61SAAT HABER SERVİSİ
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN BİLDİRİYOR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bugün Büyükşehir Belediye binasında düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Gümrükçüoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

TRABZON'DA Kİ YATIRIMLAR
- "103 dönümlük Çamoba’daki arazinin Sayın Başbakanımızın oluru ile belediyeye devri sağlanarak, büyük bir botanic park projesi oluşturulmuş idi. Trabzon botanik, Singabur, Batam ve dünyadaki benzerleri incelenerek hazırlanmıştır. Bu aslında kenti marka değeri çini çok büyük bir adım idi. Bu konuda Sayın Başbakanımızın verdiği desteği ve yardımlarını belirterek projeyi kenidne arz ettik. Bunun dışında Trabzonumuzda belediye hizmetlerinin ve kültür kongre sanat hizmetlerinin gelişmesi, spor kenti olan şehrimizde yatırımların devamı için Akyazı Trabzonumuza kazandırılmış idi."

AVNİ AKER TAKASA GİDİYOR


- "Şehrin gündeminde olan Hüseyin Avni Aker, Yavuz selim Sahası bölgesi de var idi. Şehrimizin hem basın yanının önerileri. Hem milletvekillerimizin düşüncelerinin alınması ve belediyedeki çalışmalarımızın sonrasında Avni Akerin olduğu yer, Yavuz selim ve 19 Mayıs Spro Salonu’nun  olduğu bölgenin yoğun yapılaşmaya uğramaması için, önemli bir teşebbüsümüz oldu. TOKİ Başkanımız ile görüştük, yoğun yapılaşma olmamasına katkı verdi.  Bu konuyu Sayın Başbakanımıza da konuyu sunduk. O bölgenin Büyükşehir belediyesi Hizmet üniteleri, Yavuz selim’in muhafaza edilmesine gayret edilmesi ve şehremizin o bölgesinde kültür sanat edebiyet şehri olan şehrimize yakışır dev bir kongre ve kültür merkezi oluşturulması ve dev sir kent parkı yapılması"

BAŞBAKAN 'YEŞİL ALAN FAZLA OLSUN'

- "Sayın Başbakanımız bu projeyi duyduktan sonra, gerçekten parkların şehirlerin içinde sayısının artması gerektiğini belirterek bize yeşil alanın fazla olması gerektiği imasında bulundu. Bunun dışında kendilerinin yerel seçim öncesinde Trabzon’da yaptığı mitingte daha önce hazırlıkları yapılmış olan havalanına 2. Bir pistin yapılabilmesi için"

AKYAZI'YA OTOGAR

- "Bir diğer önemli konu ise Akyazı dolgu alanı. Bu alanda büyük bir otogar temini için ilave alanların bize tahsisini kendilerine arz ettik. Kanuni Bulvarı, 23 bin 700 metrelik mesafesi ile dev projeyi de 3 yıl bitireceğimizi sayın Başbakanımıza arz etmiş bulunmaktayız.  TTSO ile daha önce belediyemizinde katılımı ile görüşülmüş olan yatırım adası konusunda, gelinen son noktayı sayın Başkanımıza aktardık. Bazı yasal düzenlemelere ihtiyacımız olduğunu belirttik. Kendisi ilgileneceğini söyledi."

ÇİMENTO’YA AKOLUK RESTİ

- "Çimento Fabrikası ile ilgili ise oradaki yatırımcıya yeni bir yer bulmasını söyledik. Araklı bölgesi için kendisine her türlü yatırımı yapacağımızı söyledik. Fakat yatırımcı, bize kararlı bir tutum sergileyebilmiş değil. Getirdiği bir teklif ile Akoluk’ta bir tesis kurma teşebbüsünü bize iletti. Fakat bizde oradaki yoğun yerleşim ve o bölgenin gelir hedefte bir turizm vadisi haline getirilmesine çalışılacağı nedeniyle buna izin vermeyeceğimizi ifade ettik.

Gümüşhane’de yılda 1.5 milyon ton çimentoyu üreten bir tesisin Trabzon’a Akoluk’a kurulmasına müsaade etmeyeceğimizi tekrar belirteyim.

300 kişinin işsiz kalacağı yönünde bize serzenişte bulundular, fakat biz Araklı alternatifi kendilerine ve orada istihdam edilen insanlarımıza sunulmuştur. İşletme sahiplerine akli selim ile olabilecekleri gündemimize getirmelerini istiyorum. Biz oradaki ki 300 işçi kardeşimizi de ihmal etmemeyi iyi biliriz."

TRABZON’A 2. KAMU ÜNİVERSİTESİ

- "Sayın Başbakanımıza 2. bir kamu üniversitesi kurulması için talepte bulunduk. Biz büyükşehir Belediyesi yetkilerinin bilincindeyiz. Şehre yön vermeyi hep birlikte görüşlerinizle yön vermeyi sürdüreceğiz.

Bu çerçevede 2. Kamu üniversitesi talebimizi Sayın Başbakanımıza ilettik.

Çünkü göz bebeğimiz benimde mezunu olduğum KTÜ büyük bir yük almış ve bu nedenle, lisans öğretimi ağırlığından başka bir çalışma yapamamaktadır.

2. kamu üniversitesi ile birlikte, sanayicilerle birlikte araştırma geliştirme çalışmalarının yapılabilmesi, bununla birlikte lisansüstü doktora eğitimlerine imkan verecek zaman ve mekanların oluşturulabilmesi için Akçaabat tarafında, Beşikdüzü tarafında 2. bir kamu üniversitesinin kurulmasını kendilerine arz ettik."

YAYLALAR İLE İLGİLİ SATMAYIN UYARISI

- "Kimse yaylalara meralara böyle patır patır ev yapmaya yönelmesin. Yaylalarda yerleşim bölgeleri yeniden belirlenecektir. Tek katlı projelere izin verilecektir ve yaylalar kiraya verilecektir. Oralarda derme çatma ev yapmasına lüzum yok.

Bu konuda kimseyi de ortada bırakacaktır. Bunun takibini sürdürmekteyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda gerekli yasal düzenleme yapıldıktan sonra oraları fiili durumu düzgün ve doğru hale getireceğiz.

29 yıllığına bu yaylalardaki yerler vatandaşlarımıza kiralanacaktır. Bu bir bir nevi tapu işlemi gibidir. Anayasaya göre yaylalar devletin, milletin yeridir. Bu nedenle yaylalarda para ile yer satın almayın."

MAL VARLIĞIMIZI İNKAR EDECEK HALİMİZ YOK

- "Bu parayı nereden buldunuz yönündeki soruya ise Gümrükçüoğlu şu şekilde cevap verdi.
Yomra’da babamızın arazilerini satarak, bundan 25 sana önce Kurtköy’de 10 bin metrekare arsa almıştım. 

Kocaile’de de babamızdan bize intikal eden 27 dönüm fındıklık var. 10 bin metrekarelik alanda kooperatifi kat karşılığı 38 daire aldım. Onun da şu anda 9 tanesi kaldı.  

2000’li yılların başında 6 milyon param oldu. Bu para ile arsa aldık, hisse aldık sattık, daire aldık sattık. Tüm bunların vergisi bildirimi her zaman kamuda da mevcuttur. Trabzon’da gelir vergisi hususunda bu yıl içinde ben 65. sıradayım. "