Ak Parti Trabzon milletvekili aday adayı Prof. Dr. İhsan Günaydın yerel ekonomik kalkınma modeli konusunda sitemize açıklamalarda bulundu.

Yerel ekonomik kalkınmanın yeni girişimlerin büyütülmesi, yeni piyasaların belirlenmesi, kaliteyi iyileştirmek için mevcut işverenlerin kapasitesinin iyileştirilmesi, alternatif endüstrilerin geliştirilmesi ve yeni kurumların oluşturulması olarak altı başlıkta toplanabileceğini belirten Prof. Dr. Günaydın; bu süreçte merkezi idarenin yereldeki temsilcileri, milletvekilleri, yerel yönetimler, üniversiteler, odalar, kooperatifler, üretici birlikleri, sivil toplum kuruluşları ve yerelin nitelikli insan kaynağından oluşan organizasyona önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Ak Parti Trabzon Milletvekili aday adayı Prof. Dr. İhsan Günaydın’ın açıklaması şu şekilde:

Yerel ekonomik kalkınma nedir?

Yerel ekonomik kalkınma, büyüme ve iş oluşturmak için daha iyi şartlar sağlamak amacıyla kamu, özel ve kar amacı olmayan kuruluşların birlikte çalıştığı bir süreçtir. Yerel ekonomik kalkınma anlayışında, yerel ekonominin teşvik edilmesi, iş oluşturma, yoksulluğun azaltılması ve refahın yeniden dağıtılması içinkaynaklar, beceriler ve yerel aktörlerin fikirleri birleştirilmektedir. Yani yerel ekonomik kalkınma, sorunları çözmek ve fırsatları değerlendirmek için eylem planları formüle edilmesi ve uygulanması, sorunların yanı sıra fırsatlar bakımından yerel ekonomiyi değerlendirmek için merkezi ve yerel aktörlerin işbirliği yaptığı bir süreçtir.

Yerel ekonomik kalkınma, yeni girişimlerin büyütülmesi, yeni piyasaların belirlenmesi, kaliteyi iyileştirmek için mevcut işverenlerin kapasitesini iyileştirme, alternatif endüstrilerin gelişimi ve yeni kurumların oluşumunun yanı sıra sürece dayalı bir gerekliliktir.

Yerel ekonomik kalkınma anlayışı, yerel işletme, girişimci ve işçilerin verimliliğini ve rekabet edebilirliğini artırmak, yatırım iklimini iyileştirmek ve bir alanın yerel ekonomik kapasitesini kuvvetlendirmek için artan bir şekilde uygulanmaktadır. Yerel ekonomik kalkınma, kamu ve özel sektör ile birlikte yerel yönetimler tarafından planlanır. Uygulama ise, yetenek ve güçlerine göre kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları tarafından yerine getirilir.

Yerel ekonomik kalkınmanın amacı nedir?

Yerel ekonomik kalkınmanın amacı, insanların gelirleri ve geçimlerini iyileştirmek, yoksulluğu azaltmak, büyümeyi teşvik eden yatırımları canlandırmak ve fırsatları artırmaktır. Yerel ekonomik kalkınmada, idari işlere aşırı önem verme yerine yatırım ve refah artışı sağlamaya dönük bir anlayış hakimdir. Yerel ekonomik kalkınmanın temel amacı, yerel toplumlar için mevcut iş fırsatlarının sayısını ve çeşitliliğini artırmaktır. Bu nedenle yerel yönetici ve temsilciler, yerel ekonomik potansiyelin tespiti ve bu potansiyelin değerlendirilerek iş oluşturma ve gelir sağlamak suretiyle yerel refahı artırmaya çalışması gerekir.

Yerel ekonomik kalkınmayı sağlayacak yerel aktörler kimlerdir?

Yerel ekonomik kalkınmayı sağlayacak yerel aktörler, yerel temsilciler, merkezi idarenin yereldeki temsilcileri, yerel yönetimler, odalar, kooperatifler, üretici birlikleri ve sivil toplum organizasyonlarıdır. Yerel ekonomik kalkınma anlayışının esasını bu aktörlerin oluşturduğu özel-kamu ortaklığı oluşturmaktadır. Yerelde bu işbirliğinin sağlanması ve yerel potansiyelin tespit edilip değerlendirilmesi ile yerel ekonomik kapasite güçlendirilerek yerel kalkınma gerçekleştirilebilir.

Dolayısıyla yerelde refahın artırılması için yerel potansiyelin yerel aktörlerce harekete geçirilmesi ve değerlendirilmesi gerekir. Bunun içinde yerel aktörlerin güçlü ve işbirliği halinde olması gerekir. Üniversitenin bilimsel bilgi ve araştırma alt yapısından etkin bir şekilde yararlanılarak yeni kaynaklar oluşturulması ve bu kaynakların etkin ve verimli kullanılması ve dağıtılması büyük önem taşımaktadır. Yerel kalkınmada yerel yönetimler yatırım iklimini iyileştirmeli ve destek hizmetlerini artırmalı, merkezi idarenin il veya ilçedeki temsilcileri kendilerine bağlı birimleri etkin bir şekilde kullanarak bilgi ve uygulamanın sahada bizzat yapılmasını sağlamalı, yerel temsilciler kaynak temini ve kaynakların etkin kullanımını sağlamalı, sorunları yerinde tespit edip acil çözümler üretme yoluna gitmelidir.

Trabzon’un ekonomik kapasitesi nasıl güçlendirilebilir?

Trabzon ilimizin ekonomik kapasitesinin güçlendirilmesi ve ilde iş ve gelir oluşturmanın yolu yerel ekonomik kalkınma anlayışının benimsenmesi ve uygulanması ile mümkün olacağı söylenebilir. Yerel ekonomik kalkınmanın temel amacı, yerelin ekonomik geleceğini ve orada yaşayanların hayat kalitesini iyileştirmek için o ilin ekonomik kapasitesinin güçlendirilmesidir. Yerelde yaşayanların hayat kalitesi ve ekonomik geleceğini iyileştirmek, insanların gelirleri ve geçimlerini iyileştirmek, yoksulluğu azaltmak, yerel yönetimlerin gelirlerinin artması ile sunduğu hizmetlerin miktar ve kalitesini artırmak ancak yereldeki ekonomik faaliyetlerin güçlendirilmesi ile mümkün olacaktır.