Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan dönemin Sağlık Müdürü Dr. Ömer Yıldız, Gümüşhane Ticaret Meslek Lisesi Müdür Vekili Mehmet Çiftçi, özel bir poliklinikte görevli Dr. Köksal Bayrak, bir eczahanenin sorumlu müdürü Aysel Samrıoğlu, eczahanede kalfası Yaşar Ender Hazır ile 3 Nolu Sağlık Ocağı'nda görevli doktor Didem Karabiber katılmadı.

Sanıklardan Bayrak, Hazır ve Samrıoğlu'nun avukatı Celalettin Köse ile Karabiber'in avukatı Halim Tarhan Mısırlıoğlu ise duruşmada hazır bulundu.

Söz verilen sanık avukatlarından Köse, gelen talimat cevaplarına diyeceklerinin olmadığını belirterek, dosyanın esasına ilişkin beyanda bulunmak için süre talep etti.

Mahkeme heyeti de sanıklardan Mehmet Çiftçi ve Ömer Yıldız'a tüm aramalara rağmen ulaşılamaması üzerine, duruşmalara yokluklarında devam edilmesine karar verdi.

Heyet, ayrıca avukat Köse'nin süre talebini kabul ederek duruşmayı erteledi.

-Olayın geçmişi-

Gümüşhane'deki bir çöp konteynerinde, 14 Şubat 2005'te yüklü miktarda kupürsüz ilaç bulunması üzerine Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma sonunda dönemin Gümüşhane Sağlık Müdürü Dr. Ömer Yıldız ile yine söz konusu dönemde görevli olan diğer sanıklardan özel bir poliklinikte doktor Köksal Bayrak, Gümüşhane Ticaret Meslek Lisesi Müdür Vekili Mehmet Çiftçi ve bir eczahanede kalfa olarak çalışan Yaşar Ender Hazır ile 3 No'lu Sağlık Ocağı'nda görevli doktor Didem Karabiber hakkında resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına yol açan dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma suçlarından Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Sanıklardan Çiftçi, Samrıoğlu ve Hazır'a sahtecilik suçundan 2'şer yıl 11'er ay hapis, dolandırıcılık suçundan 2'şer yıl 1'er ay 8'er gün hapis ve 16 bin 267 lira adli para cezası verilmişti.

Yıldız'ı sahtecilik suçundan 2 yıl 11 ay hapis, dolandırıcılıktan 2 yıl 1 ay 8 gün hapis ve 2 bin 905 lira adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Bayrak'a sahtecilik suçundan 2 yıl 11 ay hapis, dolandırıcılık suçundan 2 yıl 1 ay 8 gün hapis ve 12 bin 761 lira adli para cezası vermişti. Karabiber hakkında ise görevi kötüye kullanma suçundan 4 bin 287 lira adli para cezası verilmişti.

Sanıklar hakkındaki mahkemenin verdiği hüküm, Yargıtay'ca bazı suçlara ilişkin verilen cezalar nedeniyle esas yönünden bozulmuştu.