Yaklaşık 2 futbol sahası büyüklüğündeki 19 bin metrekare iç alanı, 40 metreden yüksek tavanıyla Türkiye’nin en büyük mağaralarından birisi olan Akçakale Mağarasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen uzman heyetin incelemede bulunduğunu kaydeden Vali Memiş, “Yapılan incelemede mağaranın girişinde riskli bir alan vardı. Orayı da düzeltecek şekilde bir çalışma yapıp Akçakale Mağarası’nı turizme kazandırmayı hedeflediler. Allah nasip ederse Akçakale Mağarasını turizme açacağız” dedi.
Akçakale mağarasının turizme açılmasıyla birlikte önemli bir destinasyonu daha vatandaşların hizmetine sunacaklarını kaydeden Vali Memiş, “İl merkezine çok yakın konumdaki Akçakale Mağaramızın turizme açılmasıyla birlikte ciddi bir hareketlilik yaşayacağız. Mevcutta turizme hizmet veren Karaca Mağaramızı yılda yaklaşık 100 bin kişi ziyaret ediyor. İl merkezindeki 5 yıldızlı otelimizin ve diğer sosyal tesislerimizin de açılmasıyla birlikte bu alanlara gelen turistlerimizi devasa büyüklükte ve eşsiz güzellikler barındıran Akçakale Mağaramızı da ziyaret ettireceğiz. İl merkezine yakın bir mağara olması bizim için büyük bir avantaj ve bu avantajı kullanacağız” diye konuştu.

3 turizm yatırımı daha gün sayıyor
Vali Memiş çok önemli bir turizm destinasyonu olacak olan Torul Kalesindeki cam teras çalışmalarının da bitmek üzere olduğunu, il merkezindeki Canca Kalesi ile ilgili olarak da yol ve altyapısını önümüzdeki yıl yapacaklarını belirterek, yolu genişletilecek olan Canca kalesi için hazırlanan projenin revize edildikten sonra hemen başlanacağını, yine Süleymaniye Mahallesinde de butik otel ihalesinin önümüzdeki günlerde başlayacağını sözlerine ekledi.
Akçakale köyü Arsa mahallesi sınırları içinde yer alan ve içerisinde dört ayrı yerde küçük göllerin bulunduğu, mağara gelişim dönemi itibarı ile olgunluk dönemine ulaşan mağarada sarkıt, dikit, mağara incisi, mağara çiçeği, flama, duvar travertenler gibi eşsiz güzellikte damlataşları yer alıyor.
Önemli bir turizm potansiyeline sahip olan mağaranın turizme kazandırılması için bugüne kadar çok sayıda girişimde bulunulmuştu.
Uzmanlar tarafından “Türkiye’nin alan olarak en büyük mağaralardan birisi” olarak değerlendirilen ve 19 bin metrekare iç alanıyla 2 futbol sahasından daha büyük konumdaki mağaranın tavanından taş düşmeleri riskinin önüne geçilebilmesi için çalışmalar yapıldıktan sonra turizme açılacak.