur. Bunu herkes takip etmeli. Rızkı veren Allah’tır. Kaldırımı işgal etme ile esnafımızı çok fazla bir şey kazanacağını hiç kimse zannetmesin. 

KANUNİ BULARI… 

Kanuni Bulvarı inşaatı devam ediyor. Birlikte dünya şehri oluşturuyoruz. Bir şehrin batısında ki merkezine giriş Yonca Kavşak ve bağlantıları.. Devletin milletin 500 milyonu 600 milyonu niye buraya gidiyor deniliyordu. Bakın bu manzaraya. 20 – 30 yıl sonrasına hizmet edecek. Neden ısrar ettiğimizi anlamak mümkün. Şehir sorumluluğu ile hareket etmek lazım. Kanuni Bulvarı devam ediyor. Türkiye’de ki nadir projelerden biri. Maliyeti epey olmuştur. Ama Trabzon’a azdır bile. Kanuni Bulvarına yapılan masraf, bu şehre hak ettiğinden azdır bile.. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak niye bunu söyledik. Neresindesindir diye sorarlar ya, 18 uygulamalarındayım. Kavşaklarındayım. 2 şerit gidiş, 2 şehit geliş yapılması ve Yavuz Selim Bulvarı gibi tıkanması değil, 3 şerit gidiş 3 şerit geliş noktasındayım… Burada önemli olan Trabzon’un birlikteliği ve beraberliğidir… 

KIZLAR MANASTIRI 2017’DE BİTİYOR… 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından projesi yaptırılarak ihalesi Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilen tarihi Kızlar Manastırında restorasyon çalışmaları devam ediyor. 2017’de restorasyon bitiyor. elimizde finansmanımız olursa etrafını istimlak ve yer alan açması içini gayretlerimizi sürdüreceğiz…

KIZLAR MANASTIRI 2017’DE BİTİYOR… 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından projesi yaptırılarak ihalesi Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilen tarihi Kızlar Manastırında restorasyon çalışmaları devam ediyor. 2017’de restorasyon bitiyor. elimizde finansmanımız olursa etrafını istimlak ve yer alan açması içini gayretlerimizi sürdüreceğiz… 

DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR… 

Ortahisar’da toplam 74 bin 302 iş yeri ve konuta doğalgaz getirildi. Sahil ilçelerine doğalgaz verilmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Çukurçayır7a doğalgaz ulaştırılacak boruların döşeme işlemi devam ediyor. Akçaabat’a doğalgazın Yıldızlı’dan ulaşma çalışmaları sürüyor… 

ORTAHİSAR KENTSEL YENİLEME PROJESİ

Tarihi Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi Bakanlar Kurulu tarafından geçirildi. Koruma amaçlı imar planı yapıldı. Bu projenin uygulamasına başlandı. 

SÜMELA MANASTIRINDA TELEFERİK

Sümela Manastırında turistik amaçlı teleferik kurma projesi. Çalışmalar tamamlandı. Restorasyon bittikten sonra projesi uygulamaya başlanacak.

ORTAHİSAR İLE YETKİ KARMAŞASI VAR MI?

Yetki karmaşası diye bir şey söz konusu değil. Yasa ne derse onu yaparız. Benim tasarrufumda ki alanı ya mahzuz ederiz tutarız, veya her hangi bir ilçe belediyesine tahsis ederiz. Kimsenin kimsenin yetkisine karışmıyor. Bilmemek var Kadınlar yüzme havuzu. Finansman müsait olduğu zaman yapılır. Alan benim tasarrufumda bir alansa. Yok ilçe belediyesinin tasarrufunda bir alansa buyursun. İmara müsait alan olduktan sonra yaparım…

TÜNEL AKVARYUM…

Tünel Akvaryum. Bunu ben doğru dürüst bilmiyorum. Tescilli tarihi surların altından geçecekse soru işareti sıkıntı. Buna karar verecek olan en başta bu konuda ki Tabiat Varlıkları Kurulu.. Tabiat varlıkları kurulunda görüşüldüğünü duydum. Tabiat varlıkları kuruluşu neyi uygun gördü bilmiyorum. Diyelim orada olmadı diyelim, tarihi surların altında uygun görülmedi diyelim. Başka bir mekanda yapılabilir mi yapılabilir. Çok isteniyorsa.. bizim tasarrufumuzda bir alan söylenecek olursa, uygun görsek buyur yap deriz. Uygun görmesek burayı uygun görmüyoruz deriz. Diyebiliriz tabi hakkımız…

BOZTEPE’NİN KENDİSİ SEYİR TERASI…

Boztepe’nin kendisi bir seyir terası… Önüne yeter ki güzel aç. Aynı soruya geliyoruz. Boztepe’de şuan da Ahi Evren Dedi camiine giden yol bunun alt tarafında arazi var. Kimin bu Büyükşehir Belediyesinin tapulu yeri.. üst tarafında ki çam olan arazi var. Benim tapulu yerim. Yanında ki bahçe var o da tapulu yerim. Bu tapulu yerimde anlamadım yani ne seyir terası. Boztepe’nin kendisi seyir terası. Oraya 100 metre yukarı kule yapılsa ne olur.. İstişare yapmıyorlarsa düzenlemiyorlarsa onlara sorun. Orada rekreasyon projesi ihalesi yapmışız. Burası çalışılacak. Kızlar Manastırı orta çıkıyor. Onun üstünde ki alan, 5 yıldızlı otel yapımı sürdürülüyor. Yolun deniz tarafında askeriyenin olduğu barakalar var. Biz de diyoruz ki bu alanı bize verin biz de komşu olan çamlık alanlarda o kadar yer verelim. Onlar bize cevap yazıyorlar.. Diyorlar ki siz alt taraftaki binaları yapacaksınız üst tarafında ki yeri de hepsini verecekseniz. Ben gidiyorum Kara Kuvvetleri Komutanına, Milli Savunma Bakanına aynı ölçekte yer verelim binaları da yapalım. Kara Kuvvetleri Komutan bana diyor ki burayı ilçe belediyesi de istedi. Ben dedim tapu karşılığı yer beyan ediyoruz dedim.

ORTAHİSAR’IN İPEK YOLU PROJESİ… 
“NE İPEK YOLU, BANA DELİL GETİRİN” 


Geçit köyünde 600 dönümlük arazi ot bedeliyle tahsis edildi. Ne ipek yolu. Ne zaman geçmiş Geçit’ten İpek Yolu… ne ipek yolu ya. Bana biraz delil getirsenenize. Bir mektup getirin. Bunu ifade eden o zaman ki tarihlerde. Akıl var mantık var. Liman olan yerde dağın başından geçer mi? Belki kervan geçer. İpekyolu şuraya gelir Limana gelir. Limandan sonra gider yukarı doğru. Aksini bana gösterin, bir mektup bile kafi bu iş için. Bölgenin tahsis edilmesi olsun edilsin, turistik tesisler yapılsın. Ama delilsiz öykü oluşturacak olursak bu dünyada geçerliliği olan bir öykü olmaz. Bunun dünyada geçerliliği olmaz. Turistik tesis yapacaksın buyur yap. Problem yok. Trabzon’un büyük derdi, ne? Trazon’da hazine arazis yok denecek kadar az. Bizim en büyük zorluklarımızdan birisi de şu.. Dolayısıyla yakın bölgede rezerve alanımız kalmadı. Bir 3. Üniversite alanı için yer var mı rezerve alanı var mı yok? Okulları şehir içinde taşıyacak olsan rezerve alan var mı yok? 

SAHİLE DİSNEYLAND

Ben sahilde Trabzon’a Disneyland yapmak istiyorum. Planlayacağım yapacağım. Bu toplantının flaş cümlesi. 

SAHİLE ÜNİVERSİTE KURULABİLİR

Dolgu alanı var ya? Dolgu alanı için kanun  bir madde koydurmak istiyorum. Şehir hastanesi için kıyı kenar kanuna cümle eklenmesi gerek. Şehir hastanesi için o cümle eklenirken bir de üniversite için ekleyebilirsek aslan gibi üniversite yapmak isteyen varsa buyursun gelsin tahsis edeceğim.

ÇÖP TOPLAMA TESİSİ ARAKLI’DA OLACAK.. 

Çöp toplama tesisi demeyelim de Enerji Depolama tesisi. Biz şuan da biz Yeniay Tesisinde enerji üretiyoruz ve kazanıyoruz. Katı Atık enerji tesisi için Araklı’da tesisimizi şuan da planlıyoruz. ÇED süreçleri hepsi halledildi. Bu bölge çimento fabrikasının malzeme aldığı bölge. Bu bölge turistik alan değildir. 100 tonluk çöpten azami kalacak atık yüzde 10’dur. Bu yüzde 10’unun yol sergi malzemesi kullanacak artıktır. 40 yıl 50 yıl her hangi bir yan tesisi olmadan katı atık enerji tesisi yapılacaktır. Aynı bölge için bu taahhütlerle yolumuza devam edeceğiz. Benim tapulu yerim orası. Tesisim enerji tesisi halinde olacak. 
2018  yılı sonunda tesis devreye girer.. O zaman Sürmene’de biter… 1 yıllık yetecek kadar yer açılıyor. 

HAVAALANINA GELEN YOLUN KAPALI OLMASI..

Onu halledeceğiz. Bu hafta sonuna kadar yapılacak..

SANAYİ SİTELERİNİN TAŞINMASI…

Bulak taş ocağı Büyükşehir Belediyesi tarafından alınacak. O zaman bizim yapamadığımız dediği var ya Toptancılar Sitesi o tarafa götürmeyi düşünüyoruz. Komisyoncuları orada araziyi tamamen düzenleyerek oralara koşullandırmak istiyoruz. Bazı sanayicilerimizi de orada koşullandırmayı düşünüyoruz.

TRABZON OTOGARİ NEREYE TAŞINACAK?

Numhane önünde orada bir üst geçit karşıdan karşıya geçiyor. Numhane önü kuzeyinde ki bölgede. O üst geçidin doğu tarafına doğru bir büyük cep girişi olacak. Bu büyük cep girişinden diğer şehirlerde olan mini otogar gibi bir uygulama konulacak. Onun tam karşısında aynı şekilde bir cepte karşı tarafa yerleştirilecek. Otogar hizmeti çok modern o bölgede yapılmak üzere proje şekillendiriliyor. Bu şekillendirmeden sonra o sanayi içinde ki otogardan bir şekilde kurtulmuş olacağız.

İLÇE BELEDİYELERİ ARASINDA AYRIM VAR MI?

Benim 18 tane ilçe belediyem var. Hepsi kardeşim. Bir ilçe belediyesinin benim gözümde diğer ilçe belediyesinden bir farkı yok. O bakımdan insanlar kendilerini ayrı yere koyuyorsa benim inisiyatifimin dışında bir haldir. Biz görevimizi ve işimizi yapmakla meşgulüz. Bizden her hangi bir iş ve işlem için sorumluluk ve yetkilerimiz anlayışımız çerçevesinde beraber yürütmek istediklerini getirmeleri halinde hiçbir ilçeyi diğerinden ayırmadan ne gerekiyorsa onu yaparız. İnsanlara yanlış imada bulunmak istemeyiz…