61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’un Araklı İlçesinde Taşönü Mahallesinde yapılması düşünülen Katı Atık Tesisi için dün yapılan toplantıda çıkan olaylar gündem oldu. Trabzon Rize Katı Atık Birliği (TRABRİKAB)  tarafından Trabzon Büyükşehir Belediyesinin bölgede ki arazisine yapılması planlanan tesis için dün yapılan toplantıda yaşananları gazeteciler bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na sordu. “Çok olay olduğu kanaatinde değilim” diyerek sözlerine başlayan Başkan Gümrükçüoğlu, “ Bizim yasaya mevzuata dayalı olarak halk bilgilendirme toplantısı program içindeydi. O programda görevli arkadaşlarımız, mühendislerimiz, Valilikten, Belediyeden görevli arkadaşlarımız ilçeye gitti. Orada biz her hangi bir vatandaşımızın, hemşerimizin beyan edeceği düşüncesine fikrine her zaman, şimdi de saygılıyız” dedi. 

BÖLGE HEYELANLI MI?

Bölgenin heyelanlı saha ve yerleşim yerlerine yakın olduğu iddialarına da yanıt veren Gümrükçüoğlu, “Orada bugüne kadar heyelan olmadı. Ben kendim hem Mühendisim hem de Tıp Doktoruyum. Dolayısıyla da bölgeyi iyi bilen birisiyim. Bizim doğu sınırımızdan, batı sınırımıza kadar bütün ilçelerimiz, bütün mahallelerimiz, köylerimizin hizmetkarıyız. Biz oralardan biri olarak kendimizi kabul ediyoruz. Hiç birini öbüründen farklı adlediyor değiliz. Hepsi bizim için çok kıymetli. 

BÖLGEDE ÇİMENTO FABRİKASI FAALKEN… 

Benim edindiğim bugüne kadar ki araştırma neticesinde heyelanlı bir saha değil. Daha önce Çimento Fabrikası faalken, orası malzeme, ham madde temin ettiği alanlardan birisiydi. 

Onun dışında ise yerleşim bölgelerine yakınlığı diye bir şey söylediniz. 

Orada Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tapusunda olan arazinin toplam miktarı, 340 bin metre kare. Bir düşününüz ki, 340 bin metre kare içinde 50 bin metre karelik alanda bir katı atık tesisi ve enerji elde etme tesisi yapılacak olsa, nasıl yerleşim yerine çok yakın olmuş olabiliyor. 

YERLEŞİM YERLERİNE YAKINLIK FİZİKİ OLAMAZ

Onların hepsinin mühendislik ve teknik olarak  çalışmaları sadece bizim tarafımızdan değil Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, Valiliğimizin yatırım izleme birimi tarafından, TRABRİKAP’ın mühendisleri ve elemanları tarafından yapılmıştır. 

Bundan sonra ki zamanlarda izlenmesi devam ettirilmiş olacaktır. Söylemek istediğim o ki 340 bin metre kare tapulu Trabzon Büyükşehir Belediyesine ait bu alan içinde  bulunan bu mekanda, yerleşim birimlerine çok yakınlık yoktur olamazda. Fiziki olarak olamaz. Bir tarafta bir yakınlık olsa bile o mesafeler dikkate alınmıştır” dedi. 

VATANDAŞLARIMIZA TAVSİYEM… 

Düşüncelere saygılı olduğunu kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Ben her hemşerimin her vatandaşımın her düşüncesine lehte, aleyhte saygılıyım. Biz onların hepsine hürmet gösteririz sever sayarız. Ortak aklın, tekniğin bilimin ortaya koyacağı verilere dayalı bir metodun uygulanmasına devam edilir. 

Ben kendileri için vatandaşlarım için tek bir tavsiyede bulunabilirim. Yarın hani kendilerini yasa mevzuat önünde sıkıntıya sokabilecek bir davranış değil de her zaman normal davranışlarla birlikte normal reaksiyonlarla birlikte fikir beyan edebilirler. Bu platformları zaten onun için kurup tesis ediyoruz. Bize yasa ve mevzuat böyle diyor. Düşüncelerini belirtmiş olmaların saygı duyarız. Bilim teknoloji ortak akıl neyi gerektiriyorsa onu yaparız” dedi.