İki ülke arasında uzun süredir alp yapı çalışmaları sürdürülen pasaportsuz geçiş uygulamasına bugün başlanıldı. Konuyla ilgili olarak Hopa Kaymakamlığı tarafından Sarp Sınır Kapısı'nda Kimlikle Geçiş İrtibat Bürosu oluşturuldu. Burada kimlikle geçiş yapmak isteyen kişilerin işlemlerinin başlatılması için başvurular alınmaya başlandı. Pasaportsuz geçişler için kişilerin kimliklerini bu büroya teslim etmeleri gerekiyor. Kimlik bilgileri bilgisayar ortamına aktarılan vatandaşlara, bu bilgilerin yer aldığı
bilgisayar çıktısı veriliyor. Kişilerden, yurt dışı çıkış harcı olarak 1 TL ücret alınıyor. Buradan verilen bir belge her iki tarafın güvenlik noktalarında onaylanarak pasaportsuz geçiş sağlanmış oluyor. 
Pasaportsuz olarak Gürcistan'a geçen ilk kişi Sarp Köyü Muhtarı Yalçın Çakır oldu. Çakır yaptığı açıklamada, bir dönemler sınırın ötesine bakmanın bile yasak olduğunu belirterek, "Şimdi çok iyi. Önce pasaportla geçiş başladı. Bugünden itibaren kimlikle geçiş başladı, ülkemiz için güzel şeyler başladı. Geçişlerin bize ekonomik olarak büyük katkısı olacak. Bana göre giriş çıkışlar yüzde 100'den fazla artar'' dedi.
Uğur Yavaş isimli bir vatandaş ise yaptığı açıklamada ehliyetlerinde kimlik yerine geçti1ğini belirterek, ehliyetle de Gürcistan'a geçişlerin sağlanmasını talep etti. Yavaş, "Ehliyetle giremiyorum. İlla nüfus cüzdanı istiyorlar. Ehliyetle girmek istiyoruz'' diye konuştu.
Öte yandan Saadet Şahin (80) isimli bir kişi Gürcistan'da kaybettiği bir yakınının cenaze merasimine katılabilmek için pasaportsuz geçiş yapan vatandaşlar arasında yer aldı.