TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren başkanlığında gerçekleştirilen Kasım ayı meclis toplantısının ilk bölümünde yönetim kurulunun Kasım ayı faaliyetlerinin gösterildiği kısa film izlendi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ülkede gündemin döviz kurları olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Döviz kurları nereye gidiyor, ne olacak?’ diye herkeste bir tedirginlik var. Hepimiz biliyoruz ki kendi işimizde de zaman zaman ve sektörel olarak bazen durgunluk bazen önemli hareketlilikler oluyor. Devletlerin ekonomilerinde de zaman zaman bu tür sektörel durgunluklar yaşanabilir. Arz talep dengesine bağlı olarak döviz hareketlerinde önemli gelişmeler var ve buna bağlı olarak döviz kurları da hareketli. Yazın hareketli bir turizm sezonu geçirdik. Fakat şu anda bir hareketsizliğe girdik. İhracatımızda, özellikle yaş sebze ve narenciye ihracatı konusunda bazı düşüşlerimiz oluyor. Bunların ve iç piyasadaki ticari hareketlerin etkilerini birleştirdiğimiz zaman, kasaya giren para ile çıkan paranın dengesi gibi, para olmadığı zaman dışarıdan borç para bulma yoluna giderek ona göre de maliyetlerine katlanıyoruz.”

“ÖNEMLİ OLAN EKONOMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE DEVAMIDIR”

Başkan Hacısalihoğlu, özel sektörün yaptığı 400 milyar dolara yakın yatırımın esas kaynağının dış döviz olmasının da etkili olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zamanı gelince de bunların ödenmesi gerekiyor. Dolayısıyla burada da bir dövize talep ortaya çıkıyor. Dövizin bölge ülkelerinde de bizdekine benzer hareketliliği, paritelerdeki oranın değişmesi, bölgede yaşanan olayların bizi direkt etkilemesi gibi faktörleri de birleştirdiğimiz zaman bunun kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Güzel olan bir şey, Merkez Bankamızın sağlıklı şekilde konuyu takip ederek kontrol altında tutmasıdır. Önemli olan ekonominin güçlü, sağlıklı, istikrarlı ve sürdürülebilir şekilde devam ettirilmesidir. Bunun için hepimiz işimize bakarak, ekonominin gelişmesi doğrultusunda ticari faaliyetlerimizin yürütülmesi konusunda bize düşen görevleri yapmalıyız. Özellikle döviz kazandırıcı faaliyetler ve ithalat girdi ürünlerinin önünün kesilmesi gibi faaliyetlerde işadamlarımızın olması, ülkemizin gelişmesi ve ortamın sağlıklı zemine oturtulmasında önemli bir adım olacaktır.”

“İHRACATA DÖNÜK FAALİYETLER ÖNEMLİ”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, üretim ve ihracata dönük faaliyetlerin yürütülmesinin iş dünyasına düşen en büyük görev olduğunu da vurgulayarak şunları söyledi:

“Sizler hepimiz şehirde söz sahibi insanlarsınız. Bu sorumluluğa bağlı olarak da sizleri örnek alacak kurum ve kişilere örnek olmak zorundasınız. Geleceğe dönük faaliyetleri planlarken de yurtdışına ve ihracata dönük faaliyetlerin yürütülmesi önemli. İhracatçı ne kadar artarsa ihracat oranının da aynı seviyede arttığı ortaya çıkıyor. Odamıza kayıtlı yaklaşık 240 ihracatçı var. Biz ihracatçı sayımızı artırabilirsek ihracatın artacağı aşikardır. İhracat seferberliği olarak olayı değerlendirmekte fayda var. E-ticaret üzerinden hareket ederek dünyanın her tarafına rahatlıkla ulaşabiliriz. Ticarette sadece üretim değil alım satım da vardır. ‘Ben bir şey üretmiyorum, ne satacağım?’ değil, ürettiğini satamayana destek olunarak onun malı satılabilir. Bu konuda en kolay yöntemlerden biri de e-ticarettir. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde arkadaşlarımız sizleri ziyaret edecek ve bu konuda sizlere kolaylık sağlanması adına gerekli katkıyı yapacağız.”

“DÖVİZE SALDIRGANLIK DURMALI”

Başkan Hacısalihoğlu, “Ekonominin canlanması için, bugün üzerinde durduğumuz döviz kurlarının hareketliliği konusunda tedirginliğimizin ve dövize saldırganlığımızın durması gerekiyor. Bu bakımdan şuna emin olun ki, gerek bakanlığımız gerekse Merkez Bankamız gerekli adımları atıyor. Çok da heyecana kapılmamak gerekir diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

TTSO Kasım ayı meclis toplantısında daha sonra meclis üyeleri çeşitli faaliyetler hakkında bilgi verdi, gündeme dair görüş ve önerilerini açıkladı.