61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı meclis toplantıları bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında başladı. Meclis açılışında ilk olarak yoklama yapılırken ardından Başkan Gümrükçüoğlu, geçen ayın faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. 
Mecliste ayrıca üyeler ve misafirlere bir de sürpriz yapılarak 16 Ekim Dünya Gıda Günü Dolayısıyla Trabzon ekmeği üzerine sürülü fındık ezmesi ikram edildi. Başkan Gümrükçüoğlu, daha sonra fındığın insan sağlığında ki faydalarını sayarken ardından, doğru beslenmenin önemine de dikkat çekti.  

İŞ YERLERİ İÇİN 90 ARAÇLIK YER… 
Gümrükçüoğlu, geçen ay büyük tartışmalara neden olan Tanjant Bölgesinde yapılacak katlı otopark konusuna açıklık getirdi. Gümrükçüoğlu, katlı otoparkın kuyruk oluşturmaması için 310 yapılacağını ifade ederken Tanjant  yolunun altı ve yapılması düşünülen Karagöz Meydanının olduğu alanda yapılacak otoparklarla sayının 750’yi bulacağını kaydetti. 
Gümrükçüoğlu, bölgede yapılacak dükkanlar için ise 90 adet otopark sayısının ayrıldığını kaydetti. 
Gümrükçüoğlu, “Geçen ay 310 oto kapasiteli otoparkın yapılacağını söylemiştim. Daha sonra basın yayında “750 adetlik araç kapasitesi 310’a düşürüldü, iş merkezi yapılma cihetine gidildi, belediye bu işi kar gayesiyle yapmak durumunda, bir de aslında yerin bir kısmının kamulaştırılması otopark yapılacağı gerekçesiyle yapıldığından dolayı bu yarın hukuki sorunlar oluşturabilir” diye yer aldı. 
Bu konuda yaptığımız hazırlık ve geçmişe dair araştırmanın sonunda; 13.10 2016’da haberler var. Bu haberlerde de dedik. Bu büyükşehir Belediyesinin tanjant yolunun altını kapsayacak ama burada dükkanlar da yapacak demişiz…” dedi. 
750 araçlık otopark hedefinden vazgeçmediklerini kaydeden Gümrükçüoğlu, “Biz nihai şekli projenin tamamlanmamış olması münasebetiyle 750 araçlık otopark hedefini değiştirmiş değiliz. Ama en önemli kriter trafiğin akışının sağlamak idi.. Buna göre çalışılmış olan husus şu.. 
O dediğimiz şekilde ana yoldan giriş ve ana yola çıkış şeklinde başka imkan olmaması nedeniyle bu şekilde olacak. Yapılan hesaplamalar Manisa, Balıkesir ve İzmir’de ki örneklerin incelenmesi sonrasında yürütüldü. 

MEKANİK OLMASA 310 BİLE OLMAYACAKTI
Eğer mekanik usul ile olmamış klasik usulle katlar şeklinde otopark yapılsaydı o zaman 310’un rakamını arttırmak ve ulaşmak mümkün olmayacaktı. 
Tamamını katlı otopark halinde yapsak da demin dediğim usulde 526 aracın olacağı parklanma mümkündü.. 
Orada daha önce yapılmış istatistiklerde bugün tek yüzey halinde ki otoparkta 120-130 araç parklanmakta. Günde 30-40 araç parklanma isteyip yer bulamamakta. Onlarda talebe karşılık gelsi 170-160 olacaktı…” dedi. 
Bölgede kuyruk oluşmaması için mekanik otopark çalışıldığını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Kuyruk oluşmaması için mekanik otopark çalışıldı. 310’un  içinde ki 90 araç da orada ki dükkanların park alanı belirlendi. Kuyruk olmaması için diğer illerde yapılan incelemeyle birlikte 310 araçta karar kılındı.

KUYRUK OLMASIN DİYE 310
750 işi nerede kaldı diyebilirsiniz? Aslında çok usül çalışıldı. Çok klasik usülle yapalım. Bodrum katları ile 10 katlı olsun burası. Klasik usül parklanma temin edelim. Bu çizimlerden bu tasarımlardan hepsi değerlendirildikten sonra o sözümüzü bilmeyerek konuşmadık. Adım adım etap etap programlandı. Son şeklinde 310 araç var. 
750 araçla kast edilen ise bu işin 2.3. etabıdır. Karagöz Meydanı vesilesiyle bunu ifade etmiş olduk. 750 araçlık otoparka tanjant yolunun altı değerlendirilip, Karagöz Meydanıyla kazanılacak otopark sayısı ile birlikte 750 araçlık otoparka ulaşılmakta. 

DİĞER TARAFTAN GİRİŞ VE ÇIKIŞI OLACAK
Siz “kuyruklanma olmaması için ancak 310 araçlık otopark oluşturulduğunu söylüyorsunuz”  Karagöz ve Tanjantın altı otopark yapılacaksa nasıl olmayacak? Onun girişi ve çıkışı da şimdi ki otopark tarafı değil öbür taraftan girişi ve çıkışı tanımlanacak. 
Ön tarafta ön cephede dükkan yapılmakta. Orada ana caddenin cephesi boyunca siluette devamlılık sağlayacak olan bir dükkanın olmasını tabi kılmaktadır. Otopark amaçlı kamulaştırıldığından dolayı hukuki sorun oluşturacağını tezini incelettik. O zaman ki plan notlarında otopark yapılmasını teşvik edilmesi amacıyla yapılacak alanın yüzde 40’a kadar dükkan olarak değerlendirilmesi notlar mevcut. Burada yüzde 40 değil yüzde 30’a varan dükkanlaşma oluyor… “ dedi.